חיים טופול, גדול השחקנים בתרבות הישראלית, ומי שהיה מועמד לאוסקר על תפקידו ב"כנר על הגג", הלך לעולמו היום (חמישי). טופול התמודד בשנים האחרונות עם מחלת האלצהיימר. הסטטיסטיקה של אחוז האנשים המתמודדים עם דמנציה מעל לגיל 84 היא גבוהה במיוחד (קרוב ל-30 אחוז). בגילים הללו, שכיחות הירידה הקוגניטיבית ה"רגילה" מתגלה בממדים אף גבוהים יותר – 18 אחוז מכלל האוכלוסייה בישראל וקרוב ל-50 אחוז מהאנשים בגילי 85 ומעלה. מחלת האלצהיימר אחראית ליותר מ-70 אחוז ממקרי הדמנציה.
איך ניתן לזהות בשלב מוקדם ככל האפשר סימנים לדמנציה וכיצד ניתן להבדיל אותם מהזדקנות שמוגדרת כטבעית? חשוב לציין שדמנציה מתקדמת באופן ובקצב שונה מאדם לאדם והמידע מובא בגדר המלצה לא מחייבת, אך כזו שיכולה להדליק נורה אדומה שתוביל לאבחון מוקדם.
1. אובדן זיכרון המשבש את חיי היום יום
אחד הסימנים הנפוצים ביותר למחלת האלצהיימר, במיוחד בשלביה המוקדמים, הוא שכחת מידע שנלמד לאחרונה (זיכרון קצר טווח). בשלב מתקדם קצת יותר נתחיל לראות שכחת תאריכים או אירועים חשובים, חזרתיות על אותן שאלות וצורך הולך וגדל בעזרי זיכרון (תזכורת כתובות או מכשירים אלקטרוניים), או שאלות על בני משפחה בנוגע לדברים שהם נהגו לטפל בעצמם.
2. אתגרים בתכנון או בפתרון בעיות
לעיתים קרובות נראה כי מתגלים קשיים ביכולתו של האדם לפתח ולעקוב אחר תוכנית או לעבוד בצורה זורמת עם מספרים. עשוי להתגלות קושי לעקוב אחר מתכון מוכר או במעקב אחר החשבונות החודשיים. באופן כללי מתגלים לרוב קשיים בריכוז, כאשר פעולות שלקחו זמן יחסית מועט לצורך ביצוען מתארכות יותר משמעותית.
3. איבוד חפצים וקושי בשחזור פעולות אחרונות כדי למוצאם
לעיתים נראה כי האדם מניח חפצים במקומות לא שגרתיים. חפצים נאבדים יותר ויותר כאשר האדם לא מצליח לחזור על צעדיו כדי למצוא אותם. כאשר המחלה מתקדמת לא מן הנמנע שהוא או היא עשויים להאשים אחרים בגניבת החפצים.
4. בעיות חדשות באוצר המילים, בדיבור או בכתיבה
אדם החי עם אלצהיימר עשוי לגלות קושי במעקב אחר שיחה או להצטרף אליה. הוא עשוי להפסיק באמצע משפט ללא שום מושג כיצד להמשיך הלאה בשיח, או לחזור כמעט באופן זהה על משפט שנאמר על ידו זמן מועט קודם לכן. אוצר המילים נדמה כמצטמצם - עולה קושי לתת שמות לחפצים מוכרים או שנעשה שימוש לא נכון בשמות חפצים מסוימים.
5. בעיות בהבנת תמונות חזותיות ובהתמצאות מרחבית
עבור חלק מהאנשים, קושי בראייה מהווה סימן מוקדם לאלצהיימר. קושי מהסוג הזה עלול להוביל לבעיות באיזון או לבעיות בקריאה. שיפוט המרחקים יכול להיפגע (לא מבחינים בין רחוק לקרוב בצורה טובה ויעילה) ומתגלה בלבול בקביעת צבע או ניגודיות של אור וחושך. כל אלה יכולים לגרום לבעיות בנהיגה.
הכותב הוא מנהל מקצועי ומייסד שותף בחברת 2gether ומטפל במוזיקה במקצועו