יש דברים בחיים שכולנו אוהבים להדחיק – זה מתחיל מהמינוס בבנק וממשיך לעובדה שאנחנו מתבגרים. נשים רבות מעדיפות לדחוק את גיל המעבר לתחתית רשימת הדאגות שלהן. לאחרונה, מישל אובמה, בחרה להעלות את הנושא הזה לדיון והפכה אותו ללגיטימי מתמיד. בראיון למגזין people היא דיברה על תנודות במצב הרוח, על גלי חום, השמנה ועל תענוגות מפוקפקים אחרים שנשים צריכות להתמודד איתם כשהן מגיעות לגיל מסוים. אין ספק שזו הזדמנות מצוינת לדבר על הנושא, ולסקור כמה מהתופעות המוכרות בגיל המעבר.

בעיות בווגינה

מהות הבעיות של רוב המטופלות נאספות תחת ההגדרה GSM  - ראשי תיבות של יובש וגרד בנרתיק, דלקות, והידלדלות שפתיים.  לבעיות אלה נלוות גם בעיות נוספות כגון כאבים בזמן יחסי מין וחוסר נוחות תמידי. 

ליכן סקלרוזוס

מחלה אוטואימונית התוקפת את הנרתיק, ונפוצה יותר בגילי 40 ומעלה. זוהי מחלת עור הקשורה בעור הפות ולעיתים מגיעה עד עור פי הטבעת. התסמין שלה הוא גרד אשר מחמיר את מצב המחלה. עור האיבר הופך לבן ודקיק, ובמצב של החמרה משמעותית נוצרים דימומים רבים ואף הצטלקות ושינויים במבנה הפות. כיון שמדובר במחלה אוטואימונית, כאשר מערכת החיסון פועלת כנגד רקמות הגוף, מומלץ לעקוב אחרי בלוטת התריס ולבדוק באופן תכוף את מדדי הגוף. אגב, לרוב מדובר במחלה תורשתית לרוב.

ירידה בליבידו

בעיה רפואית/תפקודית השכיחה בגיל המעבר. ירידה בחשק המיני ובתפקוד באה לידי ביטוי בתכיפות יחסי מין וביכולת לחוות אורגזמה. הסיבה לתופעה היא ירידה ברמת ההורמון הנשי אסטרוגן, שמגבילה את אלסטיות הנרתיק ואת זרימת הדם אליו, מה שמעצים את הקושי לחוות אורגזמה. מכאן קצרה הדרך לפגיעה בהנאה המינית ולתסכול רגשי. הטיפולים האפשריים רחבי טווח וכוללים החל מטיפול הורמונלי חלופי פומי או מקומי, ועד טיפולים חדשניים יותר כגון פלט הורמונלי קבוע בגוף.

בריחת שתן

בתקופת המנופאוזה תכיפות מתן השתן גוברת וסבילות שלפוחית השתן ואזור הרקמות והשרירים פוחתת משמעותית. הגורמים לכך, הם בין היתר היחלשות הרקמות באזור דרכי השתן, הנגרמת מהירידה בהורמון הנשי; לצד היחלשות שרירי רצפת האגן הנגרמת כתוצאה מלידות ועד צניחה של שלפוחית השתן.

בעיה זו אומנם גורמת לאי נוחות כללית, אך כיום ישנם טיפולים מגוונים שמסייעים להתמודד איתה – החל משינוי באורח החיים והטלת שתן בשעות קבועות, דרך ירידה במשקל וגמילה מקפאין וממיצי הדרים ועד לטיפולים תרופתיים או ניתוח כירורגי שנועד למצבים של דליפת שתן משמעותית.

 

בריחת שתן (צילום: shutterstock)
השינויים ההורמונליים עשויים לגרום לבריחת שתן | צילום: shutterstock

מגוון טיפולים לשיפור תפקוד הנרתיק

החדשות הטובות הן שכיום ישנם מגוון טיפולים שמאפשרים להתמודד עם בעיות וגינליות, ביניהם: טיפולי לייזר, גלי רדיו, טיפולי PRP, הזרקות חומרי מילוי שמסייעים לשיפור התפקוד וגם תורמים לנראות האסתטית. אחד הטיפולים הכי חדשניים בתחום הוא פלט הורמונלי - כמוסות בהחדרה תת עורית, המבוססות על מיצוי של בטטה מקסיקנית, לאיזון הורמונלי לנשים בגיל המעבר. הכמוסות מבוססות על קומפלקס מרכיבים טבעיים מרוכז המדמה את המבנה של ההורמונים האנושיים, המאפשר שחזור הורמונלי. את החדרת הכמוסות ניתן לבצע אצל רופאים המוכשרים לכך בלבד. בשלב הראשוני המטופלת תידרש לביצוע בדיקת פרופיל הורמונלי (בדיקת דם). 

 

הכותבת היא ד"ר פאני בר לוי, רופאה בכירה ומומחית בגינקולוגיה מחלוצות תחום הטיפולים הנרתיקיים בישראל