"הבוהן התנפחה וכאבה לי מאוד, לא הייתי מסוגלת לנעול נעליים. ניגשתי לרופאת המשפחה שלי בקופ"ח, ובהמשך לרופא עור, שניהם אמרו לי שהדרך היחידה לטפל בציפורן היא באמצעות ניתוח. נקבע לי תור לניתוח והם הזהירו אותי שההליך יכאב ושאחר כך ייקח קצת זמן להחלים", מספרת רחלי, "התחלתי לחפש מידע על הניתוח באינטרנט ונתקלתי בכל מיני טוקבקים שטענו שלא צריך ניתוח בכלל, שזה מיותר, כואב ומסוכן, ושהפתרון נמצא בפדיקור רפואי. קבעתי תור לפדיקוריסט רפואי, הוא השרה את הבוהן שלי במי סבון ועם פינצטה הוציא את הציפורן החודרנית תוך חצי דקה כמעט בלי כאב. כבר באותו יום חזרתי לנעול נעליים ומאז ועד היום אין לי שום בעיה בציפורן". ציפורן חודרנית היא תופעה מאוד לא נעימה שבה נתקלים רבים מאיתנו מסיבות שונות. מתי הבעיה מחייבת התערבות כירורגית, והאם אפשר לטפל בזה לבד? בדקנו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"ציפורן חודרנית הוא מצב מאוד נפוץ, כמעט בכל יום מגיעים למרפאה מטופלים עם הבעיה הזו", אומר ד"ר בועז קלמוביץ', כירורג מנהל רפואי מוקדים וטיפולי יום במכבי שירותי בריאות. "בשל נסיבות שונות, הציפורן, בדרך כלל של הבוהן, חודרת את העור של קפל הציפורן בצד האצבע וגורמת לכאב מקומי, ובהמשך גם לצמיחה של רקמת פרא - תהליך תגובתי לזיהום הכרוני שנוצר שם. כלומר, הציפורן באופן מכני חותכת בבשר החי וגורמת לזיהום, כאב מקומי, דלקת, ומראה לא אסתטי",

הגורמים

"אחד הגורמים הנפוצים הוא נעל לוחצת או כזו שלא מתאימה לרגל, מאפיין של סגנון החיים המערבי", אומר ד"ר קלמוביץ', "אין לי ספק שאם היינו הולכים לעתים יותר קרובות יחפים, זה לא היה קורה. גורמים נוספים הם גזירת ציפורניים מוגזמת בעיקר בפינות, חבלות בבהונות כגון נפילה של עצם כבד על הרגל, גם נעל גדולה מדי יכולה לגרום לחבלות קטנות וחוזרות. יש גורמים מקדמים, כמו פטרת ציפורניים, הגורמת לעיבוי של הציפורן, היגיינה לקויה, פגיעה באספקת דם וסכרת שהם גורמי סיכון. גם בעיות מבניות ברגל יכולות לקדם את המצב כמו הלקוס ולגוס, אך אלו הם מיעוט המקרים. לרוב מגיעים יותר צעירים בגלל סיבות כמו גזירת ציפורניים ונעל לוחצת, ומבוגרים בגלל פטרת".

ניתוח בציפורן - ציפורן חודרנית  (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

התסמינים

למרבה הצער התסמין העיקרי הוא כאב. "ציפורן חודרנית כואבת מאוד", אומר הדוקטור, "כל מכה קטנה גורמת לכאב עז, בנוסף, יש זיהום - אודם מקומי ולפעמים מוגלה, נפיחות ורקמת פרא שצומחת כתוצאה מהזיהום הכרוני. לא פעם אנשים מגיעים לאחר שהם סובלים מהבעיה כמה שבועות".

