שלשול הוא אחת הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר, שיכול להיגרם מסיבות שונות, מווירוס ועד לסטרס. אך בשונה מבעיות רפואיות נפוצות אחרות, כמו הקאות או נזלת, כשזה נוגע לשלשול, אנחנו מרגישים פחות בנוח לדבר על זה. אולי זאת הסיבה שלא מעט אנשים מחפשים בגוגל תשובות לשאלות שיש להם לגבי שלשולים. הנה השאלות הנפוצות ביותר בגוגל על שלשולים – והתשובות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה גורם לשלשול?

"שלשול יכול להיות תוצאה של המון גורמים", מסבירה ד"ר קלייר מוריסון, רופאה כללית לNETDOCTOR. זה יכול לכלול וירוסים (כמו נורו-וירוס), חיידקים (סלמונלה ואי.קולי) וטפילים (כמו תולעים). זה נפוץ לסבול משלשול במצבים המעוררים לחץ או חרדה, מאנטיביוטיקה ומזונות מסוימים, במיוחד בקרב אנשים הלוקים באי-סבילות ללקטוז או אי-סבילות לגלוטן שצורכים מזונות המכילים אותם. גורמים נוספים כוללים תסמונת המעי הרגיז ומחלות מעי דלקתיות. ד"ר מוריסון מוסיפה כי גורם נוסף שלרוב נוטים לשכוח, הוא חומצות מרה לאחר ניתוח להסרת כיס המרה.

כמה זמן עד שהשלשולים יפסיקו?

"שלשולים לרוב נעלמים לאחר כמה ימים, תלוי בגורם", מסבירה ד"ר מוריסון. "אם זה ממשיך זמן רב יותר, פנו לרופא המשפחה, שייתכן כי ישלח אתכם לבדיקת צואה כדי לבדוק גורמים בקטריאליים".

מה כדאי לאכול בזמן ואחרי שסובלים משלשול?

"כשאתם סובלים משלשול, הגיוני להיות זהירים לגבי מזון ושתייה, כמו כאלה המכילים סיבים דוגמת סובין, פירות, ירקות ומיצי פירות", אומרת ד"ר מוריסון. "אין הרבה טעם לאכול מאכלים אלו אם הם לא הולכים להתעכל. במקום, אכלו מזונות כמו אורז לבן ועוף".

לאחר שהחלמתם מהשלשולים, הכי חשוב להשיב נוזלים לגוף. שתו הרבה מים וכדאי גם לשתות משקה ספורט ללא סוכר, כדי להוסיף לעצמכם גם אלקטרוליטים (מינרלים) שהגוף איבד בזמן שסבלתם משלשולים. ברגע שמצב הבטן שלכם ישתפר (בין 24 ל-48 שעות אחרי השלשולים), תוכלו לחזור לתזונה בריאה, מאוזנת ולהשיב את חומרי המזון שאיבדתם.

A post shared by Marina Oetiker (@coach_marina) on


עוד ב-mako בריאות:
>> מומחית מהרווארד: "שמן קוקוס הוא רעל טהור"
>> שותים מים אחרי שאכלתם מתוק? תפסיקו מיד
>> סובלים מחרדה? הטריק הזה יעזור לכם בקלות

מה מומלץ לקחת כדי לטפל בשלשולים?

כדאי שהצעדים הראשונים יהיו לשתות הרבה מים ולהשיב לגוף את המינרלים שאבדו, ניתן לעשות זאת גם על ידי תוספי תזונה המכילים אלקטרוליטים. כך תמנעו התייבשות – מצב שיכול לקרות בעקבות שלשולים.  "נדיר שיהיה צורך באנטיביוטיקה בשביל שלשולים", אומרת ד"ר מוריסון. "אך מדי פעם היא יכולה לסייע אם חיידק מסוים נמצא בצואה. אם נראה שאין גורם חמור לשלשול, אז ניתן לקחת תרופות מבוססות לופראמיד. זה בעיקר יעיל כשהמטופל רוצה לצאת מהבית, מבלי לרוץ לשירותים כל הזמן". לופראמיד מסייע להאט את מערכת העיכול ולהסמיך את הצואה. תרופה זו מתאימה למבוגרים וילדים מעל גיל 12 ויכולה לשכך את השלשולים שעה לאחר נטילתה.  

למה שורף כשמשלשלים?

"המעי מלא באנזימי עיכול המסייעים לפרק מזון, אז זה לא מפתיע ששלשול יכול לגרום לגירוי בישבן", מסבירה ד"ר מוריסון. "תצטרכו לנגב ביסודיות ואולי למרוח גם קרם החתלה או תכשיר דומה".

כיצד ניתן למנוע שלשול?

לפי ד"ר מוריסון, ישנן דרכים שונות בהן ניתן למנוע שלשול, תלוי מה גרם לתסמינים להופיע. "שטפו וחיטאו את ידיכם באופן קבוע, במיוחד אחר ביקור בשירותים, לחיצת ידיים ושימוש בחפצים משותפים, כמו מקלדות, טלפונים וידיות". כדי למנוע שלשול כתוצאה ממזון שאכלתם, ודאו שאתם אוכלים ארוחות טריות שאוחסנו בטמפרטורה הנכונה ובמשך זמן קצר. ודאו שהמטבח שלכם נקי, כולל מגבות, סמרטוטים, שטחי עבודה וכלים.

ואם אתם סובלים משלשולים לעתים קרובות, ד"ר מוריסון ממליצה לנהל יומן מזון, או לשים לב לרמות הסטרס שלכם. ייתכן שגם תרופה מסוימת שאתם נוטלים גורמת לשלשולים. אם הבעיה ממשיכה, פנו לרופא המשפחה כדי לבדוק שלא מדובר בבעיה בריאותית הדורשת טיפול מיוחד.