נגיף הפפילומה הוא הזיהום הנפוץ ביותר בעולם. הוא נגרם כתוצאה מיחסי מין, אך ברוב המקרים הזיהום חולף מבלי לגרום כל נזק. במידה והזיהום אינו חולף הוא עלול לגרום לנשים לסרטן צוואר הרחם, סרטן של שפתי הנרתיק, סרטן הנרתיק ולגרום לשני המינים ליבלות באיברי המין, סרטן הפה, הלוע סרטן של פי הטבעת וסרטן איבר המין. סך הכול 3-5% ממקרי הסרטן בעולם הם עקב נגיף הפפילומה.

ארגון הבריאות העולמי הגדיר מטרות ברורות בדרך להעלים את סרטן צוואר הרחם מהעולם. כדי שזה יקרה, צריך ש-90% מכלל הנערים והנערות יהיו מחוסנים נגד נגיף הפפילומה עד גיל 15, 70% מהנשים יעברו בדיקות סריקה מצוואר הרחם (משטח פאפ או בדיקת זני HPV) ו-90% מהנשים עם ממצא טרום סרטני בצוואר הרחם יעברו בירור וטיפול כמומלץ. מהן האופציות הקיימות כיום בארץ למניעת הסרטן?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

זריקה (צילום:  PhotobyTawat, shutterstock)
צילום: PhotobyTawat, shutterstock

חיסונים. המניעה הראשונית היא היעילה ביותר ומבוססת על חיסון נגד נגיף הפפילומה הניתן בבתי הספר בכיתות ז'-ח' לבנים ולבנות במסגרת חיסוני השגרה. החיסון הניתן עשוי למנוע 90% ממקרי הסרטן עקב נגיף הפפילומה (כולל סרטן  GARDASIL-9, צוואר הרחם, סרטן פה ולוע סרטן פי הטבעת).

החיסון מאושר לשימוש ומומלץ עד גיל 45 לגברים ונשים כיון שבכל גיל הוא עשוי למנוע הדבקה מבן זוג חדש ליחסי מין. לאחר מתן של מעל 300 מיליון מנות חיסון, ארגון הבריאות העולמי הכריז שהחיסון בטוח ביותר ותופעות לוואי שנצפו זהות לתופעות לוואי באוכלוסייה לא מחוסנת.

בנוסף, בארצות בהן יש חיסון נרחב של האוכלוסייה (אוסטרליה, ארצות סקנדינביה, אנגליה וכו') פורסמו מאמרים רפואיים המדווחים על ירידה של 90% בנגעיים טרום סרטניים בצוואר הרחם. לאחרונה אף ישנם דיווחים משוודיה ואנגליה מראים על ירידה של כ- 90% בהיארעות סרטן צוואר הרחם בנערות שחוסנו בגיל צעיר.

"בסרטן צוואר הרחם לא בהכרח מרגישים משהו"

בדיקת פאפ (צילום: Iryna Inshyna, shutterstock)
בדיקת פאפ | צילום: Iryna Inshyna, shutterstock

בדיקת פאפ. המניעה השנייה החלה בשנות ה-30 של המאה הקודמת כאשר ד"ר ג'ורג'יוס פפניקולאו המציא את משטח הפאפ. הוא גילה שביצוע משטח בו אוספים תאים מצוואר הרחם יכול לגלות שינויים טרום סרטניים וטיפול בהם על ידי צריבה או כריתת לולאה מצוואר הרחם או כריתת רחם - מונעים את סרטן צוואר הרחם. ארצות בהן מעל 70% מהנשים ביצעו את הבדיקה כמומלץ, ראו ירידה בתמותה מסרטן צוואר הרחם בכ- 80%.

הבדיקה היא בעלת רגישות של כ-70%, דהינו במקרים רבים היא עלולה לא לגלות ממצא טרום סרטני. לכן בעולם המפותח עברו לבדיקה אשר מאתרת את המצאות נגיף הפפילומה בצוואר הרחם, זאת כיוון שהימצאות נגיף הפפילומה היא הכרחית להתפתחות סרטן. בדיקת זני הפפילומה היא בעלת רגישות של  כ-95%. כלומר, היא תגלה הרבה יותר מקרים טרום סרטניים בצוואר הרחם בהשוואה למשטח הפאפ.

בדיקת נגיף הפפילומה. הבדיקות בודקות זני פפילומה (מס' 16 ו-18) הגורמים לכ- 70% ממקרי סרטן צוואר הרחם ועוד קבוצה של 12 זני פפילומה ביחד הגורמים לעוד כ- 20% מקרי סרטן צוואר הרחם. בשנים האחרונות כל קופות החולים בישראל החלו להשתמש בבדיקות לזיהוי זני נגיף הפפילומה במקום משטח הפאפ.

קופ"ח כללית הכניסה לשימוש שיטה הבודקת את זני נגיף הפפילומה, באמצעות בדיקת שבודקת את מירב הזנים באופן פרטני והיתר בקבוצות, מה שמאפשר רפואה מותאמת אישית. מחקרים מראים כי ישנו סיכון שונה לזנים שונים לגרום לממצא טרום סרטני ולסרטן בצוואר הרחם והזן המדויק, חשוב לקבוע את הבירור, את הבדיקות הנחוצות ואת המעקב המומלץ. בדיקה זאת יכולה למנוע בירור מיותר מנשים בסיכון נמוך, ולרכז את הבדיקות והבירורים בנשים להן סיכוי גבוה לממצא טרום סרטני.

בישראל עדיין יש חוסר מודעות לחשיבות של בדיקת משטח מצוואר הרחם ואחוז הנשים המבצע את הבדיקה כל 3 שנים כמומלץ - נמוך מהרף של 70%, שנקבע כרף המינימלי למניעת סרטן צוואר הרחם.

מה חשוב לעשות בכדי למנוע סרטן צוואר הרחם?

  • להתחסן נגד נגיף הפפילומה בגיל צעיר. ניתן להתחסן עד גיל 45. משרד הבריאות הודיע שהחיסון נגד הפפילומה יינתן במסגרת סל התרופות עד גיל 26 לגברים ונשים.
  • להקפיד לבצע בדיקת משטח מצוואר הרחם לבדיקת זני הפפילומה כל 3-5 שנים.
  • להקפיד לעבור בירור וטיפול כפי שמומלץ בממצאים טרום סרטניים בצוואר הרחם.

ד"ר אפרים סיגלר, יו"ר החברה הישראלית לקולפוסקופיה ופתולוגיה של צוואר הרחם והעריה