אם בעבר סרטן הכליה נקשר בשיעורי הישרדות נמוכים, כיום, בזכות שיטות טיפול חדשות ומשולבות, רוב החולים מצליחים לחיות חיים טובים, מבלי לסבול מתופעות לוואי קשות שהיו כרוכות בטיפולים מהסוג הישן. למעשה, הטיפולים המוצעים לרוב כל כך אפקטיביים, שאפילו חלק מהחולים הסובלים מסרטן כליה גרורתי מצליחים להירפא לחלוטין מהמחלה.
אילו טיפולים קיימים כיום, האם כל החולים מחויבים בניתוח ומה הסיכוי להירפא מהמחלה? ד"ר ויקטוריה ניימן עונה על כל השאלות שמעניינות אתכם בנושא. בואו נתחיל.
מהו סרטן הכליה?
בישראל מאובחנים מידי שנה כ 900 חולים – רובם מסוג RCC renal cell carcinoma. סרטן כליה הוא הגידול החמישי הנפוץ ביותר בקרב גברים והשביעי בקרב נשים.
האם מדובר בסוג סרטן קטלני?
החדשות הטובות הן שבד"כ מאבחנים את סרטן הכליה בשלבים המוקדמים, ולכן רוב החולים מצליחים להירפא.
רק 15 אחוז מהחולים מאובחנים בשלב גרורתי. למרבה המזל, גם לחולים אלה ניתן להציע טיפולים יעילים מאוד, שבזכותם המחלה הופכת עבורם מקטלנית לכרונית.
מהם סיכויי ההישרדות של חולים בסרטן כליה?
כאמור, בעבר, מחלה מתקדמת הייתה כרוכה בסיכויי הישרדות מאכזבים, ולחולים בסרטן כליה גרורתי לא ניתן היה להציע טיפול אפקטיבי. אולם, בשנים האחרונות אנחנו עדים למספר מהפכות בתחום הטיפול בסרטן מסוג זה, עם כניסתן התרופות הביולוגיות והטיפולים האימונותרפיים, אשר נועדים לגייס את מערכת החיסון של המטופל לצורך המלחמה בתאי הסרטן. בימים אלה אנחנו עדים למהפכה טיפולית משמעותית, הכוללת שילוב של שתי אסטרטגיות אלו. מומחים מאמינים כי שילוב זה הוא הדרך הטובה ביותר להשיג שיפור בסיכויי ההישרדות.
האם כל מי שמאובחן עם סרטן כליה מחויב בניתוח?
בשלבים המוקדמים, כשהסרטן מתמקד רק בכליה, בהחלט נדרש ניתוח, משום שזו הדרך העיקרית שמאפשרת לרפא את המחלה. לעומת זאת, כאשר מדובר בחולים הסובלים מסרטן גרורתי, יש צורך בדיון של צוות רב תחומי; בו משתתפים אורולוגים, אונקולוגים ורדיולוגים, שיחדיו מפענחים את מיקום הגידול ואת הפיזור שלו, ובהתאם לכך יכולים לקבל החלטה מושכלת לגבי הצורך בניתוח. כיום נהוג לדון עם החולה עצמו אודות אופציות הניתוח העומדות בפניו, וזה בעצם מה שמכונה 'רפואה מותאמת אישית'.
האם יש צורך בטיפול מניעתי לאחר ניתוח כליה?
חולים רבים שעברו את הניתוח, נמצאים בסיכון גבוה להישנות המחלה. אף שעד כה לא היה טיפול יעיל למניעת חזרתה, לפני מספר חודשים פורסם מחקר חשוב שהביא עימו בשורה מעודדת: טיפול באמצעות אימונותרפיה מפחית את הסיכוי לחזרת המחלה, לאחר כריתת סרטן כליה. טיפול זה צפוי להירשם בארץ בקרוב.
האם יש סיכוי להירפא מסרטן כליה גרורתי?
כידוע, הקרב נגד מחלת הסרטן הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר של הרפואה המודרנית. עם זאת, בשנים האחרונות אנחנו חווים פריצת דרך משמעותית עם כניסתם של טיפולים יעילים נגד סרטן כליה גרורתי. הכוונה לשילובים שונים בין שיטות טיפול, כמו למשל שילוב בין שני טיפולים אימונותרפיים או טיפול באימונותרפיה עם תרופה ביולוגית. שילוב של האסטרטגיות האלה בהחלט הביא להצלחה מסחררת. אם בעבר לא היו טיפולים שהצליחו להביא להיעלמות המחלה, כיום, עם כניסת הטיפולים החדשים יש מה להציע לחולים הסובלים מסרטן גרורתי, המחקרים משקפים נסיגה מוחלטת של המחלה ב-12-16 אחוז מהחולים.
אילו טיפולים חדשים יש כיום בתחום סרטן הכליה?
יש המון מחקרים חדשים בתחום. חלקם מתייחסים ליעילות בעת שילוב של יותר משתי תרופות, חלקם מדברים על תרופות חדשות, כמו למשל כזו המבוססת על מעכב צמיחה של תאי סרטן (HIF) וכיוון מחקר נוסף הוא שימוש ב"ביומרקרים" - סמנים בתוך הגידול הספציפי, אותם מאתרים בבדיקות גנומיות, אשר מסייעים לנבא את סיכויי הצלחת הטיפול. הרעיון הוא להתאים את הטיפול לכל חולה באופן אישי בהתאם למאפייני הגידול ולמצבו.
האם הטיפולים החדשים מאפשרים לשמור על איכות חיים?
בוודאי. כיום הדגש העיקרי ביותר בטיפולים הוא שמירה על איכות חיים טובה. למרבה השמחה, מרבית הטיפולים אכן מאפשרים לחולה לחיות כרגיל לצד המחלה: לצאת לעבודה, לחגוג אירועים משפחתיים ולטייל. וזו בדיוק המטרה.
*מוגש כשירות לציבור מטעם חברת MSD ללא מעורבות בתכנים.