לאחר יום עבודה מפרך, אין דבר יותר מספק ומרגיע מאשר להיכנס למיטה, להתעטף בשמיכה נעימה ופשוט להישאר שם. אבל מה שאורב לנו מתחת לסדינים יכול להרוס לכם את כל הכיף הזה, או יותר נכון, לעשות אתכם חולים. המזרן, המצעים והכריות שלנו אחרי זמן מה הופכים למאגרים של תאי עור מתים, מה שמעודד את התרבותן של קרדיות האבק. "קרדיות האבק אוהבות בעיקר מקומות עם חום ולחות שאידיאליים להתרבותן", אומר פרופ' יצחק כץ, מנהל המכון לאימונולוגיה ואלרגיה באסף והרופא ויועץ לאלרגיה במכבי שירותי בריאות. "המקום האהוב עליהן הוא המיטה שלנו, גם בגלל הלחות וגם מפני שאנחנו מבלים שם הרבה שעות ומשירים הרבה תאי עור, מהם הן ניזונות".

מהן הסכנות?

קרדית אבק הבית היא יצור מיקרוסקופי שחי בבתים שלנו על גבי ספרים, בגדים, סדינים וחפצים דומים, בתנאי אבק ולחות. בעוד שקרדיות האבק עצמן אינן מזיקות, הצואה שלהן, ההפרשות והחלקיקים שהן משירות יכולים לעורר תגובה אלרגית בקרב בני אדם. חוקרים אף סבורים כי לערך 80 אחוז ממקרי האסתמה נגרמים על ידיהן. "האלרגיה לאבק היא למעשה אלרגיה להפרשות ולחלקיקים של קרדיות האבק", מסביר פרופ' כץ, "תסמיני האלרגיה הזו הם: עיניים יבשות, שיעול, נזלת והתקפי אסתמה".

אבל לא רק מערכת הנשימה נפגעת מהיצור. פרופ' כץ מסביר כי קרדיות האבק עלולות ליצור בקרב בני האדם תגובות עוריות הנקראות "אסתמה של העור". "ההפרשות של קרדית האבק למעשה יוצרות פצעים מיקרוסקופיים בעור, הגורמים לדלקת מקומית - מה שמסביר את הופעת הפריחה על העור", הוא מסביר. "חשוב לציין כי אם מופיע תסמין של חום, ניתן לשלול אלרגיה, ומדובר במחלה חיידקית ללא קשר לקרדיות האבק".

ואם יוצא לכם לסדר את הארון ולחוות מיד תסמינים של שיעול ונזלת, דעו שזה לא במקרה. "אחד המקרים הנפוצים להתעוררות של אלרגיה חריפה לקרדיות האבק היא בזמן מעבר דירה", מסביר ד"ר כץ. "קרדיות האבק מתרבות גם על הבגדים שלנו, לכן, כשאנחנו מפנים את הארון שלנו, אנחנו נחשפים להמוני קרדיות, מה שיכול לעורר תגובה אלרגית חריפה במיוחד".

זוג עירום ישן במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נעים, נעים, אבל חשוב ללבוש בגדים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז מה עושים?

בהנחה שלא ממש יהיה לכם קל לתלוש את הסדינים מעל המיטה בכל בוקר ואז בלילה להציע אותם מחדש, יש כמה דברים פשוטים שתוכלו לעשות בחדר השינה שלכם כדי לשפר את המצב. ראשית, חשוב מאוד לשמור על אוורור. "בכדי להשפיע על קצב התרבות קרדיות האבק, חשוב לפתוח את החלון מדי פעם ולתת למצעים שלנו להתאוורר קצת – זה גם מה שיטפל בבעיית הלחות שלנו", אומרת ד"ר ליזה אקרלי, מומחית להיגיינת הבית, לדיילי מייל.

עוד ב-mako בריאות:
למה כל כך חשוב להשלים שעות שינה?
איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לך?
תופעה: מבוגרים לוקחים ריטלין כדי להתגבר על קשיים

"חשוב גם לכבס את הבגדים שלנו ב-60 מעלות לפחות בכדי להיפטר מהקרדיות", מוסיף פרופ' כץ. "בנוסף, אם יש שטיח כדאי לאוורר אותו בשמש בשביל להרוג את הקרדיות שהתרבו עליו. לפתרון יעיל יותר, ניתן להשתמש בכיסויים אנטי-אלרגניים לכריות ולכלי המיטה שלנו. הכיסוי מונע מפני הקרדיות לעבור מהכרית אל העור שלנו".

ויש עוד דבר אחד שכדאי שתשמרו עליו – לישון עם בגדים. "ככל שתשהו יותר זמן במיטה שלכם, עם פחות בגדים, כך גדל הסיכוי שיתפתחו בה חיידקים מסוכנים", אומרת ד"ר ליזה אקרלי, מומחית להיגיינת הבית, לדיילי מייל. "הגוף שלנו יכול להפריש כל מיני דברים שיכולים לעודד את ההתרבות של הקרדית, לכן חשוב ללבוש בגדים בזמן שינה כדי לבודד בין הגוף לבין המצעים שלנו".

