בכל יום, 10 צעירים בני 18-44 מקבלים בשורה שמשנה להם את החיים. זה קורה בשיחת טלפון או במפגש פנים אל פנים, לרוב אחרי שהתעורר איזה חשד, ותוצאות הבדיקה הגיעו. בכל יום, 10 צעירים מקבלים את האבחנה שחלו בסרטן. עבורם, זה לא הסוף. זוהי רק ההתחלה. התחלה של מסע התמודדות ארוך ומורכב.
לתוך הסיטואציה והרגע הבלתי אפשרי הזה, נכנסת עמותת ״חלאסרטן״. קהילת צעירים חולים ומחלימים המעניקה את האפשרות להיתמך וגם וליצור את המענה שמותאם לתמיכה וטיפול בצרכים הייחודים שלהם.
סרטן כשאתה צעיר הוא סרטן אחר
כ-3,800 צעירים בגילאים 18-44 מאובחנים מידי שנה. מחקרים העלו כי בניגוד לחולי סרטן מבוגרים, לצעירים צרכים שונים לחלוטין שמערכת הבריאות לא סיפקה להם מענה. הסרטן שלהם יחליט אם הם יסבלו מבדידות, יתאהבו, ימצאו זוגיות, יקיימו יחסי מין, יהיו הורים, יצליחו לצאת לעצמאות מבית ההורים, יפתחו קריירה ועוד.
חבר מבריא חבר - אחד הדברים המשמעותיים ביותר שחלאסרטן מספקת לחברי הקהילה שלה, זה ה-״ביחד״. העובדה שכל צעיר חולה סרטן מוקף בצעירות וצעירים שהחיים שלהם, בדיוק כמו שלו, ״נתקעו״ בגלל הסרטן – משנה את כל ההתמודדות והיא הבסיס לכל הפעילות.
כך למשל פועלת תכנית ליווי המחברת בין מחלימים צעירים לחולים שאובחנו כעת. המלווים זוכים להכשרה מקצועית של עו"ס שהינו מחלים בעצמו ומקבלים את הכלים לתמיכה. לצד זה, פועלות קבוצות צמיחה (תמיכה) מסוגים שונים, בהובלת פסיכולוגיות שגם הן נשות מקצוע מחלימות, קבוצת ספורט שהן רק תירוץ להיפגש ולהכיר, מפגשים מקצועיים לשיח על מיניות ודימוי גוף, מסעות למדבר, אירועים חווייתיים כמו אירוע מתקעקעים, מסיבות והכל בהובלת המחלימים!
פלטפורמה לחולים ומחלימים - העמותה (שהוקמה בהשראת טל יעקובסון) פועלת כפלטפורמה כאשר חברי הקהילה, מאפיינים את החוסרים שחוו, ומייצרים עבור חבריהם את המענים. בקהילה שלנו יש את כל אנשי המקצוע ופסיכולוגית קלינית שהחלימה היא תוביל את קבוצות התמיכה וכו. למשל, תכנית ״חלאסאבטלה״ של רוני, שביקשה לעזור למחלימים לתרגם את היכולות שרכשו בזמן המחלה - לקריירה, הפכה לתכנית ״חוזרים לעבודה״ ומוצעת כיום לצעירים ע"י המוסד לביטוח הלאומי (כתכנית ארצית לשיקום מקצועי בשיתוף מכללת גל). כך נוגה, אמא לילדה קטנה בבי"ס, הבינה שאין במשרד החינוך הנחיות כיצד לתמוך בילד להורה חולה סרטן ובזכות היוזמה שלה, פרסם משרד החינוך לראשונה תדריך מקצועי לצוותי הוראה המנחה כיצד לתמוך בילדים אלו. או ה״גל הירוק״, של עידן, אשר פתר לראשונה את בעיות הבירוקרטיה לכלל חולי הסרטן בישראל ואלו רק דוגמאות ספורות למהפכה שיוצרת הקהילה בישראל.
בתי חולים - לראשונה הוקמה מרפאת צעירים הפועלת ב-3 המכונים האונקולוגים הגדולים, בביה״ח רמב״ם, שיבא ואיכילוב וכך יוקמו גם בהמשך בכל בתי החולים. המרפאות מאגדות תחתיהם את כל השירותים הנדרשים כפי שהגדירו חולי סרטן צעירים. במסגרת זו פועלת לראשונה בישראל אחות לצעירים ולצידה קורדינטור - מחלים צעיר שפוגש את החולה החדש ומחבר אותו לקהילת ״חלאסרטן״. העמותה פועלת גם להקמת אשפוזי יום ייחודיים לצעירים, וזאת לבקשת החולים, על מנת שיוכלו להיפגש זה עם זו ולחזק את התקווה.
פיתוח ידע - לראשונה פורסם מדריך מקצועי עבור הצוותים המטפלים המשקף את הצרכים הייחודיים של צעירים. על בסיס המדריך עודכנה תוכנית הלימודים של אחיות והתווספה יחידת לימוד על צעירים.
מחקר – העמותה מקדמת מחקרים שמטרתם להוכיח את הצורך בטיפול ובתמיכה מותאמת לצעירים.
בקהילת חלאסרטן חברים כ-30,000 חולים ומחלימים שנפגשים ברשתות החברתיות, באירועים חווייתים, בסדנאות, ובהכשרות לאורך כל השנה.
בימים אלו יוצאת עמותת ״חלאסרטן״ בפעילות לגיוס תרומות לטובת המשך הפעילות בפלטפורמות השונות, המשך הקמה של מרפאות צעירים, הכשרת צוותים מטפלים, קידום חקיקה להקלה על חולים ומחלימים ועוד.