באינסטגרם של אסתר ברג מופיעים בעיקר מותגי יוקרה וחופשות שמגיעים אליהן במחלקה ראשונה. ברג חולקת את חייה בין אחוזה ענקית בלונג איילנד לבין בית מפנק במיאמי, וכל הטיסות האלה, היא אומרת, גובות ממנה מחיר יקר. כדי להתאושש מעט היא מזמינה אליה הביתה אחרי כל טיסה, אחות מטעם חברת IV Drips, שמגיעה מצוידת באינפוזיות עמוסות בוויטמינים ומינרלים, מחוררת את הוורידים של ברג ובני ביתה, ומערה אותם בנוזלים מועשרים בכל טוב כדי להעמיד אותם על הרגליים.
כמו חברת איי וי דריפס, צצו לאחרונה שלל חברות שמציעות טיפולי עירוי בפרטיות ביתכם. חברת Drip Hydration, למשל, פרוסה ברחבי ארה"ב. אתם רק צריכים לקבוע תור באתר, ואחות חיננית תגיע למחוז חפצכם ותנקב אתכם בעבור 300 דולר לעירוי, או קצת פחות אם תרכשו כרטיסייה. בחברה מציעים תפריט עם שלל אופציות לעירויים; למשל כזה המתאים להנגאובר, עירוי יופי, עירוי שכולו ברזל ועוד. המחיר, למקרה שתהיתם, ממש אינו שווה לכל נפש.

טיפולי האינפוזיה זכו לפופלריות גוברת בשנתיים האחרונות, וזה לא מפתיע שהחברות שמציעות אותם, מציעות גם בדיקות קורונה על ידי אחות בפרטיות הבית. כשמערכות בריאות עולמיות מתערערות, כשחרדות בריאות מתגברות – אנשים יעשו הרבה כדי להרגיש שהם לקחו את הבריאות של עצמם בידיים. וכשסלבס כמו ריאהנה ואדל בעניין, וג'סטין ביבר משתף שהוא עובר עירויים באופן קבוע, לא פלא שכולם רצים. אפילו בתי מלון מתחילים להציע טיפולי אינפוזיה לאורחים שרוצים להתרענן ולהתגבר על ההנגאובר.

טרנד טרנד, אבל מה לגבי הבריאות?
אז סלבס ובתי מלון שמאמצים בחום את הטיפולים בהחלט מעוררים סקרנות, ובואו נודה בזה רגע – רובינו לא היינו מתנגדים לקבל זריקת עידוד – במלוא מובן המילה, שתספק ברגע את כל החסכים שהזנחנו ותאפשר לנו להיות בריאים בלי מאמץ. למרות כל זה, שאלת הלגיטימיות של הטיפול חייבת להישאל. האם אכן בזכות עירוי אחד אפשר לרפא ג'טלג, להפוך הנגאובר, לשפר את מראה העור; או שמדובר בטרנד רווחי, כלומר בעיקר למי שמשווק אותו?
ובכן, עירויי הוויטמינים הראשונים פותחו בשנות ה-70, וניתנו בקליניקות רפואיות בלבד. כל טיפול כזה ארך בין 20 דקות לשעה. מומחים שונים מסכימים שעירויים כאלה הם יעילים יותר מנטילת הוויטמין דרך הפה. "כשמקבלים עירוי כזה, ריכוז הוויטמינים שהגוף מקבל גבוה יותר. קפסולה מתעכלת בבטן ורק 50 אחוז ממנה נספג, דרך עירוי 90 אחוז מהוויטמין נספג בדם", אומרת לאתר Healthline ד"ר לרוקחות דינה ווסטפלן. "החומרים המזינים נספגים מהר וישירות למחזור הדם, ויש פה יתרון ברור על פני קפליות או מזון", מסכימה גם הרוקחת הקלינית לינדזי סלוויז'ק. חשוב גם לזכור שהרבה מאוד דברים משפיעים על האופן שבו ויטמינים בקפליות נספגים בגוף – זה תלוי בגיל, בגנטיקה, במצב הרפואי, בחילוף החומרים וכמובן במוצר עצמו, שהרי לא כל הוויטמינים נרקחו באותו אופן. כשהם ניתנים בעירוי – אין כל כך ספק שהם ייספגו. ואם זה המצב – יכול להיות שהעירוי באמת מרפא תחלואים? "עירויי ויטמינים משמשים למספר רחב של בעיות בריאות המגיבות היטב לטיפול", אומרת ווסטפלן. "בין המקרים שהעירוי יכול לסייע להם כלולים: מיגרנות, סינדרום עייפות כרונית, אסתמה, התכווצויות שרירים, כאבים, אלרגיות וגם מחלות נשימתיות קלות. רבים משתמשים בעירויי ויטמינים אחרי התייבשות קשה, למשל אחרי אירוע ספורטיבי גדול כמו ריצת מרתון, כדי לטפל בהנגאובר או כדי לרענן את העור".

