יש לא מעט סוגים של פטריות מרפא וכולן מעסיקות רבות את עולם המחקר לאור השפעתן על בריאות האדם. בחמישים השנים האחרונות התפרסמו עשרות אלפי מחקרים ומאמרים העוסקים בהשפעת הפטריות על הגוף, ובמהלך השנים התגלו רכיבים ייחודיים לפטריות מהם פותחו תרופות אנטיביוטיות ממשפחת הפנצילין, סטטינים להורדת שומני הדם, תרופות למיגרנה, תרופות אנטי-פטרייתיות וכימותרפיות לטיפול בסוגי סרטן שונים.
שימוש בפטריות מתועד כבר בימי הפרעונים ובסין העתיקה כמקור מזון, לחיזוק הגוף, טיפול במצבים בריאותיים שונים וכסגולה לאריכות ימים. בחלק מהפטריות זוהו רכיבי תזונה ייחודיים בעלי מגוון פעילויות התומכות בבריאות אדם וכמסייעים בטיפול במצבי חולי שונים, פטריות אלה מכונות "פטריות מרפא" (Medicinal Mushrooms) והן מהוות פחות מ 10% מכלל הפטריות המוכרות כיום לאדם.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
פטריות מרפא משפיעות על מערכת העיכול
פטריות מרפא מכילות רכיבים ייחודיים בשם פוליסכרידים שבצריכתם מחזקים את מערכת החיסון, מסייעים לתפקוד תקין של מערכת העצבים, הגברת עמידות הגוף כנגד מצבי לחץ, רדיקלים חופשיים, איזון סוכר, איזון שומני הדם, הגנה על הכבד ועוד. בנוסף לפוליסכרידים מכילות הפטריות מגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, חומצות אמיניות, פנולים, ביו-פלאבנואידים, קראטונואידים וסיבים מה שהופך את הפטריות למזון חשוב הן בצריכה יומית והן במצבים בריאותיים שונים.
מבנה הפוליסכרידים והשפעתם על מגוון תהליכים בהם מעורבת מערכת החיסון מוכר וידוע למדע מזה כמה עשורים. בשנים האחרונות, כחלק ממחקרים נרחבים על השפעת החיידקים הטובים על בריאות האדם התגלה כי רכיבים תזונתיים בפטריות עוברים תהליכי עיכול על ידי חיידקי המעיים וכתוצאה מכך התגלו והתבררו מגוון רחב של חומרים הנוצרים על ידי החיידקי המעי כשאנו אוכלים פטריות או נוטלים תוספים של פטריות מרפא.
מערכת העיכול הינה מערכת גדולה וחשובה בעלת מגוון תהליכים חשובים הכוללים עיכול, ספיגה, הפרשה והגנה על הגוף מפולשים החודרים דרך המזון. שילוב וצריכה של פטריות מאפשר איזון של מערכת העיכול ותורם לתפקוד ולבריאותה. במערכת העיכול חיים כדרך קבע מגוון רחב של חיידקים התורמים לבריאותנו ומכונים – פרוביוטיקה.
הפטריות מהוות מזון לחיידקי המעי (פרה-ביוטיקה), הן מחזקות את החיידקים הטובים ולאחר צריכה של פטריות נצפתה עלייה בכמות החיידקים הטובים ממשפחת הלקטובצילוס וביפידובקטריה. חוסר איזון בחיידקי המעי נמצא ומקושר למחלות מעי דלקתיות, קנדידה, מעי רגיז, מעי דליף, בעיות עיכול, שלשולים ועוד.
תכולה גבוה של סיבים, פוליסכרידים, אוליגוסכרידים, פנולים וביופלבנואידים מאפשרים לפטריות להיות מזון פרה ביוטי חשוב. צריכה יומית של פטריות חיות, מבושלות, אפויות, מוקפצות משפיעה לטובה על הרכב החיידקים הטובים ומסייעת לצמצום של מגוון רחב של חיידקים ומיקרואורגניזמים שאינם תורמים בריאותינו כמו חיידקים מסוג Ecoli, ליסטריה, סלמונלה, פטריות שמר מסוג קנדידה, וירוסים וטפילים מעיים.
