לא שבאנו לקלקל לכם את המוג'ו, אבל כדאי לדעת שיותר ויותר נשים וגברים בישראל נדבקים בשנים האחרונות במחלות מין, שמפלסות את דרכן באוכלוסייה דרך קיום יחסים לא מוגנים. הראש שלכם אולי נזרק ישר למנדבושקס או הרפס, ה"פופ-סטאריות" היותר מדוברות של התחום, אבל השם "מחלות מין" הוא בעצם כינוי כולל לשלל וירוסים ובקטריות שיכולים להשפיע על הגוף במגוון דרכים, קלות וקשות כאחת. למקרה שזה לא ברור - אתם רוצים לעשות כל מה שאתם רק יכולים כדי לא להידבק בשום מחלת מין שהיא.

איך יודעים שנדבקתם? תסמינים מוקדמים של מחלות מין יכולים להיות קטנים ולעתים לעבור לנו מתחת לרדאר, ולכן חשוב מאוד לשים לב לכל תמרור אזהרה. ד"ר אריה ישעיה, רופא נשים בכיר בבית חולים בלינסון ויו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, מסביר שהגורם הכי משמעותי כאן הוא הזמן, כי מרגע האבחון הטיפול אמנם יחסית קל, אבל הנזק המצטבר יכול להיות קשה ולפעמים גם קריטי.

"החוכמה היא למנוע את זה מראש על ידי שימוש בקונדום", אומר ד"ר ישעיה, "שהוא ברוב המקרים אמצעי המניעה היחיד נגד המחלות הללו, או באמצעות קיום של אורח חיים מיני בריא שכולל בדיקות מקדימות, מספר פרטנרים זהיר ושקיפות".

אילו תסמינים יכולים להיות מדאיגים? הנה כמה תופעות שכדאי לשים אליהן לב.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

סימנים חיצוניים על איברי המין

בין שמדובר בהפרשות וגינליות, פצעים על איברי המין ובליטות אצל נשים, או הפרשות מקצה הפין בקרב גברים. על מה זה יכול להעיד? "מחלת הזיבה, למשל, מתאפיינת בהפרשיות מוגלתיות מהנרתיק", אומר ד"ר ישעיה, "יכולה גם לגרום לכאבים ודלקות, וחשוב לאבחן אותה מוקדם. או טריכומונס – מחלה שגורמת להפרשות, ריחות נזקים מהנרתיק ואי נוחות ונעימות".

כאבים כרוניים באגן ובבטן תחתונה בקרב נשים

"אלה כאבים חריפים וניכרים", אומר ד"ר ישעיה, "שאצל גברים יכולים להופיע גם באשכים ובשלפוחית". כל אלה יכולים להעיד על קיום של כלמידיה או טריכומונס.

קונדום (צילום: Professor25, GettyImages IL)
פשוט למנוע מראש | צילום: Professor25, GettyImages IL

קונדילומה

יבלות באיברי המין, מעין פלולות ניכרות לעין, שהן סימן ההיכר המצער של וירוס הפפילומה שעובר ביחסי המין ותוקף בעיקר נשים אבל גם גברים הומוסקסואלים, שצריכים לשים לב ליבלות באזור פי הטבעת. "הבעיה היא שחלק גדול מהתסמינים לא מזוהים כלל", אומר ד"ר ישעיה, "ולטווח הרחוק הווירוס יכול להתפשט ולהשתלט על אזור צוואר הרחם ולגרום לדלקות, ובמקרה הגרוע גם לסרטן".

כאן, דרכי המניעה העיקריות הן בדיקות מוקדמות כמו בדיקת פאפ (משטח צוואר הרחם) או בדיקות HPV במשטחים בקרב כלל האוכלוסייה, ובעיקר לנשים בנות 25 ומעלה. "כיום משרד הבריאות ממלית על בדיקת פאפ אחת לשלוש שנים בקרב נשים בנות 55-25", הוא אומר, "כדי לגלות כל שינוי בצוואר הרחם ולבצע איתור מוקדם, ויש גם חיסון למניעת ה-HPV ונגיף הפפילומה".

צריבה בשתן

"לפעמים מחלות מין כמו כלמידיה מתבטאות בזיהומים בדרכי השתן וצריבה במתן שתן אצל נשים וגברים", אומר ד"ר ישעיה, "וחשוב לשים לזה לב".

דימום וגינלי לאחר קיום יחסי מין

בקרב נשים זה יכול למשל להעיד על כלמידיה, שהוא "סוג של חיידק נפוץ ופתוגני שתוקף את מערכת המין", אומר ד"ר ישעיה. "הוא עובר בקלות, אין לו סימנים חזקים, אבל לצערנו הוא עובד לאט לאט, סותם חצוצרות ויכול לגרום לאי פריון". סימנים אחרים כוללים גם כאבי בטן ורחם.

עוד ב-mako בריאות:

>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

ד"ר ישעיה מציין גם את מחלת האיידס, שלה ברוב המקרים אין בהכרח סימנים מוקדמים: "זו מחלה שקטה", הוא אומר, "לא רואים אותה מיד אבל היא יכולה להוביל לפגיעה במערכת החיסון הגופני ולפגיעה רב מערכתית. למזלנו יש כרגע טיפול טוב, אבל היא עדיין מאוד קשה ומספר הנדבקים לא יורד מספיק, הגענו לעצירה במקרים אבל לא למניעה מוחלטת, והדרך הטובה ביותר במקרה הזה היא שימוש בקונדום".

כמו כן מציין ד"ר ישעיה שחלק גדול ממחלות המין עובר כיום גם דרך קיום של יחסי מין אוראליים – "הסכנה בסקס אוראלי היא הדבקה של מיתרי הקול והריריות, שמתבטאת בצרידות, או וירוסים שיכולים להגיע גם ללוע ולפה, ולגרום לסרטן".