קשקשת

מחלת הפסוריאזיס היא מחלה כרונית הנפוצה באופן יחסי בארץ ובעולם ומופיעה בקרב כ-3 אחוזים מהאוכלוסייה בדרגות שונות. נכון להיום פסוריאזיס היא מחלה חשוכת מרפא הנמשכת כל החיים ומתבטאת בנגעים אדומים עם קשקשת על פני הגוף. פסוריאזיס עלולה להופיע בכל גיל ויש לה רקע תורשתי גנטי. בקרב שליש מהחולים קיים סיפור משפחתי של חולה נוסף לרוב אחים, הורים או דודים. לאחרונה הוכרה המחלה על ידי ארגון הבריאות העולמי ה-WHO כמחלה חמורה. הארגון אף יצא בקריאה להנגיש לציבור החולים את מגוון הטיפולים המתקדמים הקיימים.

אין חשש לחבק

למרות המראה החיצוני של הנגעים, חשוב לדעת כי פסוריאזיס איננה מחלה מידבקת, אין אפשרות לחלות בפסוריאזיס על ידי קרבה פיזית לחולה. המחלה לא עוברת במגע בין בני אדם ולכן אין מניעה לבלות עם אנשים המתמודדים עם פסוריאזיס במסגרות שונות. אין גם בעיה לאכול, לשתות מאותם כלי אוכל, או לבוא במגע עם סדינים, מגבות, ספות או מיטות. גם אין חשש לחבק, לנשק או לקיים מגע חברי או אינטימי עם חולה פסוריאזיס.

פסוריאזיס מאחורי האוזן (צילום: shutterstock)
125 מיליון איש בעולם | צילום: shutterstock

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

סטיגמה

בשל המאפיינים החיצוניים של המחלה נאלצים חלק מהחולים להתמודד עם אפליה, נידוי חברתי וסטיגמה לא נכונה שמדובר במחלה מידבקת. מסקר שערכה בעבר אגודת הפסוריאזיס הישראלית עלה כי 21.7 אחוז מהציבור בישראל חושב שפסוריאזיס היא מחלה מידבקת. בקרב צעירים בני 18-24 המצב חמור יותר שכן כ-30.3 אחוז מהם חושבים כך. הסקר נערך באמצעות מרקט ווטש בהשתתפות כ-500 ישראלים.

גידול דרמטי

מנתוני אגודת הפסוריאזיס עולה כי נכון להיום חיים בישראל 265,260 חולי פסוריאזיס. בשנה החולפת חל גידול דרמטי במספר החולים וכ-4,890 תינוקות, ילדים, נשים וגברים ישראלים הצטרפו למעגל המתמודדים עם המחלה. (בתחילת שנת 2017 היו 262,290 חולי פסוריאזיס בישראל ובשנים קודמות היו כ-240,000). על פי הערכת אגודת הפסוריאזיס בשנת 2048 צפויה אוכלוסיית חולי הפסוריאזיס בישראל להגיע לכ-456,000 חולים כפועל יוצא מתחזית הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי בשנת 2048 צפויה אוכלוסיית המדינה להגיע ל-2.15 מיליון נפש. מנתוני הפדרציה הבינלאומית של אירגוני הפסוריאזיס ה-IFPA עולה כי נכון להיום בכל רחבי העולם כבר ישנם כ-125 מיליון איש המתמודדים עם פסוריאזיס. 

השמנת יתר

מחלתה פסוריאזיס היא בעלת ביטוי עמוק יותר וקשה יותר מאשר תסמינים חיצוניים על פני העור. על פי מחקרים, חולי פסוריאזיס נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב, כלי דם, השמנת יתר וסוכרת במהלך החיים. חלק מהחולים גם מתמודדים עם דלקת מפרקים פסוריאטית הנקראת גם פסוריאזיס ארטריטיס וגורמת לכאבים ונפיחות.

ים המלח (צילום: kavram, Shutterstock)
החשיפה לקרינה העל סגולה יוצרת הטבה | צילום: kavram, Shutterstock

ים המלח

נכון להיום עוד לא קיימת שיטה לריפוי המחלה, אך ישנן תרופות מתקדמות רבות וטיפולים ביולוגיים הנמצאים בסל הבריאות ומעניקים הקלה בתסמינים ואיכות חיים. נוסף לכך קיים בסל הבריאות טיפול אקלימי בחשיפה לשמש בים המלח הניתן לתקופה של בין עשרה ימים עד חודש. החשיפה ההדרגתית והמצטברת לקרינה העל סגולה במקום הנמוך ביותר בעולם יוצרת הטבה ניכרת. חשוב לדעת כי אגודת הפסוריאזיס הישראלית מסייעת לחולים לממש את הזכאות שלהם בסל הבריאות לטיפול ים המלח באמצעות הסכמים שנתיים ומוזלים עם בתי המלון בים המלח. לא קיימת שיטת טיפול אחת שמתאימה לכולם ומה שעובד עבור חולה אחד, עשוי שלא להשפיע על חולה אחר. זו הסיבה שמומלץ לכל חולה להתייעץ עם רופא העור שלו ולנסות סוגים שונים של טיפולים על לתחושת ההטבה.

עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער

קייטנה לילדים

עבור הילדים ובני הנוער החולים בגילאי 8 ועד 18 יוזמת בכל שנה אגודת הפסוריאזיס שהייה משותפת במסגרת קייטנת ריפוי והעצמה בחופש הגדול, המאפשרת להם לקבל את הטיפול בים המלח בתנאי בית מלון עם פנסיון מלא, בלי שהוריהם ייאלצו להפסיד ימי עבודה כדי לנסוע איתם. ההשתתפות בקייטנה הפכה לתהליך חברתי חשוב, בעקבותיו כל הילדים חוזרים הביתה בריאים יותר פיזית ונפשית, כך שהקייטנה מעבר להיותה תקופת ריפוי היא גם פלטפורמה משמעותית להעלאת הביטחון העצמי של הילדים.

מוקד טלפוני

ב-29 באוקטובר 2018 יצוין בישראל ובעולם יום הפסוריאזיס הבינלאומי. לרגל יום זה קוראת אגודת הפסוריאזיס הישראלית לכל חולי הפסוריאזיס בישראל לפנות אליה אם נתקלו באפליה במסגרות שונות או בבירוקרטיה מול הרשויות. ניתן לפנות לאגודה באמצעות המוקד הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה שמספרו 03-6247611 או 6247* וכן בפייסבוק ובאתר.