הפעם לא נדבר על להקת הרוק המפורסמת, אלא על משקעים (אבנים) בדרכי הרוק או בלעז "סיאלוליטים". משקעים אלו נוצרים בדרכי הרוק, לרוב בבלוטות הרוק הגדולות (בלוטות הרוק התת ליסתיות ובלוטות מיצד האוזן). תופעה זו שכיחה בעיקר במבוגרים, ושכיחה פי שניים יותר אצל גברים לעומת נשים, בעיקר בין הגילים 20-40. למרות מה שמקובל לחשוב, לא נמצא קשר בין הנטייה לפתח אבנים בדרכי הרוק לאבנים בכיס המרה או בדרכי השתן.

המשקעים יימצאו ברוב המקרים בתוך צנרת הרוק, אך לעתים יופיעו גם בתוך הרקמה הבלוטית. השכיחות של משקעים בדרכי הרוק גבוהה יותר בבלוטות הרוק התת-ליסתיות (94%-63%), מאשר בבלוטות מיצד האוזן (21%-6%) ובבלוטות התת לשוניות (עד 16%). מקור המינוח הלועזי "סיאלוליט" מגיע מהשפה היוונית: sialon משמעו רוק, ו-lithos משמעו אבן.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מהן הסיבות להיווצרות המשקעים בדרכי הרוק?

התאוריות להיווצרות המשקעים בדרכי הרוק נחקרו רבות בספרות המקצועית ונעו מהתייבשות וירידה בזרימת הרוק, שינויים בריכוז הסידן ברוק באופן מקומי עקב הפרעות במטבוליזם של הסידן ועד לשינויים ברמת חומציות הרוק עקב זיהומים בחלל הפה והגרון. מקובל היום לומר שלרוב הסיבות להיווצרות המשקעים אינן ידועות.

גרעין ההתגבשות הראשוני נקרא "נידוס". גרעין זה נוצר מהנחה של שכבות של חומר אורגני ואי אורגני (שאריות חיידקים, מלחים ופסולת), שבהדרגה הופכים למסה מסוידת. תהליך ההתגבשות וההסתיידות של האבן הוא ארוך ואיטי.

View this post on Instagram

A post shared by Dental Hygiene 411 (@dental_hygiene_411) on

מהם הסימנים שמעידים על אבנים בבלוטות הרוק?

האבנים המתגבשות בדרכי הרוק אט אט מפריעות לזרימת הרוק בצינור ההפרשה עד לחסימה כמעט מלאה של המעבר. במצב זה, כשישנה התגברות זמנית בהפרשת הרוק כגון לאחר ההתעוררות בבוקר או בכל חלק משלבי הרעב והאכילה (החל מהמחשבה של אוכל, דרך ריחות מעוררים של מזון ועד לתהליך האכילה עצמו) חלה הגברה בייצור רוק על ידי בלוטות הרוק וכתוצאה מכך עליה בקצב ההפרשה לחלל הפה. במצב זה שטף הרוק מופרע על ידי המשקע החוסם את צינור ההפרשה והרוק אינו יכול לזרום לחלל הפה. נפיחות זו סביב הארוחות נקרא בלעז meal time syndrome.

חסימת בלוטת הרוק עשויה להתבטא בנפיחות וכאבים.

חסימת בלוטת הרוק התת לסתית תתבטא בנפיחות בצוואר ולפעמים אף הרמה של הלשון עקב נפיחות ברצפת הפה.

חסימת בלוטות מיצד האוזן תתבטא בנפיחות קדמית לאפרכסת האוזן ולהרמה של תנוך האוזן. נפיחות זו תלווה בכאב. כאשר החסימה משתחררת, לרוב תוך דקות עד שעות, הכאב יפחת.

