השחקנית והזמרת האוסטרלית אוליביה ניוטון ג'ון,  התמודדה עם סרטן השד במשך למעלה משלושים שנה. השחקנית האהובה שזכורה מהסרט "גריז" נאלצה לעבור אין ספור טיפולים רפואיים במהלך שנות המאבק שניהלה, שכללו בין היתר כימותרפיה וכריתת שד.

כיום סרטן השד נחשב לסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים. על פי נתוני משרד הבריאות, סרטן זה אחראי לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בכל שנה בקרב אוכלוסיית הנשים בישראל. כ-5,000 חולות חדשות מאובחנות בממוצע בכל שנה, ואחת מ-8 נשים עלולות לחלות בו במהלך חייהן. סרטן השד הוא גם הגורם השכיח ביותר לתמותה מסרטן בקרב נשים. למרות כל זה, יש חדשות מעודדות: אבחון מוקדם בהחלט מסייע להציל חיים.

מה סרטן השד?

סרטן השד הוא גידול ממאיר אשר מקורו ברקמת השד, כלומר בצינוריות החלב או הבלוטות המייצרות את החלב.  רוב הגידולים הסרטניים הם מסוג קרצינומה. הגידול יכול להיות לא חודרני, כלומר כזה שעדיין לא פרץ מעבר לצינוריות או בלוטות החלב; או חודרני אשר החל להתפשט מעבר למבנים הללו בתוך השד. סרטן חודרני יכול להמשיך להתפשט מעבר לגבולות השד לבלוטות הלימפה וכלי הדם, ואף לשלוח גרורות לאיברים ומקומות מרוחקים יותר.
את סוג הגידול ניתן לאפיין על פי החלבון שנמצא בתאי הגידול:

1. סרטן שד הורמונלי - תאי הגידול מכילים מספר גבוה של קולטנים להורמונים מסוג אסטרוגן, פרוגסטרון או שניהם.

2. סרטן שד חיובי ל-HER2 - תאי הגידול מכילים כמות גדולה של חלבון הנקרא HER2.3.

3. סרטן שד שלילי לשלושת החלבונים - תאי הגידול אינם מכילים אף אחד מהחלבונים המוזכרים. סוג זה נקרא טריפל נגטיב (Triple Negative).

כל הנתונים הללו בשילוב עם בדיקות ההדמיה (ממוגרפיה, אולטראסאונד ו-MRI במידת הצורך) עוזרים לקבל החלטה לגבי המשך ואופן הטיפול במחלה. 

בדיקת שד עצמית (צילום: BigmanKn, shutterstock)
חשוב להיות ערים לסימני האזהרה | צילום: BigmanKn, shutterstock

מהם גורמי הסיכון למחלה?

הסיכון לחלות בסרטן השד עולה עם הגיל, ועיקר התחלואה (76%) מתרחשת בגיל 50 ומעלה. גורמי סיכון נוספים כוללים בין השאר: היסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן שד מקרבה ראשונה (אמא, אחות או בת), טיפולי קרינה לאזור בית החזה בגיל צעיר במהלך התפתחות השדיים, נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חלופי (HRT) לטיפול בתסמיני גיל המעבר. אצל כ-10% מהנשים מוטציות גנטיות מעלות סיכון לחלות בסרטן השד (והשחלות). בהקשר הזה חשוב להדגיש, לרוב החולות בסרטן השד אין נשאיות גנטית או היסטוריה במשפחה, ועל כן חשוב מאוד לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם, כאשר ככל שהגילוי מוקדם יותר, סיכוי ההחלמה עולים בהתאם למעל 90%. 


איך מאבחנים את סרטן השד?
ממוגרפיה היא הכלי העיקרי שבו משתמשים לאבחון מוקדם של סרטן השד. בדיקה זו מומלצת לכלל הנשים בנות 50 – 74 בתדירות של אחת לשנתיים. כאשר קיים סיכון מוגבר לחלות בסרטן שד, ההמלצה היא להתחיל לבצע ממוגרפיה כבר מגיל 40 אחת לשנה. לנשים צעירות יותר או לכאלה שאינן בסיכון מוגבר לתחלואה, ההמלצות הן להגיע לבדיקת שד ידנית ע״י רופא המנוסה בבדיקת שדיים מגיל 40  או אפילו כבר מגיל 30.
אם מתגלה גוש חשוד בבדיקות הדמיה, תבוצע בדיקת ביופסיה. המטרה של הבדיקה היא לברר האם מדובר בגוש סרטני, ואם אכן כך - מה סוגו, מידת הדירוג (Grade) והשגשוג (פרוליפרציה) של התאים. 

אוליביה ניוטון ג'ון, "גריז" (צילום: יח"צ באדיבות yes)
אוליביה ניוטון ג'ון וג'ון טרבולטה בימי גריז המאושרים | צילום: יח"צ באדיבות yes

סימני האזהרה שכדאי להכיר

הסימן השכיח ביותר לסרטן שד הוא גוש בשד. תסמינים נוספים שיכולים להעיד על סרטן שד כוללים: דימום מהפטמה, שקיעת הפטמה בהדרגה, גוש בבית השחי ושינויים בעור השד והפטמה. מאידך, חשוב להבין שלא כל גוש בשד או דימום מהפטמה מעידים בהכרח על סרטן, אך הם בהחלט דורשים המשך בירור ע״י רופא. אגב, לעיתים אין כל תסמין והגוש או הממצא החשוד מתגלה בבדיקת ממוגרפיה או אולטרסאונד שדיים.  

מהם הטיפולים המוכרים?
באופן כללי, הטיפול בסרטן השד מתחלק ל - 3 קטגוריות עיקריות:

 1. ניתוח - כריתת שד חלקית או מלאה בנוסף לכריתת בלוטות לימפה מבית השחי בצד הרלוונטי.  ההחלטה על כך תלויה במספר גורמים כגון: גודל הגידול, פיזור הגידול בשד, גודל השד ורצון האישה.

2. הקרנות – אלה ניתנות במטרה למנוע חזרה מקומית של הגידול. נהוג להשתמש בהן במקרים שבהם הכריתה הייתה חלקית, אך ניתן לתת הקרנות לכל השד ולאזור בית השחי במידת הצורך. הטיפול יכול להינתן במהלך הניתוח או לאחריו כתלות בקריטריונים כגון גיל האישה, סוג הגידול וכו׳.

3. טיפול אונקולוגי - ניתן בהתאם לסוג הגידול ולמאפייני המחלה. טיפול זה מחולק לתת קטגוריות: טיפול כימותרפי, טיפול ביולוגי וטיפול אנטי-הורמונלי. סוג הטיפול תלוי בעיקר בסוג הגידול. 
לסיכום, סרטן שד הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר בנשים והגורם מספר אחת לתמותה מסרטן בקרב נשים. גילוי מוקדם מפחית את התמותה מסרטן שד ועוזר לשנות את מהלך המחלה ועל כן חשוב ביותר ללכת ולהיבדק באופן מסודר.


*ד"ר אודית גיבור היא כירורגית כללית ושד ב"מכבי שירותי בריאות"