מזג האוויר ההפכפך מזכיר לנו שממש בקרוב האביב עומד לתפוס את מקומה של עונת החורף. למרות האווירה הפסטורלית, בכל מקום אפשר להיתקל באנשים מצוננים ומשתעלים המצוידים בחבילות טישו. אם אתם סובלים משיעול ממושך וטורדני, תדעו שממש לא מדובר בתופעה נדירה בתקופה הנוכחית. ד"ר חגית לוין, מומחית ברפואת ילדים וריאות בכללית מחוז שרון שומרון ובמרכז שניידר לילדים, מסבירה ששיעול הוא למעשה מנגנון טבעי של הגוף שמטרתו לפלוט החוצה גורמים לא רצויים בדרכי האוויר, כמו לדוגמה אוכל שנכנס בטעות לקנה החייב להיפלט החוצה. "מדי יום אנחנו נושמים באוויר חלקיקים רבים. אלה נלכדים בליחה ואנו משתעלים אותה. צריך לזכור שלשיעול יש תפקיד חשוב – לרוב הוא עוזר לנו להתמודד עם מחלות וירליות".

אם נדמה לכם שכולם משתעלים עכשיו בסביבתכם, ד"ר לוין מסבירה שלא מדובר בתופעה חריגה או בעלייה בכמות המקרים, אלא בהיבט ששב וחוזר מדי שנה בעונה הקרה. עם זאת, היא מסבירה מדוע תופעה זו משמעותית יותר דווקא בעונה הנוכחית. "הגורם השכיח ביותר לשיעול הוא מחלה וירלית. כאשר וירוס או נגיף חודר לדרכי הנשימה שלנו, או אז מערכת החיסון מזהה אותו ויוצרת תהליך דלקתי מכוון שמטרתו להרוס ולמגר את הנגיף. זו שולחת את תאי הדלקת ומייצרת חומרים רבים כמו ציטוקינים, כדי להגביר ייצור של ליחה שתלכוד את הוירוסים המזיקים ובתוכה תאי מערכת החיסון שישמידו את הנגיף. עם זאת, הווירוסים שכיחים בעונת החורף, אך ישנם גם וירוסים ספציפיים שאופייניים לאביב כמו פראינפלואנזה שיכולה לגרום לילדים קטנים לסטרידור צליל נשימתי שנגרם בשל בצקת דרכי נשימה וכך לצליל של שיעול נבחני".

אישה מצוננת, שפעת (צילום:  HBRH, shutterstock)
"השיעול עלול להתגבר גם בקרב הסובלים מאלרגיות בייחוד בתקופה הנוכחית" | צילום: HBRH, shutterstock

הבעיה לדבריה, מתחילה כאשר הגוף שלנו קצת 'מגזים', ומייצר את אותה פעילות רצויה וחשובה – אך באופן רב מהרגיל. כך למעשה, נוצרים יותר מידי תאי דלקת או יותר מידי ליחה ומתרחש שיעול מטריד. "זה קורה למשל אצל אנשים עם אסתמה. גם אצל תינוקות וילדים קטנים תגובת הגוף לווירוס קטן שחטפו בגן תהיה מוגזמת ארוכה ומציקה. לעומת זאת, אצל ילדים בוגרים ומבוגרים לעיתים קרובות מפגש עם אלרגנים שונים כמו אבק, אבקני פרחים, עצים, עשבים, פרוות חיות, מקקים ועוד יכולים להיות הטריגר להפעלה מוגזמת של מערכת החיסון". 

מה גורם לשיעול להימשך כ"כ הרבה זמן?

ד"ר לוין מציינת כי ישנן סיבות שונות שגורמות לשיעול להימשך זמן רב. "שיעול הנגרם מווירוס למשל יכול להמשך אפילו חודש. אנשים עם אסתמה לעיתים קרובות מרגישים החמרה בעונות המעבר. השיעול עלול להתגבר גם בקרב הסובלים מאלרגיות בייחוד בתקופה הנוכחית וכאמור – ילדי הגן הם מטרה קלה להידבקות בווירוסים עונתיים בשל הפרשות נזלת עונתיות ומידבקות המחמירות בעת שהייה בחללים סגורים". כמו כן, ד"ר לוין מציינת כי ישנן סיבות נוספות שעשויות לגרום לשיעול ממושך כמו: עישון, ריפלוקס ואפילו גידולים יכולים להיות סיבה במבוגרים - אם כי זה נדיר יחסית.

מתי חשוב לגשת לרופא?

"אדם בריא שנדבק בווירוס לרוב לא נזקק לטיפול. במצבים הבאים כדאי לגשת לבדיקת רופא: אם השיעול נמשך מעל חודש,  אם הוא גורם לקוצר נשימה, מפריע לשינה בלילה, מלווה בחום מעל יומיים-שלושה או בכל מצב חריג אחר. כשמדובר בילדים קטנים, חשוב מאוד לזכור ששיעול חריג או ממושך יכול להגרם גם על ידי שאיפת גוף זר, כמו למשל בוטנים, שקדים, גרעינים שאסורים לגמרי לילדים מתחת לגיל חמש. לכן חשוב לשים לב ולבחון אם הילד סבל מהשתנקות ולגשת לרופא אם יש חשש לכך".

חולה, מצוננת, שפעת (צילום: Just dance, shutterstock)
תרופות לדיכוי רפלקס השיעול המכילות קודאין פחות מומלצות כיוון שהן מדכאות את המנגנון הטבעי של הגוף | צילום: Just dance, shutterstock

מהו הטיפול המקובל?

"כאמור, לרוב, כשמדובר באנשים בריאים אין צורך בטיפול והשיעול בד"כ חולף מעצמו. עם זאת, כשמדובר במבוגרים הסובלים מווירוס נשימתי פשוט, ישנן תרופות ללא מרשם רופא שעוזרות לייבוש הנזלת ובכך ייבוש נוזלי מערכת הנשימה עליונה. הן מפחיתות את ייצור הליחה וכך מפחיתות את השיעול. במצבי ליחה מרובה אצל מבוגרים, ישנם סירופים וכדורים המסייעים לליחה המגובשת להיפלט יותר בקלות מהגוף. ישנם סירופים וכדורים שמשלבים מספר תרופות המסייעות לייבוש הנזלת והפחתת הליחה וכן אנטי-אלרגנים להפחתת יצורם במנגנון האלרגני. אלה יכולות לסייע  מעט בהקלה על השיעול. ישנן תרופות לדיכוי רפלקס השיעול המכילות קודאין. הן מותרות למבוגרים בלבד ואסורות לילדים. חשוב לציין כי אלה פחות מומלצות, כיוון שהן מדכאות את מנגנון ההגנה ופינוי הליחה מהגוף. כמו כן, קיימות תרופות מרשם כמו אנטיאלרגנים, משאפים, אינהלציות ובעת הצורך אנטיביוטיקה או סטרואידים".