היום (רביעי) נקבע מותו של לוחם המילואים חנן דרורי, בן 26 מפסגות, שנפצע קשה בעזה - ונדבק בפטרייה מסוכנת. לפי הדיווחים, החייל אושפז בשיבא במצב קשה מאוד

מומחים מסבירים כי מדובר בתרופה נסיונית. "התרופה עדיין מוגדרת תרופה ניסיונית והיא לא אושרה לשימוש על ידי ה-FDA", מציינת ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי.

"זאת תרופה חדשה, מאוד יקרה אגב, שטרם קיבלה את כל האישורים הסופיים, ובגלל זה היא מוגדרת ניסיונית וגם טרם משווקת בעולם", מוסיפה ד"ר מרינה תמיר צדקין, מומחית לזיהומים, 

אך מסתבר שמאחורי הקלעים התרחשה דרמה של ממש בניסיון להציל את חייו של דרורי. בשיתוף בית החולים, משפחתו פנתה לחברת "פייזר" במטרה להביא את התרופה המכונה Fosmanogepix מאירלנד לישראל. גורם המעורב בפרטים מסביר ל-mako בריאות כי הבאתה של התרופה לארץ הייתה ממש 'מבצע בין-לאומי' של פייזר. "מדובר בתרופה שנמצאת במחקר בשלבים מוקדמים, ובשלבים אלה היא לא זמינה לציבור הרחב. מבקשים אותה רק כשאין מוצא אחר וכשכל הטיפולים המאושרים אינם מסייעים. כיוון שמדובר בסיטואציה של חייל, כל הגורמים נרתמו לבקשת המשפחה – כולל החברה עצמה, משרד הבריאות ואפילו שגרירת ישראל באירלנד, כדי לקבל את כל האישורים הנדרשים לשם הבאת התרופה לארץ. רק מהרגע שבו משרד הבריאות אישר להביא אותה, אפשר היה להתחיל את התהליך המורכב". לדבריו, בכל מצב אחר, תהליך כזה אורך שבועות רבים. במקרה הזה הצליחו להביא לארץ את התרופה תוך 48 שעות. למרבה הצער, החייל כבר היה במצב קשה מאוד ולא הספיקו לתת לו אותה בזמן".

עוד הוא מציין כי זוהי הפעם השלישית שהתרופה מגיעה לארץ בעקבות בקשה מיוחדת לעזרה לחייל במלחמה הנוכחית. בשני מקרים התרופה אכן הצליחה לרפא את החיילים מהפטרייה.

"גם תרופות אחרות המשמשות לטיפול בפטריות ועובשים שכבר זמינות ומאושרות, לא תמיד מאפשרות להציל אנשים שנדבקו", מחזק את ההשערה דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל.

תיעוד פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
זו לא הפעם הראשונה שפטריות מסכנות את הלוחמים בשטח | צילום: דובר צה"ל

אגב, זהו אינו המקרה הראשון שבו חייל מת עקב הידבקות בפטרייה מסוכנת. לפני כחודשיים דווח על חייל נוסף שהובהל לטיפול בבי"ח אסותא לאחר שנדבק בפטרייה בעזה, ולבסוף, חרף מאמצי הרופאים, גם הוא נפטר כתוצאה מכך. דרורי הותיר אחריו הורים ושלושה אחים. יהי זכרו ברוך.

משרד הבריאות: "המשרד משתתף בצערה העמוק של המשפחה. מדובר בתרופה ניסיונית ועל כן, אישר המשרד מיידית לייבא אותה לישראל כטיפול חמלה ואף סייע בהבאתה, זאת בהתאם להמלצה הקלינית של הרופאים המטפלים".