אנחנו לא מצפים מכם לקרוא את כל האותיות הקטנות בעלוני התרופות, אבל חשוב להכיר את הכללים הבסיסיים. בדרך כלל תקבלו הנחיות מעשיות בבית המרקחת אבל לא תמיד ברור עד הסוף מה המשמעות שלהן בפועל ומה לגבי שמירת התרופות בתנאי שרב של יולי אוגוסט? פנינו לשניים שמכירים את השפה היטב:
דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים ומריה חורגין, סגנית יו"ר ארגון הרוקחות בישראל שתרגמו לנו את האותיות הקטנות.
נהיגה תחת השפעת התרופה? לא מומלץ בכלל
כשאומרים לנו לנהוג בזהירות לאחר נטילת התרופה, אנחנו בדרך כלל חושבים שהתרופה עלולה לגרום לנו לנמנם על ההגה, וכשזה לא קורה, אנחנו נוטים לזלזל בהנחיה הזו אבל ישנן השפעות עדינות יותר על הערנות שיכולות להשפיע על הנהיגה וחשוב לשים לב גם אליהן.
"פגיעה בערנות לא בהכרח תוביל להירדמות על ההגה אבל היא עלולה לפגוע בהערכת הזמן והמרחק. הרפלקסים שלנו מושפעים מהתרופות במידה רבה, ולכן חשוב לנהוג בזהירות יתר, להקפיד לשמור על מרחק רב ולנהוג כל העת במודעות למצב. ההמלצות נכונות לא רק לנהגים, אלא גם למפעילי ציוד הנדסי או אלו שעובדים עם מכונות", מסביר פפו.
"יש ליטול את התרופה 3 פעמים ביום" - מה הכוונה?
כשאומרים לנו "3 פעמים ביום" אנחנו חושבים אוטומטית על בוקר, צהריים וערב. זה לא מדויק. "הניסוח הנכון הוא: 3 פעמים ביממה, כלומר כל 8 שעות. שמירת הזמנים חשובה על מנת להפיק את ההשפעה המרבית והיעילה ביותר מהתרופה", מדגיש פפו.
הרוקח אמר לכם ליטול את התרופה "לפני האוכל"?
אם אני צריך לקחת את התרופה לפני האוכל זה אומר שאני יכול לקחת את התרופה ואז לאכול? התשובה היא, לא. "לפני האוכל", הכוונה היא או על קיבה ריקה, כלומר שעתיים לפני הארוחה, או על קיבה מלאה, כלומר מיד אחרי הארוחה.
למה לא ליטול תרופות בחושך?
לפעמים אנחנו נוטים לדלג על ההנחיה הזו אבל אלפי מקרים של טעויות שנעשו בחושך, בלילה, של נטילת תרופות באופן שגוי - הובילו לתוצאות מסוכנות מאוד. לכן, חשוב להדליק את האור בכל מצב ולוודא שנוטלים את התרופה הנכונה.
מעל גיל 13? אתם כבר לא ילדים
אם כתוב שהתרופה לא מתאימה לילדים, ממתי כן אפשר להשתמש בה? "על פי ההגדרה, מטופל מעל גיל 13 נחשב לבוגר, ולכן, חשוב לוודא את גיל המטופל, על מנת לדייק את אופן הטיפול המתאים. בכלל, כל תרופה מותאמת באופן אישי לכל מטופל, ויש להימנע מנטילת תרופות של אדם אחר או מתן תרופות אישיות לאדם אחר", אומר פפו.
האם אפשר לחשוף את התרופות לשמש?
על חלק גדול מהתרופות ישנה אזהרה מפני חשיפה לשמש. התרופה שאנחנו נוטלים מתפזרת באופן שווה כמעט בכל הגוף, כולל בשטחים הקרובים לפני העור, ובמקרים רבים, חשיפה לשמש עלולה לגרום לכך שהתרופה תתפרק לחומר אחר שעלול להיות רעיל, או לגרום לתופעות לוואי. בכל מקרה של ספק יש לשאול את הרוקח.