לפטריות המכונות פטריות מרפא הרכב שונה של פוליסכרידים, לכל פטריה פוליסכרידים ייחודיים לה. במפגש בין הפוליסכריד לבין הפרוביוטיקה יותר תגובה ייחודית מכאן שלפטריות מרפא שונות השפעות שונות על הבריאות שלנו ועל הרב ותפקוד החיידקים הפרוביוטיים.
מפחיתות דלקות ומעכבות התפתחות סרטן
פטריית ראישי (Ganoderma lucidum). הפטרייה הראשונה שמתועדת בכתבים קדומים סינים והודים כפטריית מרפא חשובה ומכונה "פטריית עשרת אלפים השנים וחיי הנצח".
ראישי מכילה פוליסכררידים פנולים וטריטרפנואידים שנמצאו במחזקים את חיידקי המעי הידידותיים, כמה שעות לאחר צריכה של ראישי נצפתה עליה בכמות חיידקים חיוביים מסוג לקטובצילים וביפידובקטריה. עיכול רכיבי הראישי ע"י חיידקי המעי הביאה לעליה ברמות נוגדי חמצון בחלל המעי חלקם נספגים אל מחזור הדם ומסייעים לגוף להתמודד עם רדיקלים חופשיים, הגנה על הכבד מרכיבים טוקסיים שונים, עיכוב תהליכי דלקת ומחלות ניווניות של מערכת העצבים, הפחתת תגובות אלרגיות.
פטריית הקוריולוס (Coriolus versicolor). מוכרת בשמות עממים שונים הכוללים טרמטס רב צבעים, פטריית זנב תרנגול הודו (Turkey tale mushroom) מוכרת כפטריית מרפא חשובה לבריאות מערכת העיכול. בשנת 1977 פותחה ביפן תרופה כימותרפית בשם Krestin המופקת מפוליסכרידים מסוג PSP ו- PSK הייחודיים לפטריית הקוריולוס.
צריכה של קוריולוס נמצאה כמעלה את רמות החיידקים מסוג לקטובצילים וביידובקטריה וצמצום חיידקים פתוגנים ופטריות במערכת העיכול, הגברת ייצור נוגדנים אנטי ויראלים ואנטי בקטריאלים, עלייה ברמות של רכיבים נוגדי חמצון, עלייה ברכיבים במעיים המפחיתים דלקת, תגובות אוטואימיוניות ומעודדת התחדשות של תאים, צמצום חומרים קרצינוגנים המקושרים להתפתחות סרטן הקיבה ומשפיעים על מערכת העצבים המרכזית המעכבים תהליכים דלקתיים וחמצוניים המקושרים להיווצרות מחלת האלצהיימר.
פטריית שיטאקה (Lentinula edodes). פטריית מאכל מוכרת בעלת טעם וארומה ייחודיים המקנים לה מקום של כבוד בעולם הקולינריה. הרכיבים הפרה-ביוטים העיקריים בפטריית השיטאקה כוללים פוליסכרידים ייחודיים בשם לנטינאן ו – LEM. צריכתם מחזקת את הפלורה הטבעית ונמצאה כמדכאת חיידקים פתוגנים מסוג: Proteobacteria, Bacteroides, Helicobacter suncus, Alistipes ובכך מסייעים לבריאות המעי, צמצום זיהומי ודלקות במעי, התחדשות של תאי מעי, הפחתת רכיבים במעיים המקושרים להתפתחות סרטני מעי ואף הישנות של הסרטן.
פטריות מרפא נוספות. מיטאקה, היריסיום, פלאורוטוס, טרמלה, אגריקוס, פלמולינה משפיעות לטובה על הרכב חיידקי המעי ותורמים לבריאותינו.
צור שרון – נטורופת RNa ,ND. מטפל, מומחה לפטריות מרפא ומרצה למיקולוגיה. אחד המרצים שישתתפו ב INSPIRATION 2022 - הכנס השנתי הגדול בישראל למטפלים ברפואה משלימה ואינטגרטיבית שיתקיים בתאריכים 5-6.7.2022 במרכז וואהל-בר אילן ברמת גן.