המספרים לא אופטימיים: 80%-90% מהפעילים מינית יידבקו בנגיף הפפילומה במהלך חייהם, וכמחצית מהנדבקים יידבקו בזן של הנגיף שיכול לגרום לסרטן. נגיף הפפילומה האנושי (HPV - Human Papilloma Virus) הוא הגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם אצל נשים, וכמו שאני נוהגת לומר בנאום הקבוע שלי במיון נשים למי שלא מבצעת PAP smear באופן סדיר – זה סרטן של נשים בגיל שלנו (בת 39, נשואה עם חמישה ילדים, נעים להכיר), והוא ניתן למניעה ראשונית עם חיסון ולמניעה שנייה עם בדיקות סריקה של נוכחות HPV או פאפ.

כיצד נדבקים מנגיף הפפילומה?

נגיף הפפילומה נפוץ ומתפשט בקלות על ידי מגע ישיר, בייחוד בעת קיום יחסי מין. ההדבקה מתרחשת לרוב ללא תסמינים והנדבקים אינם מודעים לכך שהם יכולים להעביר את הנגיף לאחרים. אגב, נגיפי הפפילומה עוברים גם בעת מגע וחיכוך של העור, ולא רק בנוזלי גוף ולכן אמצעי מניעה אינם יעילים במניעת ההדבקה בהם, היות שחלק העור החשוף עלול להעביר את הנגיף. מדובר במחלת המין הנפוצה ביותר. כאמור מרבית הפעילים מינית יידבקו בנגיף הפפילומה במהלך חייהם, וכמחצית מהנדבקים יידבקו בזן של הנגיף שיכול לגרום לסרטן. ב-90% מהמקרים הנגיף נעלם מהגוף מבלי לגרום לנזק אך עד 10% מהמקרים יפתחו מחלות עקב נגיף ה-HPV.

חיסון לנגיף הפפילומה - HPV

הדרך הבטוחה והיחידה להימנע מהדבקה וביעילות הגבוהה ביותר היא על-ידי קבלת חיסון לפני התחלת קיום יחסי מין. החיסון הניתן היום בישראל הוא הגרדסיל 9 שמגן מפני תשעה זנים של נגיף הפפילומה: 6, 11, 16, 18 וזנים 31, 33, 45, 52, 58 המעורבים בעיקר בסרטן צוואר הרחם. הוא מיועד לבנים ולבנות מגיל 9 ועד גיל 26. החיסונים לנגיף הפפילומה מונעים הדבקה עתידית של המחוסן בזני הנגיף הכלולים בחיסון.

שתי נערות מדברות (אילוסטרציה: andrea tummons, unsplash)
וירוס הפפילומה עלול לגרום לסרטן בלי שנרגיש | אילוסטרציה: andrea tummons, unsplash

החיסון בטוח, יעיל ומעניק הגנה מפני סוגים שונים של סרטן, נגעים טרום סרטניים, ויבלות ומונע הדבקה עתידית של המחוסן בזני הנגיף הכלולים בחיסון. חיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV) ניתן כשיגרה לתלמידי כיתה ח', בבית הספר, בשתי מנות ברווח של 6 חודשים בין המנות. כשנותנים שלוש מנות, המרווחים הם חודשיים ושישה חודשים מהמנה הראשונה. חשוב לציין שתמיד ניתן לתת את המנה השנייה גם אם עברה יותר מחצי שנה אך יש להביא בחשבון שלאחר גיל 15 נדרש להשלים שלוש זריקות במקום שתיים לפני גיל 15. נערות ונערים בטווח הגילים 18-14, שלא התחסנו מסיבות שונות, זכאים להשלים את החיסון ללא עלות בבתי הספר (בכיתה ט') או בלשכות הבריאות של משרד הבריאות (מכיתה י' ואילך). לצערנו הרב, נתונים מהשנים האחרונות מראים כי רק כ-50% מתלמידי כיתה ח' קיבלו את החיסון הראשון ו-40% את המנה השנייה.

עד כמה החיסון באמת בטוח?

נושא בטיחות החיסון מדאיג הורים שעלולים להימנע מלאשר לבני העשרה שלהם להתחסן בו. אבל חשוב להרגיע: מידע המבוסס על מחקרים רבים שהצטברו לאורך השנים והשוו אוכלוסיית נשים מחוסנות ללא מחוסנות, הוכיח כי לא נמצאה עלייה במקרי התחלואה בקרב נשים מחוסנות לרבות מחלות אוטואימוניות ונוירולוגיות. ארגון הבריאות העולמי קבע לאחר מתן של כ-300 מיליון מנות של החיסון לא נמצאו תופעות לוואי, והוא נחשב בטוח ככל יתר חיסוני הילדות.

הסרטן אינו פוסח גם על הגברים: וירוס הפפילומה עלול לגרום לסרטן הפין ולסרטן פי הטבעת. המחלה הכי שכיחה בגברים זה סרטן פה ולוע, שאין לו סריקה מוקדמת כמו PAP smear, והחיסון עוזר בהגנה גם בעת מין אורלי. החיסון גם מגן על הבנים מיבלות שזו מחלה לא נעימה. בנוסף, אין ספק שיש גם מטרה גדולה שהיא "אפקט העדר". אם נחסן גם את הבנים, ניתן יהיה בעוד מספר שנים להגיד שלום ולא להתראות לסרטן צוואר הרחם.

מה לגבי המגזר החרדי?

מכון פוע"ה שעוסק בין היתר בפוריות וגינקולוגיה לפי ההלכה, פרסם דף עמדה בו הוא ממליץ להתחסן במטרה למנוע מחלה בגיל מבוגר יותר. על מנת למזער שאלות בנושא מיניות בגיל ההתבגרות, הומלץ לתת את החיסון כבר בכיתה ד'.

פפילומה (צילום: gorillaimages, Shutterstock)
חיסון פפילומה - הדרך הטובה ביותר להגן על הילדים שלכם | צילום: gorillaimages, Shutterstock

מהו משך ההגנה שהחיסון מספק?

החיסונים יעילים לפחות ל-15 שנים, שזה משך הזמן מאז החל השימוש בהם. מחקרים מראים כי לנשים שחוסנו לפני 15 שנים יש עדיין רמת נוגדנים מגינה נגד הנגיף. המומחים צופים שהחיסון יעניק הגנה גם לשנים רבות נוספות - כנראה לכל החיים.

הכותבת היא ד"ר ענת פרום, אחראית המרפאה הגינקולוגית לילדות ומתבגרות במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית