יש כמה סוגים שונים של סרטן שד 

זו לא מחלה אחת. ולכל סוג יכול להתאים טיפול אחר. לחלק מספיק רק ניתוח, בחלק מטפלים בכדורים שמשנים את מאזן ההורמונים בגוף. יש סוגים יותר אגרסיביים שאפשר לטפל בהם רק בכימותרפיה ויש כאלה שמצריכים שילוב של כימותרפיה וטיפול ביולוגי "מוכוון מטרה". אבל בכל הסוגים דבר אחד נכון - ככל שמגלים את המחלה בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההבראה עולים. ולא, ממוגרפיה לא מונעת סרטן שד, אבל יכולה לגלות אותה מספיק מוקדם.

גם גברים יכולים לחלות בסרטן שד

נכון שהשכיחות באוכלוסייה היא הרבה יותר נמוכה מנשים (סיכון של בערך 1:1,000 במהלך החיים), אבל הטיפולים לרוב מאוד דומים לאלה שמציעים לנשים, בהתאם לסוג ושלב המחלה.

אישה לפני בדיקת ממוגרפיה (צילום: GagliardiImages, shutterstock)
חשיבות הגילוי המוקדם | צילום: GagliardiImages, shutterstock

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לא רק ריבוי מקרים של סרטן שד במשפחה מעלה חשד לרקע תורשתי לסרטן

שילוב של גידולים נוספים (כגון סרטן שחלות, לבלב, סרטן שד בגבר, סרטן ערמונית, גידולי מוח, גידולי עצם ורקמה רכה, לויקמיות ואחרים) גם יכול לרמז על כך שרצוי לפנות לייעוץ ובירור גנטי, כדי להעריך טוב יותר את הסיכון של בני משפחה בריאים לחלות.

יש סיבה למה הרופאים נוהגים לשאול על היסטוריה משפחתית של סרטן במשפחה 

קיום של קרובת משפחה מקרבה ראשונה (אמא/אחות/בת) עם סרטן שד כמעט מכפיל את הסיכון לחלות בסרטן שד, וזה גם לעיתים סיבה להתחיל מעקב מוקדם יותר ותדיר יותר (כגון ממוגרפיה וסונר שדיים פעם בשנה מגיל 40, ולא פעם בשתיים מגיל 50). יחד עם זאת, חשוב לדעת שבפועל אצל רוב הנשים שמאובחנות עם סרטן שד אין כלל היסטוריה משפחתית של סרטן (שד או גידולים אחרים). ובמעל 90 אחוז ממקרי הסרטן אין רקע תורשתי למחלה.

הגן של אנג'לינה ג'ולי

באותם כ-10 אחוזים של נשים עם רקע תורשתי למחלה, מוצאים לרוב מוטציות בגנים שנקראים BRCA1 (המוכר גם כ"גן של אנג'לינה ג'ולי") או BRCA2. מוטציות בגנים אלה שכיחות באופן חריג אצל פרטים ממוצא אשכנזי (1:40!), אצל יוצאי עירק השכיחות היא סביב 1:100, וברוב העדות האחרות ההערכה נעה בין 1:400-1:800. אבל אלה לא הגנים היחידים שמעלים סיכון לחלות בסרטן, ומכירים מעל 10 גנים נוספים המעלים סיכון לחלות. הטכנולוגיה של היום מאפשרת לבדוק את כולם בבדיקה יחידה שנקראת "פאנל גנים" בקלות ובמהירות יחסית. יש מספר בדיקות פאנל המשווקות בארץ כמו GENWISE של חברת כצט או COLOR , MyRisk ו- INVITAE המבוצעות בארה"ב ובדיקות נוספות שניתן לבצע בארץ או בחו"ל. 

View this post on Instagram

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolieofficial) on

עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער

גם גברים יכולים להוריש גנים לא תקינים המעלים סיכון לחלות בסרטן שד

היעדר היסטוריה של סרטן במשפחה מצד אמא אמנם מרגיע, אבל אם יש כזו מצד אבא, חשוב לציין גם אותה, כי לפעמים דווקא בזכות המידע הזה תקבלי הפניה לבירור ובדיקות שלא חשבת שרלוונטיות עבורך.

כאבים בשד הם לא תסמין מאוד אופייני לסרטן שד (אם כי בהחלט אפשרי), ולרוב מופיעים על רקע שינויים הורמונליים

מה כן צריך להטריד? גוש שלא היה, שקיעה חדשה של פטמה, שינוי בצורת השד או בעור השד, נפיחות בבית שחי. במקרים כאלה מומלץ לפנות לכירורג שד בהקדם.

יש גורמי סיכון לסרטן שד שאין ביכולתנו לשנות 

גיל, סיפור משפחתי, מידת צפיפות השד, גילאי התחלת מחזור והפסקת מחזור וכמה נוספים (טיפולי פוריות לא ברשימה). אבל יש דרכים להקטין סיכון לחלות! יש כדורים שאפשר לקחת כדי להקטין את הסיכון, אך אלה מומלצים רק לנשים בסיכון גבוה מהממוצע לחלות. מעבר לזה - שמירה על משקל גוף תקין, פעילות גופנית סדירה, צריכת אלכוהול לא מוגזמת, הנקה ועוד – כולם בשליטתנו והוכחו כמקטינים סיכון. וכמובן לא לשכוח להיבדק, גם אם חודש המודעות נגמר...

* ד"ר רינת ברנשטיין היא מומחית באונקולוגיה ובגנטיקה רפואית, מכון אונקולוגי, תל השומר