לפני כשלוש שנים הקורונה פרצה לחיינו. עם הבנת אופי המחלה והשפעותיה, הבינה הקהילה הרפואית שהקבוצות בעלות הסיכון הגבוה ביותר הן ילדים והאוכלוסייה המבוגרת. אולם, ככל שחלף הזמן והמגפה נחקרה יותר, התברר שהשפעתה על האוכלוסייה של הילדים קטנה מכפי שחשבו, אך השפעתה על האוכלוסייה המבוגרת היא משמעותית ביותר.
כיום כולנו מבינים שהגיל הוא גורם הסיכון העיקרי למקרי מוות עקב נגיף הקורונה. על פי נתונים מהמרכז לבקרת מחלות ומניעתן, אמריקאים בני 65 ומעלה מהווים 92% מכלל מקרי המוות מהנגיף.
מבצע החיסונים שהחל לראשונה בקרב האוכלוסייה הבוגרת, הוכיח את נחיצותם במניעת מחלה קשה ומוות, בייחוד בהשוואה לאוכלוסייה הלא מחוסנת. מאמר שפורסם לאחרונה ב-ABC NEWS מצביע על נסיקה באחוז מקרי המוות עקב הנגיף, בקרב האוכלוסייה הגריאטרית שכוללת אנשים בני 65 ומעלה. בעוד שבנובמבר 2021 אחוז מקרי המוות הוערך ב- 58% כיום הוא עומד על 92%. חוקר המחלות הזיהומיות שמצוטט במאמר מסביר שהסיבה לכך היא למעשה ירידה בהיענות לחיסונים בארה"ב, בעיקר לחיסון הבוסטר - תחילה בבית אבות ולאחר מכן בכלל האוכלוסייה המבוגרת. החיסון הזמין המדובר הוא המכוון לזן האומיקרון המשמש כבוסטר לחיסונים הקודמים, או יותר נכון כ"מעורר את הזיכרון" הביולוגי של הגוף לזן זה של הקורונה.
מדוע החיסון נחוץ בעיקר לאוכלוסייה הבוגרת?
כחלק מתהליך ההזדקנות, הגוף שלנו מאבד חלק מיכולתו לפתח מנגנוני התמודדות נגד הנגיף. בעוד שבגיל צעיר הוא מפתח יכולת כזאת בקלות, בגיל מבוגר קשה לו יותר, בין היתר, משום שיכולת הזיכרון החיסוני שלו חלשה יחסית. לכן, ככל שהגיל עולה, כך האדם נמצא במצב יותר מסוכן להסתבך עקב מחלת הקורונה.
אגב, לא רק עצם המחלה עצמה מסוכנת לאוכלוסייה המבוגרת. מצב העקה שעלול להיגרם עקב המחלה יכול להשפיע לרעה על מחלות נוספות שאותו מטופל מבוגר סובל מהן. מחלות של מערכת הנשימה, הלב ואפילו מצבים נפשיים כמו דכאון ובעיות קוגניטיביות – כל אלה בהחלט יכולות להחמיר עקב מצב הסטרס הנגרם בזמן המחלה.
כל הנתונים הללו, למעשה מחזקים את הצורך במתן בוסטר לאוכלוסייה המבוגרת, בייחוד לזו שבבית אבות ובדיור המוגן. גם במדינת ישראל, משרד הבריאות מדריך במדיניות חיסונים לגיל מבוגר, אך חשוב שגם משפחות הקשישים יכירו בצורך הזה ויסייעו להם לגשת לקבל את החיסון, על מנת לעורר את יכולת הגנה של גוף מפני הנגיף, בייחוד בעונת החורף שבה שכיח גם נגיף השפעת. כאמור, קשישים בעלי מחלות רקע נמצאים בסיכון מוגבר ולכן חשיבות החיסון עבורם משמעותית במיוחד.
כיום מרבית האוכלוסייה כבר כמעט שכחה מהקורונה. אנשים כבר כמעט לא מסתובבים עם מסכות ולא כל המבוגרים מקפידים להתחסן. אבל החורף בעיצומו, וגם מחלת השפעת כאן כאמור. מכאן שקיימת חשיבות רבה, בייחוד עבור אוכלוסיית הקשישים, בקבלת חיסון הבוסטר במקביל לחיסון שפעת.
הכותב הוא ד"ר רועי ורונה, גריאטר מחוזי ב"כללית" מחוז שרון שומרון.