"חזרתי עכשיו מהופעה באשדוד ועשיתי מעשה טיפשי וחסר אחריות", כך מיכל כתבה בפוסט שפרסמה אתמול בערב בטיק-טוק. "לא חשבתי שאגיע למצב כזה שזה יעשה לי כוויות בפנים. הייתה לי בבית תמיסה, והיו לי בפנים יבלות קטנות. אמרתי שאמרח את זה קצת ונראה מה זה יעשה, וזה מה שקרה". 

ד"ר מיכל נוימרק, רופאת עור לילדים בקופ"ח כללית ומכבי, ורופאה בכירה בשירות עור ילדים בהדסה עין כרם, מזהירה מפני פעולות כאלה: "אסור להשתמש במוצרים כאלה לפנים. ברגע שיש תגובה של גירוי משמעותי בעור נוצרת תגובה דלקתית שיכולה להיות משמעותית. לכן, במקרה כזה כדאי להתייעץ עם רופא עור, לשמור על סביבה נקיה ולרחוץ את האזור פעם-פעמיים ביום במים וסבון. לעיתים יומלץ גם על משחה אנטיביוטית למניעת זיהום משני, ואחרי שהפצע נסגר כדאי להקפיד על הגנה משמש כדי למנוע פיגמנטציה. אם נוצרת צלקת – אפשר להשתמש בתכשירים על בסיס סיליקון".

@michal.haktana

מה חשבתי לעצמי שעשיתי את זה???

♬ צליל מקורי - מיכל הקטנה

איך הכי נכון לטפל ביבלת בלי לגרום לכוויה או צלקת?

"באופן כללי, יבלות יכולות לעבור לבד" אומרת הד"ר. "מולוסקום למשל יכול להיעלם לבד אבל בערך תוך שנתיים. יש מקרים שבהם היבלות הן עצומות וצריך להסיר אותן אצל רופא עור, ולעיתים יש צורך בניתוח בהרדמה מלאה. יש גם תכשירים שיכולים לעזור, אבל לא כל דבר מתאים לשימוש באזור הפנים ולכן חשוב להתייעץ עם רופא. לעומת זאת, יבלות וירליות אפשר לצרוב בחנקן נוזלי, או למרוח תמיסות מיוחדות ליבלות, כאמור - לאחר התייעצות עם רופא עור. תמיד חשוב למרוח וזלין מסביב ליבלת ולא להשתמש בתכשיר ליבלת באזור הפנים".

מה לגבי תרופות סבתא – יש משהו שיכול לעזור?

"יש אנשים שחושבים שסודה לשתייה או חומץ יכולים לעזור אבל זה ממש לא מומלץ, ואף יכול להחמיר את המצב".

באילו מצבים יש צורך להסיר יבלת בניתוח?

"אם היבלות מאוד מפושטות או מודלקות, או שהן מפריעות מבחינה אסתטית או תפקודית, כמו במקרה של יבלות גדולות ומודלקות בפנים או בעפעפיים או באזורים אחרים - במצבים כאלה אנחנו מציעים לפעמים ניתוחים בסדציה שזו בעצם הרדמה כללית אבל שטחית וקצרה".

ממה זה קורה בכלל?

"רוב היבלות נגרמות מווירוסים. "ישנם כמה סוגי יבלות, השכיחות מבניהן הן היבלות הווירליות המחוספסות, לרוב פני היבלת נראית ממש בצורה של כרובית, אבל יכולות להיות גם יבלות וירליות שטוחות (בעיקר על הפנים או על גבות הידיים), או יבלות אחרות שנקראות מולוסקום קונטגיוזום. יבלות אלה שכיחות בקרב ילדים אך גם אצל מבוגרים".

עוד מציינת ד"ר נוימרק שיבלות הן מאוד מידבקות, ומועברות בעיקר במגע כשהעור רטוב. "זה יכול לקרות באמבטיה, בבריכה או כשמעבירים מגבת רטובה מאחד לשני - כדאי בהחלט להימנע מזה. במקומות ציבוריים רצוי ללכת עם כפכפים ולהימנע ממקלחות משותפות".