במצבים בהם החסימה של צינור ההפרשה אינה משתחררת והרוק אינו מוצא את דרכו לחלל הפה עלולה הבלוטה להזדהם באופן משני על ידי חדירת חיידקים מחלל הפה דרך צינור ההפרשה ולגרום לזיהום של בלוטת הרוק. מצב זה עלול להמשך מספר ימים, בהם המטופל יסבול מנפיחות, כאב, קושי באכילה, לפעמים הפרשה מוגלתית בחלל הפה, אשר תלווה בטעם רע ובריח רע מחלל הפה ולעיתים אף באודם עורי סביב אזור הנפיחות. מצב זה לרוב ידרוש טיפול רפואי.

מהם אמצעי האבחון לזיהום או משקעים בדרכי הרוק?

האבחון מתבצע בשלב ראשון על ידי תשאול המטופל לגבי התלונה, שכיחותה והסימנים המלווים. בשלב השני לרוב יסתייע הרופא המאבחן באחד מאמצעי הדימות הבאים: צילומי רנטגן, סיאלוגרפיה, אולטרסאונד, CT, סיטי-סיאלוגרפיה, הדמיה מגנטית (MRI) או אנדוסקופיה לדרכי הרוק - פעולה זעיר-פולשנית המבוצעת בשימוש במצלמה זעירה בקוטר של כ-1 מ"מ ומאפשרת זיהוי וטיפול בהפרעה החסימתית במגוון כלי עזר זעירים יעודיים.

כיצד מטפלים במשקעים בבלוטות הרוק?

בשלב הראשוני מטפלים בזיהום. לרוב על ידי טיפול אנטיביוטי יחד עם הנחיה לשתייה מרובה של מים ועיסוי מקום הנפיחות, במטרה לעזור לרוק בצורה מכנית להשתחרר. השלב הבא יהיה לרוב טיפול כירורגי באחת מהאפשרויות הבאות: 

טיפול אנדוסקופי טהור: כל הטיפול מבוצע דרך הפתח האנטומי של בלוטות הגדולות ללא חתך. הטיפול מיועד בעיקר לפעולות אבחנתיות, להרחבת היצרויות ולהוצאת משקעים שקטנים מ-5 מ"מ.

עוד ב-mako בריאות:
>> להתרחק: זה המאכל שעושה לכם שחורים בפנים
>> חושבים תמיד על הגרוע מכל? אולי זאת הסיבה 
>> הפריחה המוזרה שהתגלתה כמחלה קטלנית 

טיפול אנדוסקופי משולב: בטיפול זה מבוצע חתך לחשיפת צינור ההפרשה הראשי של בלוטת הרוק. מבוצעת הפרדה חלקית שלו מהרקמות הסובבות וחיתוכו על מנת לאפשר הוצאת משקעים גדולים, ביטול חסימה שלא מאפשרת כניסת האנדוסקופ, או ביטול כיפוף אנטומי על ידי קיצור הצינור ומתיחתו.

טיפול כירורגי להסרת בלוטת הרוק: מבוצע כיום במיעוט המקרים, כאשר כשלו כל המאמצים לפתור את המחלה בדרכים שמרניות.

טיפול לא פולשני יעודי לדרכי הרוק בגלי הדף (ESWL): הליך המתבצע במרפאה היעודית לאבחון ומעקב במטופלים הסובלים ממחלות חסימתיות בדרכי הרוק במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). במרפאה מבצעים הליכי אבחון וטיפולים שונים, ביניהם טיפול ESWL - טיפול המאפשר לשחרר ולקדם למיקום שוחי יותר משקעים גדולים מדופן צנרת הרוק או לפרקם למספר משקעים קטנים יותר, כך שהטיפול הכירורגי האנדוסקופי שיבוא לאחר מכן יהיה פשוט יותר. טיפול זה מבוצע בשלוש פגישות במרפאת החוץ של היחידה אחת לחודש, אינו פולשני, אינו מכאיב ומכוסה על ידי קופות החולים. 

 ד"ר אורן פלג – מומחה בכירורגיית פה ולסתות