פרופ' כץ מוסיף כי טיפול סביבתי מתאים יכול להקטין את חומרת המחלות האלרגיות – נזלת אלרגית, אסתמה ו"אטופיק דרמטיטיס" (אסתמה של העור), ואף להפחית את מינון התרופות להם האלרגי נזקק ע"מ להיות מאוזן. בנוסף, הוא אומר, קיים גם טיפול חיסוני שמפחית את הרגישות של האדם האלרגי לקרדית אבק הבית.

החיסון החדש: בטבלייה 

ד"ר ורד שיכטר-קונפינו, מנהלת שירות אלרגיה ואימונולוגיה, בית חולים הלל יפה, מספרת על החדשות הטובות - כיום ניתן לקבל את החיסון לאלרגיה לקרדית האבק בטבלייה בבית עם תופעות לוואי מינוריות וללא צורך להגיע פעם אחר פעם למרפאות ובתי החולים. 

האבחון הרשמי לאלרגיה על סוגיה השונים נעשה אצל רופא מומחה לאלרגיה בדרכים הבאות:

  1. אלרגיה לנשאפים כגון אבקנים של עצים, צמחים, עשבים, שערות חתול, שערות כלב וקרדית אבק הבית ניתן לאבחן באמצעות תבחיני עור, בדרך כלל מגיל 5 שנים ומעלה. התבחינים מתבצעים על ידי טפטוף טיפה מהאלרגן על האמה ודקירה שטחית של הטיפה. תגובה נחשבת חיובית, אם במקום הדקירה מתפתחת נפיחות ואודם מקומי.
  2. ישנה אפשרות לבדיקת דם לנוגדנים ספציפיים אשר מספקת תוצאות דומות לתבחיני העור.

הטיפול הבסיסי באלרגיה הינו מניעתי, ורצוי שיכלול הפחתה של מגע עם האלרגנים הנשאפים. זה לא קל, בעיקר משום שהאבקנים נישאים באוויר, אך אם ידוע על אלרגיה לעץ פקאן או זית השכיחים בארצנו, ניתן להפחית חשיפה בנוסף, להימנע מטיולי טבע באזורים בהם ישנה פריחה אליה ידוע רגישות.

בהקשר של קרדית אבק הבית – הקפדה על כיבוס בגדים ומצעים היוצאים מהארון, ניגוב אבק ושאיבתו באופן תדיר יותר, שימוש בסמנן אוויר בחדרים והימנעות משטיחים.

טיפול תרופתי וחיסונים

הטיפול תרופתי כולל תרופות אנטי היסטמיניות, הנוגדות את פעולות ההיסטמין. ישנם טיפולים חדשים מדורות מתקדמים כדורים וסירופ לילדים, טיפול זה בטוח, כמעט ללא תופעות לוואי. נוסף לכך, רצוי לשלב טיפול מקומי באף באמצעות תרסיס וטיפות עיניים. כמו כן, אם התסמינים מלווים בקוצר נשימה, יכלול הטיפול משאפים ואינהלציות על פי הצורך המלצת הרופא המטפל. לפני כל טיפול יש להתייעץ עם רופא מומחה. טיפול תרופתי ניתן בהתקף אקוטי או מניעתי אך אינו גורם לריפוי.

כאשר מניעה וטיפול תרופתי אינם עוזרים, או שיש צורך לקחת טיפול יום יומי כל השנה על מנת להקל על התסמינים קיימת האפשרות למתן חיסונים נגד גורמי האלרגיה  כבר מגילאי 5 ו-6 שנים. טיפול זה מונע התפתחות אלרגיות נוספות ויש עבודות המראות שמונע התפתחות של אסטמה .

לאחר זיהוי האלרגן על יד תבחיני עור, ניתן להתחיל במתן החיסונים. את החיסון ניתן לתת בזריקה לזרוע זריקות תת-עוריות(SCIT) של תמציות המכילות את האלרגנים השונים להם רגיש החולה במטרה לחסנו מפני האלרגיה. בהדרגה מעלים את הריכוז בתמציות, ובמקביל יורדת תכיפות ההזרקה, כך שממצב התחלתי של זריקה אחת בשבוע מגיע החולה לשלב בו יקבל זריקה אחת בחודש. ריכוז התמציות עולה בהדרגה והשיפור באלרגיה צפוי להסתמן רק לאחר מספר חודשים. אי לכך, מומלץ להמשיך בטיפול לפחות שלוש שנים על מנת להגיע לאפקט מקסימאלי.

הבשורה החדשה והמשמחת היא שכיום ניתן לקבל את החיסון נגד אלרגיה לקרדית אבק הבית בטבליה הנלקחת מתחת ללשון בבית. הטיפול ניתן בפעם ראשונה במסגרת המרפאה ובליווי מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה. בהמשך ניתן לנטול את הכדורים בבית כל בוקר עם מעקב מרפאת אלרגיה פעם בשלושה חודשים. מטופלים שטופלו בחיסון החדש מדווחים על  שיפור ניכר בתסמינים שווה ערך ל-SCIT  עם תופעות  לוואי מינימליות של רגישות  מקומית בלבד. החיסון בטבליה ניתן היום למבוגרים בלבד מעל גיל 18 שנים, וניתן לרכוש אותו כרגע במסגרת פרטית בעלות של כ-420 שקלים לחודש.  

>> עייפות לעולם מצטברת: למה חשוב להשלים שעות שינה?