חוד עיפרון ביד (צילום: סיון נועם)
מזכרת לנצח נצחים | צילום: סיון נועם

כמה שלא נרצה להודות בכך, לרובנו אין הרבה דברים שהולכים איתנו מבית הספר היסודי לכל החיים. בדרך כלל מדובר בלוח הכפל, כמה חברים בפייסבוק וזיכרונות מריצות סביב חצר בית הספר; אבל עמוק בין פיסות הנוסטלגיה האלו מסתבר שחלקנו, בלי שבכלל רצינו בכך, סוחבים איתנו מזכרת שתלווה אותנו לנצח – חוד של עיפרון.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

באתר האינטרנט "Buzzfeed" העלו השבוע כתבה שזכתה ללמעלה מ-1,200,000 צפיות ואינספור שיתופים ותגובות שנסובה סביב אותו נושא. לפי הכתבה, חודי העיפרון שנשברו בזמן שנדקרנו על ידי כלי כתיבה, והצליחו להיכנס לנו מתחת לעור, יכולים להישאר שם לנצח.


"לרוב זה בלתי אפשרי להיפטר מזה, אלא אם כן אנחנו מנסים באותו יום בו קרה המקרה, וגם אז יש לבצע חתך כדי להוציא אותו מהמקום", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, רופאת עור במכבי שירותי בריאות. "החוד הוא גוף זר, הוא עשוי מגרפיט - ולא מעופרת, כפי שהרבה חושבים - ונשאר מתחת לעור האנושי, לגוף שלנו אין מערכות שמאפשרות לפרק את אותו החומר. לצורך העניין, גם אם נכנס לך רסיס של עץ מתחת לעור הגוף לא יידע איך לפרק אותו. ההבדל הוא שמה שמאפיין את החודים של העיפרון הוא מראה של קעקוע שמשתקף בצבע שחור-אפרפר".

למה זה קורה דווקא עם עיפרון רגיל?
"עפרונות שחורים הם יותר נוקשים מעפרונות צבעוניים, שהם רכים יותר. בנוסף, כילדים אנחנו נוטים לחדד ולהשתמש יותר בעפרונות רגילים. פעולת החידוד הופכת את העיפרון ליותר חד ויותר נוקשה מה שמקל עליו את החדירה מתחת לעור וגם את הסיכוי שישבר. לכן, ברוב כמעט מוחלט של המקרים התופעה תקרה בזמן שימוש בעיפרון רגיל".


עוד ב-mako בריאות:
>> האם משטחי הגומי בגני השעשועים באמת מסרטנים?
>> די לגנוח: כללים בסיסיים בהתנהלות בחדר כושר
>> מרגישים נפוחים אחרי האוכל? לא תאמינו למה זה קורה

כמה התופעה שכיחה?
"ככל שהזמן עובר אנחנו רואים פחות ופחות חודים של עפרונות מתחת לעור. כיום ילדים משתמשים פחות בעפרונות ויותר באמצעים אלקטרונים - כשהשימוש בעפרונות פוחת, כך קטן הסיכוי להיפצע מהם".

האם זה מסוכן לעור?
"באופן מפתיע אין סיכוי שהאזור יזדהם. זיהום תלוי באופן בו הגוף מגיב לחומרים מסוימים, זו תופעה ביולוגית שלא מאפיינת את הגרפיט. לכן החוד יכול להישאר מתחת לעור שלנו כל החיים בלי שהגוף יגיב אליו".

זה אומר שלא קיים שום סיכון?
"הסיכון היחידי שקיים הוא כאשר רופאי עור רואים את הסימן ועלולים לחשוב שמדובר בסרטן עור מסוג מלנומה, מכיוון שהסימנים שהגידול משאיר דומים לפעמים לאלו שנגרמים מהחוד של העיפרון. במידה והמטופל לא מתריע שהסימן נגרם מעפרון שנשבר, יכול לעלות חשש לגידול והמטופל עלול להישלח לבדיקות וניתוחים מיותרים".

>> מה באמת עוזר לנשירת שיער? תתפלאו