View this post on Instagram

A post shared by Hubert Dorninger (@heimathimmel) on

התקף של שבץ מוחי נגרם כתוצאה מאי ספיקת דם למוח או לעיתים רחוקות יותר מהתפרצות דימום בתוך רקמות המוח. התסמינים שמופיעים כשאדם חווה שבץ מוחי הם חד משמעיים. טיפול מיידי יכול לשנות את התמונה ואף למנוע מוות – לכן חשוב לדעת לזהות את התסמינים, כדי לפעול במהירות הדרושה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מהם הסימנים להופעה של שבץ מוחי?

  • הופעה פתאומית של א-סימטריה בפנים (פנים עקומות)
  • חולשה חד-צדדית ביד ו/או ברגל
  • הפרעה בתקשורת שמתבטאת בחוסר יכולת למצוא את המילים כדי לתקשר עם הסביבה או להבין את הסביבה

שלושת הסימנים האלו הם הנפוצים ביותר וחשוב מאוד להכיר אותם. סימנים אחרים ופחות נפוצים שעלולים להיות מזוהים לעיתים עם מחלות אחרות הם הופעה פתאומית של אי יציבות בהליכה, הפרעה תחושתית, הפרעה בשדה הראייה ואפילו סחרחורת.

למה זה כל כך חשוב שתזהו את הסימנים? הנה חמש מהסיבות העיקריות:

1. בכל דקה שעוברת, מתים כ-2 מיליון תאי מוח. מהרגע שהשבץ מתפרץ, מתחיל להיגרם נזק לרקמות המוח. אם לא מטפלים בשבץ במהירות על ידי פתיחה של העורק החסום, נגרם נזק בלתי הפיך שיכול להוביל לנכות ולעיתים גם למוות. כאשר מתבצע זיהוי ולאחר הזמנת האמבולנס, בית החולים מקבל הודעה שעליו להתכונן לקבלת החולה. זו הסיבה שחשוב מאוד להזמין את מד"א (101) ולא לנסות ולהגיע בכוחות עצמכם. כאשר בית החולים מוכן לקבל את המטופל, הוא יכול להעביר אותו עם הגעתו לאבחון באמצעות CT ולבצע במהירות את ההערכה וההחלטה הטיפולית הנכונה למצבו.

2. כשהזיהוי מהיר הסיכוי לחזור לשגרת החיים גבוה יותר. הדרך היחידה למנוע או להפחית את הסיכוי שהחולה יישאר נכה, היא פתיחת החסימה בעורק החסום בבית החולים. בין 30% עד 50% מהחולים שיגיעו בזמן סביר יוכלו לחזור לשגרת חייהם בלי שום צורך בתמיכה של מטפל קבוע או בני משפחה.

עוד ב-mako בריאות:

>> התמונה שהצילה לאישה אחת את החיים
>> לא עושים מספיק סקס? אולי זאת הסיבה
>> שלושת התרגילים הכי יעילים לחיטוב הבטן
 

3. עד ארבע שעות וחצי מרגע ההתקף ניתן להעניק טיפול יעיל יותר. כאשר חולה מגיע לבית החולים עד ארבע שעות וחצי לאחר ההתקף ניתן לטפל בו בטיפול אקטלייז, טיפול שניתן דרך הוריד וממיס את הקריש היושב בעורק החסום. מעבר לכך במקרים מיוחדים ניתן לטפל בחולים דרך צנתור מוח להוצאת הקריש, וזאת כל עוד לא עברו 24 שעות מרגע השבץ. למרבה הצער, רק רבע מהמטופלים מגיעים בחלון הזמן המתאים (4 שעות) וכן נמצאים מתאימים לקבלת הטיפולים הקיימים לשחרור העורק החסום. היתר לא הגיעו בזמן או שהם אינם יכולים לקבל את הטיפול מסיבות שונות, כגון נטילת תרופות שמונעות ממנו לקבל טיפול, או שמדובר במטופל סיעודי שהטיפולים הקיימים עלולים להקשות עליו או לסכן אותו עוד יותר. 

4. זיהוי שלא בזמן יכול להוביל לשיקום ארוך. חולים שמגיעים בשלב מאוחר מופנים ליחידות בבתי החולים המתמקצעות בטיפול בשבץ מוחי באמצעות פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. החולים המתאימים יגיעו לשיקום במטרה לשפר את הרמה התפקודית שלהם. הסבירות שיצליחו להגיע לשיקום מלא תלויה ברמת החומרה של האירוע הראשוני.

5. לעיתים מדובר באירוע מוחי חולף. לפעמים התסמינים חולפים מעצמם. במקרים אלו חשוב מאוד להגיע לבית החולים לבדיקה שכן יתכן ומדובר בסימן מקדים לאירוע מוחי גדול שלא הולך לחלוף. בבית החולים ניתן יהיה להעריך את המצב ולקבוע תכנית טיפולים בהתאם ובכך למנוע מהאירוע הבא להתרחש.

זכרו, כל דקה קובעת והתגובה שלכם היא זו שתקבע את גורלו של האדם שלוקה בשבץ המוחי. אל תמתינו שהתסמינים יחלפו, התקשרו מיד למד"א (101) ודווחו להם על החשד כדי לאפשר לחולה לקבל את הטיפול המהיר והטוב ביותר.

הכותב הוא מנהל היחידה הנוירולוגית בבית חולים שערי צדק.