וירוס הזיקה אמנם עלה לכותרות רק בחודשים האחרונים והבהלה סביבו רק מתגברת, אבל למען האמת, הזיקה מוכר לרפואה כבר שנים - הוא ידוע בעיקר כגורם למחלה נדירה ולא מאוד רצינית. למעשה, עד אוקטובר האחרון, כאשר מבוגרים נדבקו בווירוס הזיקה מעקיצת יתוש, הם היו חולים במחלה קלה לחמישה ימים וממשיכים הלאה בחייהם. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"המחלה הזו ידועה הרבה מאוד שנים. היא התחילה באפריקה, עברה לאסיה ועכשיו גם אמריקה הלטינית. המחלה מועברת על ידי עקיצת יתוש שנמצא בעיקר באזורים האלה", אומר פרופ' גוסטבו מלינגר, מנהל יחידת אולטרסאונד נשים בי"ח ליס, מרכז רפואי איכילוב - תל אביב. "עם זאת, עד אוקטובר האחרון לא היו תיאורים של המחלה באזור ולא נרשם משהו חריג לגביה, כנראה משום שהמחלה הייתה רק באפריקה עד עכשיו, או שיכול להיות שהווירוס עבר מוטציה, שינוי מסוים שגרם לו להיות יותר אלים ולעבור מהאם לעובר".

באוקטובר האחרון החלו להופיע דיווחים על כך שיש כמות גדולה של מקרים של ילדים שנולדו עם ראש קטן באופן חריג. זה התחיל מ-60 מקרים, ועלה מהר מאוד ליותר מ-3,000 מקרים. "כל המקרים תועדו באזור מאוד מסוים בצפון-מזרח ברזיל – ובשלב הזה עוד לא היה ברור מה גרם לזה", אומר פרופ' מלינגר. "הברזילאים חשבו שזה אולי קשור לווירוס הזה, וירוס אזוטרי שרוב הרופאים בעולם עוד לא שמעו עליו כי הוא היה מאוד נדיר. עד אז, המחלה הרצינית שנגרמה על ידי עקיצות יתוש הייתה "קדחת דנגה", ועוד לא ניתן דגש לווירוס הזיקה".

פרופ' מלינגר, המתמחה באבחון מחלות מוח של עוברים, הוזמן להעביר השתלמות בברזיל בנושא. "ממש תוך כדי הטיסה שלי, כבר הבינו בברזיל שמדובר במגיפה שמקורה בווירוס, ולא במקור גנטי", הוא מספר. "במהלך הקורס שהעברתי, אחת הרופאות למעשה עשתה את הקשר הראשוני בין הווירוס לבין הפגיעה המוחית בעוברים. חשוב לציין כי יש מעט מאוד מחלות שיכולות לעבור בין אם לעובר, בערך 6 מחלות בסך הכל. במקרה הזה, הווירוס יכול לעבור מהאם לעובר, אך לא בטוח שהוא ישפיע בכלל, טווח הפגיעה של המחלה הוא מאוד רחב – בין פגיעה אפסית לגרימת מוות".

פרופ' גוסטבו מלינגר (צילום: דוברות המרכז הרפואי איכילוב)
"הסברתי לאימהות כי העוברים שלהם פגועים באופן מאוד חמור". פרופ' מלינגר | צילום: דוברות המרכז הרפואי איכילוב

עוד ב-mako בריאות:
>> מתאפקים לפיפי: האם השלפוחית שלכם בסכנת התפוצצות?
>> פירות יבשים זה בריא? לא תמיד. המדריך השלם
>> שוקולד עושה לכם חצ'קונים? יש עוד כמה דברים שאתם צריכים להכיר

"מועבר גם ביחסי מין"

מרגע האבחנה כי קיים קשר בין המקרים, פרופ' מלינגר פנה לבדוק את האימהות של התינוקות הפגועים. "הדבר הבא שקרה הוא שהחלו לשלוח את הנשים ההרות שחלו במחלה, וגם את התינוקות והאימהות שחלו למקום בו העברתי את ההשתלמות כדי שאבדוק אותם. ואכן, שם התברר כי יש לעוברים זיקה", הוא מספר. "הסברתי לאימהות כי העוברים שלהם פגועים באופן מאוד חמור, יש להם פגיעה מוחית רצינית והם ככל הנראה גם ייוולדו עיוורים ואין ערובה לכך שהם ישרדו הרבה זמן לאחר הלידה. עם זאת, הפסקת הריון כשמדובר בהריון בשלב כזה מתקדם היא לא אופציה בברזיל, לא מבחינה דתית ולא מבחינה חוקית. לכן, ההמלצות של הממשלה כרגע הן פשוט לא להיכנס להריון מלכתחילה, משום שאין לזה טיפול עדיין".

ומה לגבי הארץ? כפי שקדחת הדנגה לא הגיעה לארץ, סביר להניח שהיתושים שמעבירים אותה ואת הזיקה לא יגיעו הנה בקרוב. "היתושים האלה שונאים קור, הם פשוט לא יכולים לחיות באזורים של קור. אפילו בברזיל ואפריקה הם נמצאים רק באזורים החמים במיוחד, הם לא שורדים מחוץ להם", אומר פרופ' מלינגר. "עם זאת, יש סיכוי מסוים שהמחלה עצמה תגיע, משום שתועדו כמה מקרים של הדבקה באמצעות יחסי מין - ההדבקה יכולה להתרחש רק כאשר האדם השני חולה, ולכן אנחנו ממליצים לגברים שחלו במחלה שלא יקיימו יחסי מין במהלך השבועיים בהם הם חולים. כמו כן, בשבוע שעבר התגלה מקרה של ילדה בת שנתיים שחלתה - אך ביטויי המחלה לא היו קשים".

איך יודעים אם חולים?

"המחלה מתחילה מהמבוגר, היא מאוד קלה ואורכת כ-5 ימים, וברוב הגדול של המקרים זה עובר לבד. "עם זאת, יש מקרים נדירים של פיתוח תסמונת נוירולוגית, אבל זה יכול לקרות לכל מיני אנשים מכל מיני וירוסים שונים, זה מאוד תלוי במערכת החיסונית של האדם".

הדבר הראשון שאתם רוצים לברר אם אתם חושדים שחליתם במחלה הוא אם נעקצתם על ידי יתוש, ושוב נזכיר כי היתוש לא קיים בארץ, לפחות בשלב זה. "המחלה מאופיינת בחום, דלקת עיניים, כאבי פרקים ופריחה. אצל ילדים התסמינים דומים, אך אצל עוברים יש סכנה לפגיעה רב מערכתית- בעיניים, בלב, במערכת השלב ובמוח. טווח הפגיעה הוא, כאמור, רחב מאוד".

>> לא רק לבן: האם כדאי לכם לאכול שלג?