בין שמדובר בתרופות להורדת לחץ דם ובין שמדובר בתוסף מזון שנמכר לטיפול בסוכרת – נחיצותן של תרופות ותוספי מזון בשיפור איכות החיים ובמניעת מחלות מסוכנות מוכרת לכל.

אלא שרבים מאיתנו נוטלים תרופות ותוספי תזונה באופן קבוע וכלל לא מודעים לנזק שיכול להיגרם בעטיין. "אחת הבעיות המשמעותיות ביותר היא שאנשים נוטלים יותר מדי תרופות ותוספים, לעיתים גם כשאין בכך צורך כלל", קובעת ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי. "במקרה כזה, לא רק שהתרופה עלולה להזיק אלא שהיא גם חושפת את המשתמש לסכנות ולתופעות לוואי שונות שנגרמות עקב שילובים מסוכנים ביניהן לבין התרופות/תוספים אחרים".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ד"ר שקד מסבירה שפעמים רבות היד קלה על ההדק ואנשים מקבלים טיפול תרופתי או מחליטים ליטול תוספים שלא צפויים להביא להם כל תועלת משמעותית, מה שמוביל לנטילת יתר של תרופות. "גם אם בתחילת הטיפול אכן יש סיבה טובה לטיפול בתרופה מסוימת, ייתכן שלאחר תקופה כבר אין בה צורך, ולכן חשוב לעשות הערכת מצב וסדר בטיפול התרופתי בכל תקופה. לצערי, למרות המלצת מבקר המדינה לפני כעשור, עד היום אין במערכת הבריאות הציבורית תהליכים מובנים להערכה תרופתית חוזרת, בייחוד אצל אלה הנוטלים מספר רב של תרופות על בסיס קבוע. לכן אנשים רבים נפגעים מהטיפול התרופתי שלא לצורך".

>> "אפילו משכך כאבים תמים עלול לגרום נזק בכבד"

אז איך תדעו אם התרופות שאתם נוטלים אכן רלוונטיות עבורכם, ושאינן גורמות לכם לבעיות שונות?

ובכן, ד"ר שקד מציעה שקודם כל תשאלו את עצמכם ואת הרופאים המטפלים בכם מהי הסיבה לטיפול בכל אחת מהתרופות והאם עדיין יש בהן צורך. "חשוב לדעת שתרופות עלולות לגרום לתופעות שנראות ממש כמו מחלות חדשות, או כמו החמרה של מחלה קיימת ואף התדרדרות תפקודית. תסמינים כמו כאבים בשרירים או במפרקים, עליית לחץ דם או סוכר, חולשה, נפילות, פגיעה קוגניטיבית, יובש בפה ובעיניים, צרבות, דימומים, אצירת שתן ועצירות – כל אלה למעשה יכולים להיות תופעות לוואי של תרופות אומרת ד"ר שקד. לפיכך, היא מציעה להיות ערים לכל תופעה חדשה שאין לה הסבר בריאותי ברור. "אם מישהו חש עייפות מתמשכת או חולשה והוא ישן טוב בלילה ולא סובל מחוסרים תזונתיים וכל בירור רפואי שנעשה אינו מעלה חשד – כדאי  לחשוב בכיוון של תופעת לוואי מתרופות ולגשת לבירור אצל איש מקצוע", היא מציעה. בהמשך לכך היא מציינת דוגמאות מספר לתופעות לוואי העלולות להיגרם עקב שימוש בתרופות מסוגים שונים:

התופעה: חולשה ותשישות

התרופות: תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות פסיכיאטריות, תרופות נוירולוגיות (כמו למשל כאלה שמיועדות לטיפול באפילפסיה או בפרקינסון), משככי כאבים, תרופות לטיפול בסוכרת ועוד.

התופעה: חולשה בשרירים/כאבי שרירים

התרופות: סטרואידים, תרופות ממשפחת הסטטינים (הידועות כתרופות לטיפול ביתר כולסטרול) ותרופות נוספות לטיפול ברמות גבוהות של שומנים בדם, תרופות לטיפול בפגיעה בתפקוד מיני בגברים.

כלי לתרופות לפי ימים (צילום: laurynas-mereckas, unsplash)
כלי לתרופות לפי ימים | צילום: laurynas-mereckas, unsplash

התופעה: נפילות

התרופות: תרופות להרגעה ולשינה, נוגדי דיכאון, תרופות פסיכיאטריות, תרופות נוירולוגיות, תרופות ליתר לחץ דם או לטיפול במחלות לב.

התופעה: עצירות

התרופות: תרופות לטיפול בתסמינים במערכת השתן בגלל, משאפים מסוימים, נוגדי דיכאון, תרופות פסיכיאטריות, תרופות משתנות.

התופעה: הפרעות קצב לב

התרופות: עודף טיפול בתרופות לאיזון בלוטת התריס, תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס.

>> סובלים מדיכאון? אולי זה בגלל התרופה שאתם נוטלים

נוסף לאלה, ד"ר שקד מציינת כי תרופות יכולות לגרום גם לשיבוש בבדיקות מעבדה או לתוצאות בדיקות אחרות - החל משיבושים ברמות מלחים כמו נתרן ואשלגן או סוכר בדם דרך חוסרים בוויטמינים כמו B12 ועד לפגיעה בצפיפות העצמות או בתפקוד הלב המתגלים רק בבדיקות סקר.

עוד ב-mako בריאות:
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער

"חשוב שכל אדם ייקח  אחריות על הטיפול שלו  ויהיו שותף  בו. מטופל או מטופלת שקיבלו טיפול תרופתי ליתר לחץ דם לפני כמה שנים, לא תמיד זקוקים לאותה כמות תרופות באותן מינונים בחלוף השנים", אומרת ד"ר שקד.

"בשלב מסוים, טיפול מיותר יחל לתת את אותותיו והוא עלול להוביל לתופעות לוואי כמו חולשה, סחרחורות, כבדות או נפילות. בכל מקרה של ספק, כדאי להתייעץ עם רופאים או עם אנשי מקצוע שתרופות זה תחום המומחיות שלהם, וכדאי להיות ערים לתופעות חדשות או לחריגות בבדיקות. כדאי להביא בחשבון את האפשרות שאלה נובעים מהשימוש בתרופות. כמו כן, אני ממליצה לערוך בדיקת דם תקופתית אחת לשנה כדי לקבל הערכה בריאותית ראויה.  

"בשורה תחתונה, תרופות יכולות להיות מועילות ומצילות חיים, אך גם תרופות פשוטות כמו נורופן או אדוויל עלולות לגרום לסכנת חיים כמו פגיעה בתפקוד כלייתי ודימומים קשים. לפעמים המסקנה היא שצריך להחליף תרופה, לשנות מינון או אפילו לחדול לחלוטין משימוש", אומרת ד"ר שקד לסיום.

>> "בגלל תוסף ברזל: "הפנים היו נפוחות, לא זיהיתי את עצמי. צרחתי"