ממש ברגע שנופל העלה הראשון מהעץ, האף שלכם עובד שעות נוספות ועושה לכם חיים קשים. אם נשים בצד את העובדה שאתם נשמעים כמו באגס באני, אתם גם לא מריחים את מה שאתם אוכלים, הבית שלכם נראה כמו מקום שעבר מתקפת טישויים ואת הלילות אתם מעבירים בעיקר בלספור כבשים כי מי חולם על לישון.

"בימים אלה מורגשת עלייה בביקוש לתרופות ללא מרשם המסייעות במקרים של נזלת, חום ושיעול", אומרת שירלי קיטרון, דיאטנית ורוקחת בכירה ברשת "סופר-פארם". לדבריה, הנזלת עצמה אינה תופעה שלילית, אלא להיפך: "סימפטומים כמו נזלת ושיעול הם למעשה מנגנוני ההגנה של הגוף שנלחם כדי להוציא החוצה גורמים בלתי רצויים כגון וירוסים או אבקנים".

ובכל זאת, מה אפשר לעשות כדי לנשום מעט לרווחה?

"רוב מחלות קנה הנשימה נגרמות מווירוסים ולמעשה אין תרופה נגד הווירוס עצמו. עיקר תפקידן של התרופות המוכרות הוא להקל על הסימפטומים ולא לרפא את הגורם להם", טוענת קיטרון. ואכן מדפי הפארמים מלאים בתרופות שונות ללא מרשם, שאותן ניתן לרכוש בקלות לעת צרה. השאלה היא – כמה ואיך וממה מומלץ להימנע?

השימוש מוגבל לשבוע

 "רוב התרופות המוכרות נגד צינון מכילות גם חומרים לשיכוך כאבים ולהורדת חום וגם חומר בשם "פסאודו אפדרין" המקל על גודש באף וליחה מצטברת", אומרת אסתר אבנית, רופאת משפחה במחוז דרום אשקלון של  "שרותי בריאות כללית". "כלומר, במקום לנטול 3 תרופות שונות במקביל נוטלים אחת משולבת. בכל מקרה, אין להשתמש בתרופות מסוג זה מעל שבוע ללא התייעצות עם רופא וחשוב לא לעבור את המינון המקובל: בין 3-4 פעמים ביום".

תרסיס לאף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האף מתמכר. תרסיסים לצינון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ד"ר אבנית מוסיפה שתרופות המכילות חומרים נגד צינון בלבד, מאושרות לשימוש רק במרשם רופא, בשל המינון הגבוה יחסית של החומר הפעיל שהן מכילות, ומדובר בתרופות הניתנות בעיקר לאנשים שסובלים מנזלת אלרגית ללא סימפטומים נוספים.

לגבי הסובלים מסינוסיטיס, לדברי ד"ר אבנית "מי שמאובחן בזה לרוב לוקח תרופות אחרות לרוב, שכוללות מינונים ולעיתים גם חומרים אחרים. זה לא שאסור לסובלים מסינוסיטיס להשתמש בתרופות ההרגילות לצינון, אבל באופן כללי הוא צריך להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון, כי יש סיבות רבות למחלה".

מה לגבי שילוב של התרופות עם תרופות אחרות?

"אין פה איסור מוחלט על שילוב. הסכנה היחידה בשילוב היא מצב של מינון יתר. כלומר - כשיש תרופות שמכילות את אותם חומרים אז יש סיכוי למינון יתר, ולכן עדיף ללכת על תרופה אחת. הבעיה היא שהתדירות שונה בכל תרופה. אקמול למשל - אפשר לקחת כל 6 שעות, אדוויל כל 8. לכן צריך לראות שלא עוברים את השעות המקובלות אם אכן משתמשים בשתיהן. ובכל מקרה של אי ודאות כדאי להתייעץ עם רופא".

טיפות / תרסיס מי מלח: במיוחד לילדים

ניתנים לרכישה בבתי מרקחת ובפארמים ללא מרשם רופא, ולדברי ד"ר אבנית, מתאימים יותר לילדים עד גיל 12 ולנשים בהריון, מאחר שאוכלוסיות אלה מוגבלות מבחינת השימוש בתרופות קונבנציונאליות לנזלת.