אפשרויות הטיפול

טיפול שמרני מקומי - משחה אנטיביוטית מקומית, קומפרסים עם חומר החיטוי פולידין - פתיליית צמר גפן שמשחילים אותה מתחת לציפורן בצד החולה הטבולה בפולידין, קומפרסים עם מי מלח אנגלי או מגנזים סולפט שמוריד בצקת. לדברי ד"ר קלמוביץ', אפשר לפתור כך חלק גדול מהבעיות ולהקפיד על גזירת הציפורניים ועל נעילת נעליים לא לוחצות. לרוב אין צורך בטיפול אנטיביוטי דרך הפה, אלא אם כן מדובר במקרים קשים או במקרים שבהם החולה סוכרתי או שיש לו הפרעה בזרימת הדם. במקרים קלים אפשר להסתפק בטיפול שמרני ולא כירורגי.

טיפול כירורגי - כשהמצב מחמיר ויש זיהום משמעותי, עדיף להגיע לרופא לטיפול. "העניין הוא שבחלק לא קטן מהמקרים, אנשים רוצים פתרון מהיר ומוחלט", אומר הרופא. "מי שמטפל בנושאים האלה הם כירורגים, אורתופדים או מומחים לבריאות כף הרגל. הטיפול הכירורגי הקלאסי הוא תחת הרדמה מקומית - מרדימים את האצבע עם הציפורן החודרנית בזריקה מקומית, כורתים פס מהציפורן בצד החולה עד לחלק שבו הציפורן גדלה, ונותנים לה הזדמנות לגדול מחדש במסלול תקין.

טיפול כימי - אצל חלק לא קטן מהמטופלים המצב חוזר, ואז מוסיפים לפרוצדורה הכירורגית פעולה נוספת שמטרתה למנוע מהציפורן לגדול ולהיות חודרנית. הנפוצה מבין השיטות היא הכימית - מחדירים חומר לאזור ומצרים את הציפורן כך שהיא תגדל באופן צר ולא תחדור לתוך העור. טיפול כזה אינו מומלץ לנשים ובחורות צעירות שהתופעה חזרה אצלן רק פעם אחת, בגלל הפגיעה האסתטית.

עוד ב-mako בריאות
>> איך משיגים ישבן חטוב? מתחילים עם האימון הזה 
>> זהירות: התרופה הנפוצה שגורמת להתכווצות אשכים
>> המכתב של הצעירה שמתה לא הותיר אף עין יבשה

מתי חייבים לבצע טיפול כירורגי, והאם יש תופעות לוואי?

"כשאדם סובל תקופה ממושכת וניסה כמה שיטות שלא צלחו. תמיד כדאי לנסות קודם טיפול שמרני עם זאת, הטיפול הכירורגי קל, למחרת כבר חוזרים לפעילות כרגיל ואפשר לנעול נעליים, אין שום כאב והדלקת שוכחת מהר לאחר מספר ימים של טיפול מקומי. יש מקרים בעייתיים של ציפורניים עם פטרת קשה וגם אם נטפל הרבה פעמים, הציפורן תמיד תגדל מעובה. כאן צריך לטפל בפטרת באופן סיסטמי, כי טיפולים מקומיים לא עוזרים". 

האם טיפול בלייזר יכול לעזור?

"מגיעים לתוצאות דומות בפרוצדורה הזו, לייזר או חומר כימי עושים בדיוק את אותו הדבר, והתוצאות הן בסך הכול טובות".  

ואם לא מטפלים, זה יכול לעבור מעצמו?

"מניסיוני, זה לא עובר בעצמו, יש סיבה שזה קרה וברגע שהציפורן פוגעת בעור צריך לעזור לה לחזור למסלול על ידי טיפול שמרני או כירורגי. בכל אופן, אני לרוב מציע קודם טיפול שמרני ורק אם מדובר במקרה חוזר או קשה, נפנה לטיפול הכירורגי"

האם זו בעיה חוזרת?

"לא נדיר שזה חוזר. בהתחלה נעשה רק טיפול כירורגי ללא הרס כימי של אותה פינה בעייתית בציפורן, ורק במקרים חוזרים נשתמש בטיפול כימי".