המפעם (דפיברילטור), הוא מכשיר מציל חיים, אך רק בהנחה שהשימוש בו נעשה בדקות הראשונות מרגע ההתמוטטות עקב דום לב. במקרה של דום לב כל שנייה היא קריטית וסיכויי ההישרדות של המטופל גדלים ככל שמקדימים להעניק שוק חשמלי ולחדש את פעילות הלב.
הדפיברילטור נוח לשימוש וניתן להפעלה על ידי כל אחד ואחת (לא נדרשת הכשרה רפואית), הוא בטיחותי וחצי אוטומטי. בהתאם לחוק, מכשיר דפיברילטור חייב להימצא במקומות ציבוריים שונים והחל משנת 2019 גם בבתי הספר.

מה עושים כשמזהים אירוע של דום לב?

נתקלתם באדם שהתמוטט ללא נשימה? חשוב שתדעו - אתם כנראה הסיכוי היחיד שלו לשרוד. דום לב פתאומי מחוץ, לכותלי בית החולים, מתרחש לעיתים רבות ללא כל סימני אזהרה ועל הסביבה של המטופל להיות ערנית ולהגיב במהירות על מנת להציל את חייו.
הסיכוי להציל את החולה עולה לאין שיעור כאשר הסובבים אותו מזהים את מצב החירום ומתחילים, ללא דיחוי, בפעולות החייאה בעזרת ליווי טלפוני של חובש מד"א.
אז מה עושים? קודם כל – מחייגים 101 למוקד מד"א. כעת, עליכם לפעול לפי הוראות החובש במוקד עד להגעת האמבולנס ואופנועי מד"א לזירה. כאמור, הפעולה הראשונית שלכם בשטח, עוד טרם הגעת הצוות הרפואי, עשויה לקבוע את גורלו של המטופל. לאחר זיהוי האירוע ושיחה למוקד יש להישמע להנחיות ולבצע עיסויי לב על מנת להציל את חיי המטופל. עיסוי לב נעשה בקצב של 100 פעמים בדקה, באמצעות שתי הידיים המונחות על מרכז בית החזה של המטופל. מערכת השליטה והבקרה המתקדמת של מד"א תשגר את כונני מד"א רכובים על אופנועי החירום ואת הניידת טיפול נמרץ הקרובה ביותר למקום האירוע באופן אוטומטי.

איך משתמשים בדפיברילטור?

במקביל לעיסוי, שרשרת ההישרדות של איגוד הלב האמריקאי, המנחה את כלל ארגוני החירום הרפואיים בעולם, קובעת כי במקביל לביצוע החייאה והזנקת ניידת טיפול נמרץ, ישנה חשיבות מכרעת לחיבור דפיברילטור, המאפשר מתן שוק חשמלי שעשוי להפעיל את שריר הלב. הפעלת המכשיר תעשה בליווי החובש במוקד 101 של מד"א ואין צורך בידע רפואי מוקדם או בניסיון.
בזמן ההחייאה המכשיר מכתיב את קצב ההחייאה ומספק הוראות הפעלה קוליות וחזותיות בעברית ובשפות נוספות (ניתן בקלות לשנות את השפה). המכשיר מאפשר לתת שוק חשמלי וכאמור - כל אחד יכול להשתמש בו בקלות.
שימו לב כי הדפיברילטור האוטומטי יודע לאבחן במדויק מצב הדורש מתן שוק חשמלי כך שאין חשש להזיק לחולה. יש להמשיך בעיסויי לב מהירים על בית החזה של החולה ללא הפסקה (למעט הפסקה קצרה בעת מתן השוק החשמלי). בתוך דקות ספורות יגיעו למקום חובשים ופראמדיקים של מד"א שימשיכו את הטיפול הרפואי ומכאן – יפונה המטופל לביה"ח להתאוששות. בעת חירום היו ערניים ופעלו לפי ההוראות. שמים לב – ומצילים את הלב!

הכותב הוא ד"ר שפיר בוטנר, מנהל בי"ס לפראמדיקים במד"א.