עוד ב-mako בריאות:
>> האם חזייה תורמת לבריאות השד? ומה גורם לנפילת השדיים?
>> שכחו מקלוריות: מה עדיף שוקולד או קרמבו? 
>> משבר האנטיביוטיקה העולמי: מהן סכנות החיידקים העמידים?

משאף אפי: עלול לפגוע בבריאות

"לצערי, אפשר לקנות מוצרים מסוג זה ללא מרשם רופא", אומרת ד"ר אבנית. "הבעיה היא שבשימוש ממושך, משאף מהסוג הזה עלול לפגוע בשערות הפנימיות של האף, החיוניות לתפקודו בלכידת ווירוסים ושאר מזיקים, וכן תיתכן תופעה של הגברת הנזלת בשל הפגיעה".

מוצר זה אינו מאושר לשימוש לנשים בהריון או לנשים מניקות, כיוון שהוא גורם לכיווץ כלי דם, ועלול לפגוע בהתפתחות התקינה של התינוק כתוצאה מכך. כמו כן, הוא אסור לשימוש לחולי גלאוקומה ולילדים.

אשה מצוננת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מנוזלים? זו בעצם תגובה של הגוף לווירוס שחטפתם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תרסיס / טיפות אף: עדיף על משאף

מכילים מרכיבים אנטי אלרגיים ואינם מסוכנים לבריאות כמו המשאף האפי. מותרים לשימוש לילדים מעל גיל 4 ומסייע בעיקר במקרים של נזלת עונתית. התרסיסים למבוגרים עלולים לגרום להתמכרות, אך מדובר בתלות מקומית בלבד (לא התמכרות גופנית). "תרסיסים נגד צינון יכולים לגרום לתופעות לוואי ולכך שרירית האף "תתמכר" לחומר והיא לא תצליח להתגבר על הליחה ללא שימוש בתכשיר", אומרת ד"ר אבנית.

מגבונים לחים לאף: להקלה קלה

לדברי קיטרון, מסייעים לשמירה על עור האף, ולרוב מכילים גם שמן אקליפטוס המסייע מעט במקרים של אף סתום.

פתרונות טבעיים: לא מתאימים לכולם

לדברי ד"ר אבנית, אין הוכחות חד משמעיות שוויטמין C, למשל, אכן עוזר להתמודדות עם צינון. בכל אופן, תמיד מומלץ לצרוך אותו ממקורות טבעיים כגון: תפוזים, קלמנטינות ועגבניות. קיטרון מציעה להתייעץ עם רוקח לגבי אפשרות השימוש בצמחים לחיזוק מערכת החיסון כגון: אכיניצאה או סמבוק שחור ופרופוליס שניתנים לצריכה בטבליות או בסירופ. הטיפול אינו מתאים לילדים מתחת לגיל שנתיים או לנשים בהריון מחשש להשפעות בלתי ידועות על העובר.

כמו כן, ניתן לרכוש שמן הדס, ולהזליף כמה טיפות ממנו על גבי הממחטה. השמן יסייע לפתוח את האזור הסתום. ולמי שמחפש פתרון זמין ופשוט מציעה ד"ר אבנית פשוט להניח כלי עם מים בתוך החדר, שיתרום ללחות מוגברת החיונית המסייעת במקרים של צינון. 

חשוב לדעת! 

  • לנשים בהריון וכן לנשים מניקות לא מומלץ ,כאמור ,להשתמש בתרופות המוכרות לטיפול בצינון, עבורן מומלץ להשתמש במי מלח.
  • יש לקחת בחשבון שתרופות לצינון עלולות לפגוע בכושר הערנות ולכן לא מומלץ ליטול אותן לפני נהיגה.
  • למטופלים הרגישים לתרופות, הסובלים מבעיות כליה או מלחץ דם או מטופלים בתרופות מסוג אחר, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני השימוש בתרופות אלה.
  • לא רצוי לשלב בין סוגים שונים של תרופות נגד צינון, מחשש למינון יתר. אפשר להתייעץ עם רופא או אחות בעניין.
  • שמירה על היגיינה, שטיפת ידיים ואוורור חדרים יסייעו במניעת התפשטו הנזלת בין בני המשפחה או בגן הילדים.
 >> הכתבה שכל משתעל כרוני חייב לקרוא