אנחנו חיים בעידן שהוא גן עדן להיפוכונדרים: כל ראשון ושלישי יוצאים מחקרים חדשים, עדויות חדשות, תחקירים מזעזעים שחושפים שעוד משהו שגרתי לחלוטין הוא בעצם רע ומזיק מאוד לבריאות. התקשורת מפוצצת בפרסומות ובדוגמנים שמנסים למכור לנו דימוי גוף "בריא", האינטרנט מלא בסיפורים ותמונות של אנשים עם מחלות נדירות, וחרדות העולם המודרני גורמות לנו לחשוב שמשהו לא בסדר אצלנו.

אז ראו באייטם הזה שפורסם השבוע ב-Insider כרשימת מלאי: אם אתם מקיימים את שמונת התנאים הללו, סביר להניח שמצבכם טוב ובריא יותר מכפי שאתם חושבים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. אתם אוכלים כשאתם רעבים, ומפסיקים כשאתם שבעים

זה נשמע פשוט, אבל מדהים לפעמים כמה רבים מאיתנו לא עושים את זה – או שאנחנו שוכחים לאכול כמו שצריך במהלך היום ואז מתנפלים על האוכל, או שאנחנו אוכלים כבדרך אגב מול הטלוויזיה ולא שמים לב לכמויות, או שאנחנו אוכלים אוכל נחמה עד שאנחנו מרגישים טוב יותר (או רע יותר, כמובן). מערכת יחסים בריאה עם אוכל פירושה לסמוך על האינסטינקטים הפנימיים שלנו, ולא החיצוניים, כדי להחליט מה לאכול וכמה.

שעועית (צילום: annie-spratt-unsplash)
עד שאתם שבעים | צילום: annie-spratt-unsplash

2. אתם אוכלים את כל אבות המזון

הרבה אנשים מגבילים את עצמם מסיבות דיאטטיות, ונמנעים בכוונה מפחמימות, שומנים, פירות וסוכרים. אבל האמת היא שהדיאטה הכי בריאה בעולם מכילה את כולם יחד. הגיוון חשוב כדי לוודא שאנחנו מקבלים את כל הוויטמינים והחומרים המזינים שאנחנו צריכים, בפרט אם אנחנו מנסים לרדת במשקל.

סלמון (צילום: travis-yewell-unsplash)
כל אבות המזון | צילום: travis-yewell-unsplash

3. אתם אוכלים מספיק

לרדת במשקל זו אמנם מטרה נעלה, אבל רבים מאיתנו נוטים לבלבל אותה עם "לאכול כמה שפחות קלוריות". במציאות, לעומת זאת, לכל אחד מאיתנו מכסת קלוריות אחרת בהתאם לגיל, מין ורמת פעילות. כך שלהכריז באופן גורף ש"כמה שפחות קלוריות, הרי זה משובח!" זו טעות. קלוריות הן לא האויב שלנו, הן מקור אנרגיה שעוזר לנו להמשיך לחיות. אם לא נאכל מספיק מהן זה בסופו של דבר יתנקם בנו בצורת עייפות, תשישות, מצבי רוח, עצבים ועוד.

צלחת ריקה (צילום: alex-iby-unsplash)
הקלוריות הן לא אויב | צילום: alex-iby-unsplash

4. אתם יכולים לטפס שתי קומות בלי למות

עם כל הכבוד לספורטאים שבינינו, גוף בריא הוא לא רק בטן שטוחה, אפס אחוזי שומן או שרירים בולטים: גוף בריא הוא גוף שמסוגל לתמוך בפעולות היומיומיות שלנו. כמות ההתעמלות השבועית המומלצת היא 150 דקות של פעילות מתונה, כמו למשל הליכה. דרך טובה לבדוק אם אתם בריאים מספיק היא לטפס במהירות שתי קומות ברגל – פעילות שגרתית ומאומצת יחסית - ולראות אם אתם מרגישים טוב לאחר מכן או שאתם משתעלים, מתנשמים בכבדות ומרגישים כאילו אתם עומדים להתעלף.

מדרגות (צילום: alex-iby-unsplash)
קדימה לטפס | צילום: alex-iby-unsplash

5. אתם מסוגלים לחוות את כל קשת הרגשות האנושיים

בריאות טובה היא כמובן לא רק פיזית אלא גם נפשית: שאלו את עצמכם האם חוויתם רגשות מגוונים לאחרונה? האם יצא לכם לשמוח? לצחוק? לחייך? ולחלופין לכעוס? להיות במתח? בדיכאון? לבכות? סימן טוב לבריאות נפשית היא היכולת לחוות גם רגשות שליליים וגם חיוביים, ולהכיר בכך שהם כולם זמניים וארעיים. כך גם לגבי התמודדות עם מתחים – זה לא בריא להימנע מהם לחלוטין, עדיף להכיר בהם, למצוא אסטרטגיות להתמודד איתם ולעבור הלאה.

בוכה (צילום: kat-j-unsplash)
כל קשת הרגשות | צילום: kat-j-unsplash

6. אתם יכולים לקום בבוקר בלי שעון מעורר

ברור שלא תמיד ולא בכל בוקר, אבל מפעם לפעם כדאי לוודא שאתם מקבלים מספיק שעות שינה על ידי יקיצה טבעית. כי אם אתם זקוקים לשעון המעורר כדי לקום בכל בוקר, רוב הסיכויים שאתם קמים רע ושישנתם מעט מדי או לא מספיק טוב. עדיף ללכת לישון בשעה סבירה לפחות לילה אחד או שניים בשבוע, ולוודא שיש לכם לפחות שמונה שעות שינה, ואז תקומו לבד, רעננים ומוכנים להתמודד עם היום.

אישה מתעוררת במיטה (צילום: kinga-cichewicz-unsplash)
יקיצה טבעית | צילום: kinga-cichewicz-unsplash

עוד ב-mako בריאות:

>> מצמצמים בפחמימות? 8 טעויות שאתם עושים
>> הטריק הפשוט שיעלים לך את הצלוליט
>> מרפדים את האסלה? כדאי שתקראו את זה קודם

7. אתם לא נרדמים מיד

בהמשך לסעיף הקודם, סימן טוב לכך שאתם עייפים מדי הוא שלוקח לכם פחות מ-10 דקות להירדם. אדם בריא אמור להירדם אחרי כ-10-20 דקות מהרגע שבו הוא הולך לישון. אם זה קורה קודם לכן, אתם סובלים כנראה ממחסור בשינה. כמו כן, אם אתם נרדמים בקלות במהלך נסיעה או טיסה, זה גם סימן שהגוף שלכם זקוק ליותר שעות שינה.

שוכבת במיטה (צילום: kinga-cichewicz-unsplash)
10 דקות לפחות | צילום: kinga-cichewicz-unsplash

8. יש לכם מספיק אנרגיה לעשות את מה שאתם רוצים

אי אפשר ממש להגדיר מה זה "אנרגיה", אבל הרעיון הוא שהגוף או הנפש שלכם לא אמורים למנוע מכם לבצע פעולות שאתם רוצים, רק בגלל שאתם מרגישים "עייפים" מדי או ש"אין לכם כוח". כאמור, בריאות אמורה לתמוך בפעולות היומיום שלכם, וזה כולל גם דברים שאתם צריכים ורוצים להספיק. אם אתם מרגישים שהגוף פועל נגדכם, כדאי לעשות משהו בנידון.

קופצים למים (צילום: angelo-pantazis-unsplash)
כוח יש לכם? | צילום: angelo-pantazis-unsplash