א', אישה בשנות ה-50 לחייה, מספרת כי לפני כחודש הרגישה באופן פתאומי כאב חד שמגיע מאזור הכתפיים ומטפס דרך הצוואר עד לראש. הכאב לווה בדופק מהיר. לאחר כמה שעות החלה להקיא. "בגלל כאב הראש, לא הייתי מסוגלת לשמוע קולות ורעשים, אפילו רשרוש של שקית פלסטיק הפריע לי. הרגשתי התכווצויות וכאבים חדים מאחורי הראש. נטלתי משככי כאבים, ותרופות מיוחדות למיגרנה, אבל הם כלל לא עזרו לי. מעולם בעבר לא סבלתי מכאבי ראש או מיגרנות". כעבור שלושה ימים פנתה א' לרופא משפחה. כשדיווחה לו על התסמינים, הפנה אותה לנוירולוג, אך היא נאלצה להמתין שבועיים לתור שנקבע לה דרך הקופה. בינתיים הכאב לא חלף ו-א' פנתה לרופא משפחה נוסף, ותיק יותר, גם הוא הפנה אותה לנוירולוג ולאא"ג.

לאחר עשרה ימים התפנה תור לנוירולוג, והוא הפנה אותה בדחיפות למיון. "הגעתי לבית החולים, שם עשו לי בדיקות דם ו-CT ראש, ואמרו שלפי ה-CT יש לי דימום קטן בראש ושאצטרך לעבור צנתור. משם הופניתי לאחר כל מיני בדיקות לאישפוז בטיפול נמרץ. אחרי יומיים עברתי צנתור כדי לאבחן את המצב. שם התגלה שיש לי מפרצת במוח. בהמשך עברתי עוד צנתור - כל הצנתורים דרך המפשעה - הפעם צינתור טיפולי, בהרדמה מלאה, על מנת לסגור את המפרצת על ידי הכנסת סליל. בהמשך עברתי צינתור נוסף לוודא סגירה של המפרצת. הייתי בסך הכול 20 יום בטיפול נמרץ, ומשם שוחררתי הביתה. אני מרגישה שהיה לי מזל רב". 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אז מה זה בדיוק מפרצת מוחית?

"מפרצת במוח היא התרחבות מקומית של כלי דם במוח. יש הרבה סוגים של מפרצות שנגרמות מחבלה או ממחלה. במקרה המדובר, זו מפרצת שנוצרת מחולשה בנקודה מסוימת בדופן כלי הדם, ולאט לאט נוצר בלון קטן, בדרך כלל בפיצולים של כלי הדם", אומרת ד"ר טלי יונש קימחי, מנהלת היחידה לנוירו-רדיולוגיה וצנתורי מוח באיכילוב.

מהם התסמינים של  דימום ממפרצת במוח?

"הסימפטום העיקרי, המשמעותי ביותר, הינו כאב ראש קשה ביותר, כפי שהחולים מתארים, "כאב הראש הקשה ביותר שחוו בחייהם". ייתכן כאב בעורף כי הדימום מגרה את המעטפות של המוח, בדומה לדלקת קרום המוח. יש לחולים פוטופוביה - האור מפריע להם. תסמינים נוספים הם בחילות, הקאות ואפשרות של איבוד הכרה. מדובר בכאב נוראי שלא מגיב למשככי כאבים". 

מהם הגורמים למפרצת מוחית?

"ל-10 מכל 100,000 איש יש מפרצת במוח, אך חלקן לעולם לא ידממו, ולכן גם לא יגרמו לכאב. אצל  10-15 אחוז מהאנשים זה משפחתי, לכן ייתכן שיש מרכיב גנטי. לא הצליחו להראות שהימצאות מפרצת קשורה ללחץ דם או עישון, אך גורמים אלו מעלים הסיכוי לדמם אם המפרצת קיימת. אנשים שיש להם מחלה פוליציסטית כלייתית יכולים לסבול ממפרצות מוחיות. ככלל, נשים יותר סובלות מהתופעה הזו לעומת גברים. זו מחלה שמופיעה מהעשור הרביעי לחיים".

איך מאבחנים אותה?

"יש שתי סיטואציות: בראשונה, המטופל מגיע למיון עם דימום המתאים לדימום ממפרצת (סוב ארכנואידלי). עושים לו בדיקת CT אנגיוגרפיה (בדיקה ספציפית לכלי הדם) ומגלים את המפרצת. בשנייה, אדם מגיע לבירור בשל כאבי ראש כרוניים, עושים לו בדיקות הדמיה ומוצאים מפרצת בלי שיש דימום, כלומר מגלים אותה במקרה".

תוך כמה זמן צריך לקבל טיפול?

"חולה שמגיע עם דימום זקוק לטיפול בהקדם. החוק המקובל בישראל דומה לזה שבארה"ב - לטפל ביום הניתוחים הבא. בגלל שמדובר בפרוצדורה קשה וארוכה לפעמים, מעדיפים לחכות לבוקר ולא לנתח במהלך הלילה. מרגע שהחולה מגיע ומאובחן הוא מועבר לאשפוז בטיפול נמרץ, שם שומרים על לחצי דם נמוכים ומנטרים אותו".

אילו סיבוכים אפשריים?

"כאמור, זו פרוצדורה קשה ויכולים להיות סיבוכים סביב הניתוח או הצינתור, כמו קריש בכלי דם במוח הגורם לאירוע מוחי או דימום חוזר. מפרצת מדממת  במוח זו מחלה מאוד קשה, שכ-30 אחוז מהאנשים מתים ממנה, וכלל לא מגיעים לבית חולים. 30 אחוז נוספים מתים מהמחלה ומהסיבוכים שלה, לפעמים הם מגיעים במצב של תרדמת או עם פגיעה לבבית. תמיד קיים סיכון של מוות, מהמחלה ומהפרוצדורה".

עוד ב-mako בריאות:

>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף

איך אפשר להבדיל בין כאבי ראש, שמקורם במיגרנה לבין כאבי ראש, שמקורם בדימום?

"אנחנו מלמדים את המתמחים שלחולים עם דימום ממפרצת יש את כאב הראש הקשה ביותר שהיה להם בחיים, ואלו הם לרוב הדיווחים שלהם. מדובר ככל הנראה בכאב קיצוני ובלתי נסבל. בשונה ממיגרנות, כאב הראש מופיע בדרך כלל באופן מאוד פתאומי מ-0 ל-10 ותוקף את החולה בצורה חמורה, ולא גדל או מתפתח לאטו".

איך ניתן לטפל?

"יש שתי שיטות לטפל במפרצת: האחת היא ניתוח שבו הנוירוכירורגיה פותחים את הגולגולת, מוצאים את הנקודה שבה היא יוצאת מכלי הדם, היכן שהבלון מתחיל. שמים קליפ וסוגרים את המפרצת ומנתקים אותה מכלי הדם. השיטה השנייה היא טיפול בצנתור. נכנסים עם צינור מיוחד/קטטר לכלי הדם, 'מטפסים' עד למפרצת עצמה וממלאים אותה בסלילים. כאשר המפרצת מתמלאת בהם, הדם בתוכה נקרש וסוגר אותה מבפנים".