ככל שאנחנו מתקרבים לעונת החורף, כך עולה החשש מפני הווירוסים העונתיים ובראשם – השפעת. אחד התסמינים המוכרים שיכולים להטריד חולי שפעת, וגם חולי קורונה, הם כאב גרון. האם אפשר להבדיל בין כאב גרון שמקורו בשפעת לבין כזה הנובע מקורונה או מכל מחולל מחלה אחר?
"לאחרונה אנחנו נתקלים בווריאנטים קלים יותר של קורונה", אומר ד״ר הראל אורי, מומחה לרפואת משפחה במאוחדת מחוז מרכז. "בניגוד לווריאנטים הראשונים שגרמו לתחלואה ממושכת, מדובר בזנים קלים יותר, אך הם בהחלט יודעים לייצר נזלת, שיעול וגם כאב גרון אופייני". לדבריו, יש כמה סימנים אופייניים שיכולים להעיד על מקורו של כאב הגרון, שלא תמיד נובע בהכרח מנגיף הקורונה.
שפעת, קורונה או סטרפטוקוק: מצאו את ההבדלים
שפעת וקורונה: "השפעת היא, כאמור, אחת מהמחלות האופייניות ביותר לעונת החורף. לכן, כשחשים בכאב גרון בקיץ, לא סביר שמדובר בנגיף", אומר ד"ר אורי. "כמו כן, מדובר במחלה שלרוב מלווה בתסמינים נוספים כמו: כאבי גרון, כאב ראש, נזלת, שיעול, כאב שרירים, חולשה. אולם, כיוון שכל אלה עשויים להופיע גם בקרב חולי קורונה, לא תמיד ניתן להבדיל בין הנגיפים. לכן, בכל מקרה שבו כאב הגרון מלווה בשיעול ובחום – כדאי לבדוק אם מדובר בקורונה או בשפעת".
סטרפטוקוק: "כאב גרון שנובע מחיידק הסטרפטוקוק לרוב מלווה בחום גבוה ובבלוטות מוגדלות בצוואר והוא בד"כ אינו מלווה בשיעול. לכן, אם כאב הגרון מלווה רק בשיעול או בנזלת – לא סביר שמדובר בחיידק המוכר. דרך נוספת שמאפשרת לזהות אותו היא עיתוי הופעתו – ידוע שמדובר בחיידק שלרוב מופיע בעונות הקיץ ובעונות המעבר ופחות בחורף".
תכלס' - איך יודעים באיזו מחלה מדובר?
הדרך הטובה ביותר לאתר את מחולל המחלה, לדברי ד"ר אורי, היא לבצע משטח גרון. "היום לא חייבים לרוץ לרופא כדי להבין מה גרם לכאב הגרון. ניתן לבצע משטח בקופות החולים או לרכוש אותו באופן עצמאי בבתי המרקחת. באופן כללי, כלל האצבע שמאפשר להבדיל בין המחלות הוא שיעול – אם כאב הגרון מלווה בשיעול לרוב מדובר במחלה וירלית. לעומת זאת, אם הוא מלווה בקשיי בליעה או בחום, סביר יותר להניח שמדובר בגורם חיידקי. אגב, הקורונה יודעת לגרום לליחה, שזה דומה לשיעול ולכן עשוי לבלבל".
בשורה תחתונה, לדבריו, חשוב לבדוק ממה נגרם כאב הגרון כדי לטפל בו במקרה הצורך. "אם מדובר בחיידק הסטרפטוקוק קיים צורך בטיפול אנטיביוטי. קל לבדוק את העניין בבית ולקבל מרשם און ליין. מובן שאין ליטול אנטיביוטיקה ללא הנחיה מפורשת מרופא".