כמו רבים מתושבי הגליל המערבי, גם שרון (שם בדוי) ומשפחתה מרבים לבלות בנחל בצת הסמוך לביתם בימי הקיץ החמים. כך הם עשו גם בשבועות האחרונים שלפני תקופת החגים והסגר. "היינו בנחל כמה פעמים בשבועות האחרונים של הקיץ עם הילדים, הוא קרוב אלינו הביתה ולפי הפרסומים הדגימות האחרונות של המים שנעשו בו היו תקינות, אלא שיום אחד הבן שלי, בן ה-9, התחיל להרגיש לא טוב".

בתחילה הייתה בטוחה שרון שבנה נדבק בקורונה, "היה לו חום מאוד גבוה. יום אחרי כבר ביקשתי הפניה לבדיקת קורונה ובאותו ערב קיבלנו תשובה שלילית. היו לו כל מיני סימפטומים מלחיצים, לדוגמה אחד מהם היה קצת כמו שברי מאמץ - הוא לא הצליח לדרוך על הרגל, אז רצנו למיון לעשות לו צילום והחזירו אותו הביתה כי לא ראו שם משהו".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במשך שמונה ימים קדח בנה של שרון עם חום שטיפס עד ל-40 מעלות וסירב לרדת. "הוא סבל מכאבים והקאות, עד שביום כיפור הוא גם קדח וגם היו לו כאבי ראש איומים, הוא בקושי הצליח לפתוח את העיניים. הוא הגיע למצב שהוא נוגע לעצמו בראש מרוב כאבים ובוכה שהוא לא מצליח לפתוח את העיניים. כלום כבר לא עזר, כל פעם שנתנו לו נורופן החום שוב עלה בתוך שלוש שעות".

באמצע הצום מיהרו שרון ובן זוגה עם בנם לבית החולים כרמל שבחיפה, 40 דקות מביתם. "הגענו לשם כשהוא קודח, מקיא, עם כאבי ראש וכבד מוגדל. מהר מאוד העלו שם את האופציה של עכברת – הם שאלו איפה אנחנו גרים ואז על נחלים וכנראה שמראש היה דיבור בבית החולים בין רופאים שהעכברת חוזרת. לקחו לו דגימה לוודא שזו אכן עכברת ובמקביל התחילו טיפול באנטיביוטיקה. זו אנטיביוטיקה מאוד חזקה, שאחרי שלוקחים אותה אסור לשכב חצי שעה, אבל הוא היה כל כך חלש שאפילו לא לשכב חצי שעה הוא לא הצליח, אז אשפזו אותו, טיפלו בו יממה עם נוזלים ומשככי כאבים ולמחרת הוא קיבל את האנטיביוטיקה. שלושה ימים אחרי זה כבר שוחררנו הביתה והוא ממש בסדר".

"הוא סבל מכאבים והקאות, עד שביום כיפור הוא גם קדח וגם היו לו כאבי ראש איומים. הוא הגיע למצב שהוא נוגע לעצמו בראש מרוב כאבים ובוכה שהוא לא מצליח לפתוח את העיניים"

לדבריה של שרון, בתקופה שבה טבלה המשפחה בנחל לא היו עדיין פרסומים על סכנה כלשהי בנחל בצת. למעשה, תוצאות דיגום נחלי הצפון שפורסמו על ידי משרד הבריאות בתחילת ספטמבר והזהירו מפני זיהומים במים כללו את נחל החצבאני, חלקים מהירדן, הג'ילבון, הזאכי, נחל המג'רסה, היהודיה, נחל משושים ונחל צלמון, אך לא את נחל בצת, שאזהרה לגביו פורסמה רק השבוע לאחר שהתגלו בישראל 50 מקרים חדשים של עכברת.

איפה צריך להיזהר כרגע?

כזכור, לפני יומיים (ג') פרסמו משרד הבריאות והגנת הסביבה כי התקבלו כ-50 דיווחים על אנשים שחלו בעכברת, חלקם הגדול לאחר שביקרו בנחלים בצפון הארץ. מהחקירות האפידמיולוגיות שבוצעו עד כה עולה שהחשיפה הייתה בנחלים שניר (חצבני), ירדן, ג'ילבון, חרמון (בניאס), כזיב, זאכי, זוויתן, עמוד התחתון, בצת, תבור ועמיקם. בעקבות דיווחים אלו יחד עם זיהום חריג שנמצא במים, ממליצים לציבור להימנע מלהיכנס לנחלים בצפון בעת הזו ועד להודעה חדשה.

View this post on Instagram

A post shared by Юля Тимошпольская (@ua_traveller) on

תסמיני המחלה

מחלת העכברת (לפטוספירוזיס) היא מחלה חיידקית שיכולה לעבור לבני אדם דרך הפרשות של מכרסמים, כלבים, צאן, בקר וחזירי בר. בקיץ 2018 זוהתה התפרצות של המחלה בישראל, בעקבות זרימה חלשה בנחלי הצפון בשילוב הימצאות מוגברת של בקר בהם. 

רוב האנשים שנחשפים לחיידק הלפטוספירוזיס לא יפתחו כלל את מחלת העכברת, ואלו שיפתחו מחלה יחוו לרוב תסמינים קלים, אך בחלק קטן מהמקרים עשויה להיות תחלואה קשה. התסמינים מופיעים בין שבוע לשבועיים לאחר החשיפה, אך במקרים חריגים יכולים להופיע גם לאחר שלושה ימים או עד שלושה שבועות. הסכנה בהדבקה בין אדם לאדם אינה קיימת.

מחלת עכברת קשה כוללת חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, דימום בלחמית העין, כאבי בטן, שלשולים והקאות. פעמים רבות התסמינים מזכירים שפעת. בחלק קטן מהחולים המחלה עלולה להסתבך ולהוביל לפגיעה בכבד, אי-ספיקת כליות, דלקת קרום המוח ואי-ספיקה נשימתית.

עוד ב-mako בריאות:
>> זאת הסיבה שיש כל כך הרבה נשאים א-סימפטומטיים
>> גינקולוגית מזהירה: המוצר הנפוץ הזה מזיק לכן
>> האם הדיאטה של אופירה משתלמת? דיאטנית עונה 

ממשרד הבריאות נמסר: בישראל לא מתקיים ניטור שגרתי להמצאות חיידק העכברת בנחלים. דיגום ממשלתי בנחלי הצפון מתבצע מתוקף החלטת הממשלה לעניין העכברת, לחיידקי קולי צואתי. הדיגום מתבצע על ידי עובדי רט"ג שהוכשרו לכך, בהתאם לתוכנית שאושרה בוועדת היגוי בין משרדית. הבדיקות מתבצעות במעבדת בריאות הציבור