נשים רבות המתמודדות עם סרטן השד מצביעות על בירוקרטיה מורכבת, חוסר מידע לגבי לאן יש לפנות או מה זכויותיהן - כמו כן, המידע לא מרוכז במקום נגיש אחד. בנוסף לכך, לכל אישה מאפייני מחלה שונים ובהתאם, גם פרוטוקול טיפול שונה. עמותת "אחת מתשע", המסייעת לנשים המתמודדות עם סרטן השד ולבני משפחותיהן, השיקה פורמט דיגיטלי אינטואיטיבי חדש, שילווה את החולות "צעד אחר צעד", כדי לסייע ולעשות קצת סדר בכל הכאוס הנפשי והפיזי שמתחולל עם קבלת האבחון. הפורמט המודולרי מאפשר לכל אישה למצוא את המידע שמתאים לה ולשלב שבו היא נמצאת.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"הצורך להנגיש את המידע לציבור החולות, מתן סיוע ומענה לליווי אותן נשים לאורך התהליך, הוא בראש סדר העדיפויות שלנו, לצד נושא העלאת המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם וקידום מדיניות חקיקה בתחום", מוסרת סיגל רצין, מנכ"לית "אחת מתשע". "המתחם שהשקנו, תפקידו, בראש ובראשונה, לפשט את התהליך לנשים הנמצאות בפני מסלול מורכב, הן נפשית והן פיזית. העמותה שם כדי לסייע להן בכל עניין, בליווי ותמיכה במגוון דרכים".

אלה השלבים החשובים:

  1. אובחנת - ועכשיו מה?
    מאפייני המחלה שונים בין אישה לאישה ואיתם גם הפרוטוקולים הטיפוליים. מומלץ להכין "תיק ניהול מחלה" שבו יישמרו המסמכים הרפואיים, ואיתו להגיע לכל הרופאים שתיפגשי בדרך.
  2. להקפיד להגיע עם מלווה לסבב הרופאים
    המידע והמושגים החדשים יכולים להיות מבלבלים, גם העומס הרגשי עלול להיות נטל כבד. מומלץ להגיע לפגישות עם הרופאים ביחד עם מלווה. מומלץ לרשום את הדברים, כי לא תמיד זוכרים הכול מרוב לחץ. 
  3. מה מבקשים מקופת החולים?
    עם קבלת האבחון פני לרופא המשפחה כדי שתוגדרי כ"חולה אונקולוגית". הדבר יסייע בקבלת התחייבויות ("טופס 17") לבדיקות השונות.
  4. פגישות עם רופאים שונים
    לרוב, הרופא הראשון שתפגשי לאחר האבחון הוא כירורג שד, שישוחח איתך על הניתוח הדרוש ויפנה לבדיקות נוספות. העמותה ממליצה להיפגש גם עם אונקולוג.
  5. הכירי את זכויותייך
    לאחר קבלת תכנית טיפול, מומלץ לפנות לעמותת "אחת מתשע" לצורך סיוע במיצוי הזכויות מול ביטוח לאומי, קופות החולים, ביטוחים פרטיים, מקום העבודה ועוד.
    רופאה ומטופלת (צילום:  Kamil Macniak, shutterstock)
    כדאי להגיע לרופא/ה עם מלווה | צילום: Kamil Macniak, shutterstock


    עוד ב-mako בריאות:
    >> למה יש לנו כל הזמן פיפי? אולי זה יפתיע אתכם
    >> מומחים מזהירים: תסמיני הקורונה השתנו
    >> הופתענו: רק אל תעשו את זה לפני סקס
  6. הניתוח להוצאת הגוש
    נשים המאובחנות בסרטן שד בשלב המוקדם (ללא גרורות) צריכות לעבור ניתוח להסרת הגידול. יש סוגים שונים של ניתוחים, וחשוב להיערך מראש לשהות בבית החולים, בהתאם לסוג הניתוח.
  7. קבלת החלטה
    האם לעבור ניתוח פלסטי, ואם כן - תיאום הניתוח. בניתוח כריתה מלאה של השד, אם תרצי קיימת אפשרות לשחזור השד (במקרים רבים, אך לא בכולם). כדי להיערך לניתוח משולב יש להיוועץ עם פלסטיקאי לגבי האפשרויות המתאימות לך.
  8. התמודדות נפשית ברמה האישית והמשפחתית
    ייתכן שתחווי מידה מסוימת של פגיעה בדימוי העצמי, התלבטויות הנוגעות כיצד לשתף את הילדים והסביבה הקרובה או בהתמודדות מול מקום העבודה. חשוב לפנות לקבלת תמיכה, כדי לא לעבור את זה לבד. עמותת אחת מתשע מציעה מגוון אפשרויות לתמיכה רגשית-נפשית באופן פרטני או בקבוצות.
    מטופלת בבית חולים (צילום:  KieferPix, shutterstock)
    נשים המאובחנות בשלב מוקדם יעבור ניתוח להסרת הגידול | צילום: KieferPix, shutterstock
  9. טיפולים
    הטיפול בסרטן השד מותאם לכל אשה בהתאם למאפייני הגידול שלה, מצבה הרפואי ועוד. הטיפולים יכולים לכלול כימותרפיה, הקרנות ,טיפולים ביולוגיים, טיפולים הורמונליים, אימונותרפיים ועוד. ב"צעד אחר צעד"  תוכלי לקרוא על סוגי הטיפולים וההבדלים בינהם, תופעות הלוואי וכיצד ניתן להיערך אליהם. מומלץ להיעזר בשלב זה, לקראת הטיפולים שבמהלכם עולות שאלות רבות בתוכנית "לצידך" של אחת מתשע, בה נשים שהתמודדו עם סרטן השד והחלימו מלוות אותך בתהליך ומהוות מקור תמיכה משמעותי ויכולת להזדהות.
  10. שלבי ההחלמה
    רגע לפני החזרה לשגרה, את מתחילה לעכל מה עברת ותקופה זו מאופיינת לרוב בהצפה רגשית. אל תעברי זאת לבד! "קו ליטל" וטיפול פרטני באמצעות המתנדבות ונשות המקצוע ב:אחת מתשע: ישמחו לסייע הן פרונטלית, והן בדיגיטל עבור נשים המתקשות לצאת מביתן או המעוניינות בכך.
  11. "היום שאחרי"
    לעיתים, עם סיום הטיפולים, נוצר פער בין הציפייה מהסביבה לחזור בהקדם לשגרה לבין התופעות האופייניות לשלב זה. העמותה נמצאת כאן גם בשלב זה ומספקת תמיכה רגשית, וסיוע במיצוי זכויות.

בכל שאלה, התלבטות והתייעצות ניתן גם לפנות טלפונית לעמותה 1-800-363-400