"אנשים בריאים יכולים לקבל מספיק ויטמינים דרך מזון, אם הם אוכלים דיאטה מאוזנת ועתירה בחומרי מזון"
הוויטמינים העיקריים שניתנים בעירוי כזה הם לרוב ויטמין C וקבוצת ויטמיני B, ומינרלים כמו מגנזיום ואשלגן וכמו כן חומצות אמינו שונות ואנטי-אוקסידנטים. "חשוב לציין שאנשים בריאים יכולים לקבל מספיק ויטמינים דרך מזון, אם הם אוכלים דיאטה מאוזנת ועתירה בחומרי מזון חיוניים", אומרת סלוויז'ק, "היתרונות ארוכי הטווח של עירוי ויטמינים מוטלים בספק". בכל מקרה, הוויטמינים שבעירוי הם ממיסים במים, לכן הגוף עושה שימוש במה שהוא צריך וכל העודף ייצא מהגוף דרך הכליות ובשתן.


אז כנראה שלא מדובר רק בהייפ, ויש יתרונות, אם כי זמניים בלבד לטיפול הזה, אבל חשוב לזכור שכמו בכל סוג של טיפול, גם פה יש סכנות, ובעיקר חשוב להסתמך על שירות מהימן לקבלת הטיפול. לאינפוזיה כזו יש גם חסרונות, אבל הם יכולים להיות מינימליים כשעוקבים אחרי כללים פשוטים.
ריכוז גבוה מדי של ויטמינים מסוימים, כמו ויטמין A למשל, עלול לעשות תופעות לוואי שבמקרה קיצוני עלולות לגרום למוות. גם מנת יתר של אשלגן עלולה לגרום להפרעות קצב ואף למוות, ובאופן כלל הטיפול לא מתאים לכל אחד – למשל אנשים עם מחלות כליות או לב. וכמו בכל פלישה לתוך הגוף דרך העור – עירוי יכול לגרום לזיהום מקומי שעלול להחמיר, לאלרגיה, לדלקת בווריד או במקרים קיצוניים - לקריש דם. לכן, מבהירות המומחיות, שהטיפול חייב להיות מבוצע על ידי צוות רפואי, כזה שגם ערך בירור של היסטוריה רפואית לפני התהליך, לרבות מידע לגבי תרופות וויטמינים שהמטופל נוטל, אירועים בריאותיים וכו'.
"אני מאמינה שיש פה גם אפקט פלצבו", אומרת סלוויז'ק. "הטיפולים האלה די יקרים, והקליינטים בטוח רוצים שהם יעבדו מאחר שהם שילמו עליהם לא מעט. אין לי שום דבר נגד פלצבו, זה נהדר כל עוד אין סיכון. אבל הטיפול הזה הוא לא נטול סיכונים. אני מעדיפה שאנשים יעשו כושר ויאכלו מזון עשיר בחומרים מזינים בשביל לקבל את מה שהגוף שלהם צריך".