העור שלנו עובר הרבה במהלך החיים. בין אם זה שמש, קור, גיל ההתבגרות או נעליים חדשות – כל פעם אנחנו נתקלים במשהו שאנחנו לא ממש בטוחים איך לטפל בו. אז במקום לזרום עם מה שאנשים אומרים, החלטנו לבדוק אחת ולתמיד מה עושים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. שלפוחית: לפוצץ או לא?

"עדיף להשאיר שלפוחיות שלמות זמן ארוך ככל שניתן", אומר ד"ר אריה .י. ליפשיץ, מומחה למחלות עור ומין, בשירותי בריאות כללית. "במידה והשלפוחית מתוחה, מפריעה וכואבת ניתן לנקז באופן אספטי (חיטוי עור הבועה ביוד נוזלי ושימוש בלהב או מחט סטריליים). אך רצוי לעשות זאת לפחות 4 ימים לאחר היווצרות הבועה, כדי לאפשר לעור של קרקעית הבועה להיבנות מחדש".

2. ראשים שחורים: מה עושים איתם?

ד"ר ליפשיץ ממליץ לטפל בראשים שחורים (הנקראים גם ראשים לבנים וקומודונים) בתכשירים מתאימים (קומודוליטיים), הנמכרים במרשם רופא. כמו כן, ישנם טיפולים קוסמטיים מתאימים, המבוצעים על ידי גורמים מקצועיים מוסמכים. בקיצור, הימנעו מטיפולים עצמיים.

3. כוויות שמש: האם כדאי לקלף?

"קילוף הגלדים מהעור עלול לפצוע ולהאריך את משך ההחלמה ולהגדיל את הסיכון לזיהום חיידקי משני", אומר ד"ר ליפשיץ. "הטיפול בשלב המתקלף של החלמה מכווית שמש הוא בתכשירי לחות. מעבר לכך, צריך להימנע מכוויות שמש כיוון שהן מגבירות את הסיכון להיווצרות מלנומה (כ- 16 שנים לאחר הכוויה) אך לאחר שזו קרתה, אין סיבה להמשיך להתנהל באופן שגוי".

חצ'קונים, אקנה (צילום: Nadya Lukic, Shutterstock)
אם אתם לא רוצים כתמים או צלקות - תאלצו להתאפק | צילום: Nadya Lukic, Shutterstock

4. חצ'קונים: לפוצץ או לא?

מצטערים, אבל תאלצו להתאפק. "מומלץ לא לחטט בפצעוני אקנה (שקרויה לא סתם חטטת בעברית) ולא לבצע כל מניפולציה. פעולות המבוצעות על נגעי אקנה מגבירות את הסיכון להצטלקות ולכתמים פיגמנטריים לאחר ההחלמה", מסביר ד"ר ליפשיץ.

5. פצע מגליד: מה עושים עם הגלד?

גלדים יכולים ממש להציק לפעמים; הם מגרדים, לא אסתטיים במיוחד וממש עושים חשק להיפטר מהם. ד"ר ליפשיץ ממליץ לא לגעת. "רצוי להימנע ממניפולציה וקילוף גלד מעל פצע מחלים. אם קיים עיכוב בהחלמת הפצע מומלץ להסיר את הגלד בעזרת קומפרסים: מבצעים הרטבה ע"י הנחת פיסת בד כותנה נקי או פד גאזה שמרטיבים עד לחות במי ברז רתוחים (מהקומקום החשמלי) ומצמידים לפצע בעזרת תחבושת או שרוול רשת. ההרטבה הקבועה ממיסה את הגלד באופן א-טראומטי ומאפשרת את הסרתו מהפצע והחלמה מהירה יותר, תוך הימנעות מתלישת הרקמה המחלימה תחת הגלד".

עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין

6. קוץ תקוע: להוציא בפינצטה?

אפשר להוציא בפינצטה, אבל חשוב לשים לב אם באמת הצלחתם להוציא את כולו. "אם לא הצלחתם לחלץ את הגוף הזר באופן עצמוני ומלא – יש לפנות לעזרה רפואית".

7. שיער פלומתי: לתלוש או לא?

שיער פלומתי הוא בדרך כלל בהיר, רך ועדין – אבל לעתים גם די נראה לעין. ד"ר ליפשיץ אומר שאין בעיה לתלוש שיער זה לצרכים אסתטיים.

שעווה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אין בעיה לתלוש שיער זה לצרכים אסתטיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

8. זכוכית ברגל: מה כדאי לעשות?

במקרה כזה, ד"ר ליפשיץ ממליץ לפנות לעזרה רפואית, להסרת הגוף הזר מעור כף הרגל.

9. שומה שעירה: מותר למרוט?

שומות שעירות מופיעות לרוב בפנים – לכן לא מפתיע שרבים מעדיפים למרוט את השיער שצומח ממנה. והפעם הרוב לא טועה, אכן מותר לתלוש את השיער, כל עוד מדובר בשומה שפירה.

10. עור יבש: לקלף או לא?

"במצבי יובש בעור יש לטפל בעזרת תכשירי לחות מתאימים", מסביר ד"ר ליפשיץ. "יעוץ רפואי יוכל להתאים תכשירים שעוזרים לקילוף הקשקש העדין (תכשירים שמכילים אוריאה וחומצה לקטית). לא מומלץ לתלוש אזורי עור יבש מעובה כיוון שהפעולה תוביל לפציעה. בייעוץ רפואי ניתן גם לאבחן נגעים שנדרש עבורם טיפול מעבר לקוסמטי ולאי הנוחות הכרוכה בעור יבש ומחוספס".

11. נקודות שומן בפנים: מה עושים איתן?

נקודות אלה לרוב מופיעות בעור שמתחת לעיניים. "הטיפול בגידולי בלוטות זיעה ושומן על עור ארובות העיניים מבוצע ע"י רופאי עור או פלסטיקאים באמצעים שונים של צריבה וכירורגיה".

12. עור קשה בכף רגל: לגזור או לשייף?

התשובה היא שיוף. "ניתן לטפל בעור מעובה של כפות הרגליים ובשולי העקבים באמצעים מכניים - ובעיקר שיוף בפצירת עור או אבן מחוספסת בעת המקלחת או לאחר ריכוך בווזלין. רופאי העור יוכלו גם להמליץ על משחות המכילות חומרים קרטוליטיים שממיסים עור עבה ומקילים על ההסרה המכנית. במקרים של מחלת עור משמעותית הגורמת לעיבוי עור הכפות וסדקים בו, ניתן להיוועץ ברופא ולשקול מגוון טיפולים תרופתיים מתקדמים יותר".

>> הדבר הכי מפתיע שגלולות יכולות לעשות לכן