לאחרונה פורסם במגזין הניו יורק פוסט מחקר חדש, שמצא כי צריכת התרופה הפסיכיאטרית הנפוצה בארה"ב ובישראל ממשפחת ההבנזודיאזפינים (בנזו), עלולה לגרום להשפעות פיזיות ומנטליות שליליות ארוכות טווח ואף להשפעה על המוח.

במחקר שבוצע בבית הספר לרפואה באוניברסיטת קולורדו שבארה"ב, מצוין כי כיום למעלה מ-30 מיליון אמריקאים משתמשים בתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, מתוכם, 17.2% התמכרו לשימוש בהן. מדובר בתרופות מוכרות למדי גם בישראל, ביניהן קלונקס וואבן; אשר ניתנות לטיפול בהפרעות חרדה, נדודי שינה, התכווצויות שרירים, סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית ואפילפסיה.


תופעות הלוואי המטרידות

המחקר החדש מפרט רשימה ארוכה של תופעות לוואי שרוב משתמשי תרופות הבנזו חוו גם לאחר שנה מהפסקת נטילתן. בין התסמינים שצוינו: אנרגיה נמוכה, קשיי ריכוז, אובדן זיכרון, חרדה, נדודי שינה, רגישות לאור ולצלילים, בעיות עיכול, חולשת שרירים וכאבי גוף. גם תסמינים מנטליים נרשמו. יתרה מכך, 54.7% דיווחו על ניסיונות התאבדות או על מחשבות אובדניות.

כמו כן, מתוארות השפעות שליליות אחרות על החיים, לרבות אובדן תעסוקה או הכנסה, בעיות נישואין ומערכות יחסים, הכנסה נמוכה יותר ומחשבות או פעולות אלימות. החוקרים סקרו 1,207 אנשים שהשתמשו בתרופות האלה והפחיתו את המינון או הפסיקו לחלוטין את נטילתן, והוכיחו תפקוד נוירולוגי לקוי הנגרם במהלך שימוש ארוך טווח, גם שנים לאחר הפסקת הנטילה.

אישה בלונדינית מצמידה ידיים בעיניים עצומות (אילוסטרציה: ben white, unsplash)
תמיד כדאי לחפש אלטרנטיבות נוספות כמו מיינדפולנס | אילוסטרציה: ben white, unsplash


ד"ר אהוד רוזיצקי, פסיכיאטר, מנהל מרפאת בריאות הנפש בקופת חולים כללית במודיעין ובעל קליניקה פרטית, מסביר כי לאחר הפסקת השימוש בתרופות הללו, המוח למעשה משדר לגוף תחושה של מחסור בהן, והוא מגיב למצב הזה באמצעות סימני גמילה כגון: דופק מהיר, נשימה, הזעה או סימנים מנטליים רגשיים כמו מתח, חרדות והפרעות שינה. לדבריו, "ישנן עדויות מצטברות לכך שהתרופות האלה משפיעות על המוח בשימוש ממושך. הן עשויות לגרום למעין האטה בתהליכי החשיבה ויש אפילו דיווחים שקשרו בין שימוש בתרופות אלה בגיל מבוגר, לבין סיכוי מוגבר לדמנציה". לדבריו, החידוש במחקר הזה הוא שהפעם מדובר גם על השפעה ארוכת טווח של התרופה על המוח גם בקרב אנשים שמפסיקים את נטילתן.

"אלה תרופות ממכרות מאוד"

ד"ר רוזיצקי מזהיר כי מדובר בתרופות ממכרות ביותר. "באופן כללי, אנחנו רושמים אותן רק לשימוש ממוקד לכמה חודשים או שבועות. אומנם מדובר בתרופות שעוזרות לשפר את המצב באופן מידי, ולכן הם מאוד פופולריות, אך אסור ליטול אותן במשך שנים רבות, אלא רק לזמן קצר וממוקד. כאמור, שימוש ארוך טווח יעשה נזק למוח והוא אף עלול לגרום לדמנציה".

אם כן, הפתרון החלופי לדבריו, הוא תרופות מסוג אחר. "לרוב נרשום תרופות כמו ציפרלקס שהן חלשות יותר ולוקח להן יותר זמן לשפר את המצב, במקביל אליהן נותנים תרופה ממשפחת בנזו ואחרי חודשיים מפסיקים את הבנזו ומשאירים רק את הציפרלקס".

ד"ר רוזיצקי מסיים עם המלצה חשובה: "אנשים צריכים לדרוש מהפסיכיאטר שלא יחדש להם את המרשם לתרופות הללו באופן אוטומטי. חשוב שהוא יברר לגבי מצבם הנוכחי, ישאל לגבי תופעות לוואי, משך השימוש בתרופה. בנוסף, אני ממליץ למי שחווה מתח או חרדה לנסות למצוא שיטות נוספות שיאפשרו לו להרגיע את עצמו, כמו למשל מיינדפולנס או תרגול נשימות. מובן שגם טיפול פסיכולוגי מומלץ במצבים כאלה".

חברת טבע המשווקת את קלונקס ביקשה שלא להגיב לכתבה.

מחברת רפא המשווקת את ואבן טרם נמסרה תגובה.