אחרי לא מעט שמועות על היריון, היילי ביבר, בת הזוג של הזמר ג'סטין ביבר, חושפת את הסיבה לבטן הנפוחה שלה. "זה לא תינוק. יש לי ציסטה בשחלה בגודל של תפוח", כתבה ביבר. "היו לי ציסטות בשחלות כבר כמה פעמים, וזה אף פעם לא כיף. זה כואב, מגרד, גורם לי לבחילות, נפיחות והתכווצויות וגורם לי להיות רגישה".
פרופ' רועי משיח, מנהל מחלקת נשים בשיבא ויו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית; מסביר מה גורם להופעת הציסטה, איך מזהים אותה ומהם הטיפולים המקובלים.

מה גורם להופעת ציסטה בשחלה?

"המונח ציסטה מתאר חלל מלא בנוזל. ישנם סוגים שונים של ציסטות והנפוצות ביותר שבהן המהוות כ-80 אחוז מהן, מכונות ציסטות פשוטות והן נעלמות בתוך שלושה חודשים. ציסטות שחלתיות יכולות להופיע בכל הגילים, לרוב הממצא יהיה שפיר. הסיבה השכיחה ביותר להופעתה היא שיבוש זמני בפעילות השחלה, שהוביל לכך שזקיק שגדל בתוכה לא הגיע לביוץ או שגופיף צהוב המתפתח בתחילת ההיריון נוצר בה באופן טבעי, דימם לתוכה והוביל ליצירת הציסטה".


אולם, פרופ' משיח מציין כי לא כל ציסטה היא פשוטה. "יש כמה סוגי ציסטות מורכבות יותר, כמו למשל דרמואיד שנוצרת מתאי הנבט בשחלה. זה גידול שיש בו את כל תאי הגוף לרבות שערות ושיניים והוא אינו חולף מעצמו. נשים הסובלות ממחלת האנדומטריוזיס יכולות לפתח ציסטות אנדומטריומות ("ציסטות שוקולד"), שזכו לשמן בשל תוכנן הדמי-כהה הדומה בצבעו לשוקולד. יש גם ציסטות אחרות שלרוב נחשדות כממאירות. באופן כללי, אצל נשים שעדיין לא קיבלו ווסת, או אצל כאלה שכבר סיימו איתו, הסיכוי לממאירות עולה.


איך מאבחנים?

"האבחון לרוב מתחיל מתלונות של האישה עצמה על כאב/לחץ בבטן, נפיחות או על תחושת מלאות. בשלב הבא, הגינקולוג המטפל יבחן את הממצא. כשמדובר באישה שלא קיימה עדיין יחסי מין, הבדיקה תתבצע על ידי מישוש אזור הבטן. בדיקה וגינלית אפשרית אצל נשים בגיל הווסת שכבר קיימו יחסים. 70 אחוז מהציסטות מתרחשות אצל נשים בתקופת המחזור, אבל לא נדיר להיתקל גם בילדות, נערות ובנשים לאחר גיל המעבר שסובלות מהן. כל אישה עם חשד לציסטה תתבקש לעבור גם בדיקת אולטרסאונד, לפיה יקבע הטיפול המתאים".
איך מטפלים?


"ההחלטה על הצורך בניתוח תלויה בממצאים ובגורמים שונים. ברוב המקרים, כאמור, מדובר בציסטה פשוטה, שלרוב חולפת ללא כל התערבות. לכן, במקרה כזה ההנחיה היא בד"כ להמתין כשלושה חודשים, ובזמן הזה לרוב גם יומלץ על טיפול באמצעות גלולות למניעת היריון המפחיתות את הפעילות השחלתית ועשויות לסייע במניעת הישנות התופעה. חשוב לציין כי השלמה טיפולית זו אינה מתאימה לכלל הנשים.

מתי מומלץ לנתח?

כשהסיכון עולה בהתאם לקריטריונים מוכרים שונים, כמו: גודל, עכירות הנוזל, גיל האישה – לרוב ההמלצה תהיה התערבות כירורגית. גם במקרים שהציסטה לא חולפת, או לחלופין כשמדובר בציסטה גדולה יחסית לעיתים רבות תישקל התערבות ניתוחית. אופציה זו תלויה גם בתחושות הסובייקטיביות של האישה, ולכן שאלות כמו: האם נוכחות הציסטה מפריעה או כואבת, בהחלט חשובות בעת קבלת ההחלטה. אצל נשים שנושאות גן BRCA המוביל לסיכון מוגבר של סרטן השחלה, לרוב האופציה המומלצת המיידית תהיה ניתוח.


הניתוח עצמו כרוך בהרדמה ועלול לפגוע ברקמת השחלה. לכן, לרוב לנשים בגיל הפוריות הוא יישקל בכובד ראש. הגישה הניתוחית היא לרוב לפרוסקופיה – ניתוח זעיר פולשני הכרוך בהחדרת צינורית דקיקה דרך הטבור, דרכה ניתן לקלף את הציסטה מהשחלה. במקרים מסוימים, בעיקר כשמדובר בציסטה גדולת ממדים יומלץ על ניתוח סטנדרטי, במהלכו יבוצע חתך באזור הבטן, למטרת ניוד של השחלה על מנת להוציא ממנה את הציסטה ולהשיבה לגוף האישה".

היילי ביבר (צילום: מתוך אינסטגרם, instagram)
שיתפה באומץ. היילי ביבר | צילום: מתוך אינסטגרם, instagram

לסיכום: ציסטה בשחלה עלולה להופיע בכל גיל, ולרוב היא תהיה שפירה. בכל מקרה, חשוב לגשת לאבחון, על מנת לשלול מצבים שדורשים טיפול בהתאם.