העלון הארוך שמגיע יחד עם התרופה? מה שחשוב לשים לב
הוראות הרוקחים מצילות חיים. טרם נטילת התרופות, חשוב לשים לב למספר דגשים חשובים על מנת שהטיפול יהיה אפקטיבי. "ראשית, אין להפסיק נטילת תרופה או לשנות את המינון או את זמני הלקיחה ללא היוועצות מקדימה. בנוסף, חשוב לשים לב לתאריך התפוגה, שמייצג את משך הזמן בו החומר הפעיל בתרופה יעיל. אם אתם או הקרובים לכם נטלו תרופה באופן שגוי - חשוב לפנות במיידי לטיפול רפואי. ניתן לזהות זאת בעיקר על ידי תופעות לוואי כמו כאבי ראש, בחילות והקאות", מדגיש פפו.
מהי הטמפ' הנכונה לשמירה על תרופות?
הקיץ משפיע על התיאבון, על השיזוף, על החשק לעשות דברים וגם, על התרופות שלנו, אלו שנמצאות בכל מיני פינות וארונות ורק כשאין ברירה אנחנו נזכרים בהן. כל תרופה, אלא אם היא זקוקה לאחסון במקרר, דורשת סביבה יבשה ומוגנת מפני חום ואור. על פי נתוני מנהל המזון והתרופות האמריקני, טמפרטורת החדר המומלצת היא 24 מעלות צלזיוס. בחשיפה לחום קיצוני התרופה עלולה לאבד מיעילותה, ובשל פירוק המולקולות ושינוי המבנה בחום, עלולים גם להיווצר חומרי לוואי רעילים שאינם נוצרים בתנאי אחסון רגילים. אז איך שמורים על התרופות כשהחום מטפס?
האם צריך לשמור את התרופות במקרר?
בניגוד לסברה הרווחת, לא בכל מקרה המקרר הוא הפתרון הנכון. "יש לשמור תרופות במקרר אך ורק אם ישנה הוראה כזו, שכן אחרת, המרקם והיעילות של התרופה עלולים להיפגע. צריך לחפש בבית פינה מוצלת וקרירה ככל האפשר שבה ניתן לשמור את התרופות, לדוגמה בארון סגור שאיננו נגיש לילדים", אומרת חורגין.
האם זה בטוח לשמור את התרופות בארון באמבטיה?
"לרוב חדר האמבטיה בבית הוא מקום חם עם לחות גבוהה ולכן פחות מומלץ למקם בו את ארון התרופות שלנו. בכל מקרה, חשוב מאוד להחזיק את התרופות הרחק מהישג ידם של ילדים", מדגישה חורגין.
איפה לשמור את התרופות כשיוצאים לטיול?
כשיוצאים לטיול חשוב שתיקחו אתכם תיק עזרה ראשונה שכולל פלסטרים, תחבושות וחומר חיטוי. חשוב לא לשכוח בבית תרופות כרוניות, אם הן חלק משגרת היום שלכם. במידה ויש צורך בתרופות ספציפיות חשוב לשמור אותן בתיק מאוורר באופן יחסי, ובכל מקרה אין להשאיר את תיק העזרה הראשונה ואת התיק עם התרופות באוטו, שכן בקיץ הטמפרטורה בתוך האוטו יכולה להגיע אל מעל 60 מעלות. במקרה של שכחת תרופות באוטו, אין להשתמש בהן ויש להשיג תרופות חדשות.
גם במקרה של נסיעה לחו"ל, חשוב להצטייד מבעוד מועד בתרופות שאתם זקוקים להן, כדי לשמור על רצף טיפולי. בכל מקרה, חשוב גם במהלך הטיסה והדרך להקפיד על תנאי אחסון מתאימים ככל האפשר.
האם צריך לזרוק לפח תרופות ישנות?
התשובה היא ממש לא. לדברי חורגין, תרופות ישנות יש למסור לבית המרקחת הקרוב לביתכם כדי שיוכלו לעבור תהליך מסודר של השמדה. מדובר בתהליך ששומר על איכות הסביבה וגם מונע את הסיכון שמישהו עלול למצוא את התרופה ולהשתמש בה בצורה מסוכנת.
** היום, 20 ביוני, מתקיים כנס רוקחות 2023 באקספו תל אביב, האירוע המרכזי של ענף הרוקחות הקהילתית ומטעמה של הסתדרות הרוקחים בישראל, המאגדת כ- 620 בתי מרקחת קהילתיים.