דלקת מפרקים שגרונית גורמת לכאבי פרקים ונפיחות, בעוד מחלת אלופציה אראטה מובילה לאובדן שיער פתאומי. המשותף בשני המקרים הוא שהמערכת החיסונית מחליטה שתאי הגוף מהווים איום – במקרה אחד זה מוביל לכך שמערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער וגורמת להתקרחות, בעוד שבדלקת פרקים היא תוקפת רקמות במפרקים.

מחקר חדש ומפתיע מראה שגם הטיפולים בשני המצבים הללו יכולים להיות דומים, כאשר תרופה לדלקת פרקים בשם baricitinib מטפלת ביעילות בהתקרחות. על פי תוצאות השלב השלישי של הניסוי הקליני, אחד מכל שלושה חולים הצליח להצמיח שיער מחדש לאחר שטופל בתרופה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"זה כל כך מרגש, מכיוון שהנתונים מראים בבירור עד כמה התרופה הזאת יעילה", אמר ד"ר ברט קינג, פרופ' חבר לדרמטולוגיה בבית הספר לרפואה של ייל והמחבר הראשי של המחקר החדש, "הניסויים הגדולים והמבוקרים האלה אומרים לנו שאנחנו יכולים להקל על חלק מהסבל מהמחלה הנוראה הזו".

אלופציה אראטה היא הפרעה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את זקיקי השיער, ויותר מ-200,000 מקרים חדשים צצים מדי שנה בארצות הברית. למרות שהאלופציה אראטה יכולה להתפתח בחולים בכל גיל, היא מתרחשת בדרך כלל אצל אנשים מתחת לגיל 40. אין כיום טיפול המאושר על ידי ה-FDA למחלה. המודעות למחלה עלתה בשבוע האחרון אחרי שהשחקן וויל סמית' היכה במהלך טקס האוסקר את הקומיקאי כריס רוק לאחר שצחק על אשתו ג'יידה שסובלת מהמחלה. 

ג'יידה פינקט סמית' (צילום:  Toni Anne Barson Archive/ANGELA WEISS, getty images)
ג'יידה פינקט סמית' | צילום: Toni Anne Barson Archive/ANGELA WEISS, getty images

"המחלה האוטואימונית הזו עלולה להיות הרסנית"

עבור המחקר החדש, קינג ועמיתיו ערכו שני ניסויים שכללו 1,200 אנשים. המשתתפים היו מבוגרים עם אלופציה אראטה חמורה, שאיבדו לפחות מחצית משיער הקרקפת שלהם, רבים מהם איבדו את כל שיער הקרקפת. במשך 36 שבועות, המשתתפים קיבלו מנה יומית של 4 מיליגרם בריציטיניב, 2 מיליגרם בריציטיניב או פלצבו. שליש מהמטופלים שקיבלו את המינון הגדול יותר חזרו להצמיח שיער.

בריציטיניב הינו מעכב פומי הפיך של JAK1 ו-JAK2, שנמצא יעיל בטיפול בחולים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית. החוקרים הסבירו כי התרופה מסכלת את המחלה על ידי שיבוש התקשורת של תאי מערכת החיסון המעורבים בפגיעה בזקיקי השיער. "אלופציה אראטה היא מסע מטורף, המסומן בכאוס, בלבול ועצב עמוק עבור רבים הסובלים ממנה", אמר קינג. "זה יהיה מדהים לקבל תרופה שתעזור לאנשים להיות ניתנים שוב לזיהוי לעצמם ולסובבים אותם".

למרבה הצער, זה לא היה נקי מתופעות לוואי עבור כל החולים, כאשר החוקרים דיווחו על מגוון תסמינים בקבוצות הבדיקה בהשוואה לביקורות, כולל אקנה חמור יותר, דלקות בדרכי הנשימה העליונות, כאבי ראש, UTI ורמות כולסטרול גבוהות. בנוסף, בשל יכולתה של התרופה לשבש את המערכת החיסונית, היא יכולה גם להוריד את היכולות של מערכת החיסון להגן על הגוף מפני איומים אחרים, כאשר זיהומים מוגברים נראו בעבר אצל אלו שמשתמשים בתרופה לדלקת פרקים. עם זאת, מעט מאוד משתתפים בניסוי החדש נשרו עקב תופעות לוואי, מה שמצביע על כך שהם נסבלים בסך הכל. מחקר נוסף נמשך כעת לאשש את הבטיחות והיעילות בטווח הארוך.

"בין אם אנשים עם אלופציה אראטה סובלים מאובדן של כל השיער על גופם או נקודות של קרחות וגבות או ריסים חסרים, המחלה האוטואימונית הזו עלולה להיות הרסנית", אמר פרופ' קינג בהודעה לעיתונות. "בשנת 2022, בריציטיניב עשויה להפוך לתרופה הראשונה שאושרה אי פעם לטיפול במבוגרים עם אלופציה אראטה".