כריסטי ברינקלי, דוגמנית העל בת ה-70, חשפה אמש (רביעי) בחשבון האינסטגרם שלה תמונות שבהן רואים את פניה תפורות וחבושות, ובאותו מעמד הודתה שחלתה בסרטן העור. "החדשות הטובות עבורי הן שתפסנו מוקדם את הקרצינומה והיו לי רופאים נהדרים שהסירו את הסרטן ותפרו אותי לשלמות כמו דיור הוט קוטור. החדשות הטובות עבורכם הן שניתן להימנע מכל זה על ידי הקפדה על ההגנה מהשמש", כתבה.

אין ספק שמדובר בתזכורת חשובה עבור כולנו לשים לב לסימנים מחשידים ולשמור על העור שלנו. זכרו - כללי מניעה נכונים יכולים להציל חיים.

View this post on Instagram

A post shared by Christie Brinkley (@christiebrinkley)

מהו סרטן העור?

קיימים שני סוגים של סרטן העור. מלנומה הוא הסרטן המסוכן והפחות שכיח שעלול לגרום לגרורות ולמוות והוא יכול להתחיל מנקודת חן קיימת או להתפתח ישירות מנקודת חן חדשה. סרטן עור נוסף מסוג nin melanima skin cancer הוא שכיח הרבה יותר אבל גם פחות מסוכן וקטלני.

איך מאבחנים את סרטן העור?

כל מקרה של חשד לסרטן העור ניתן לאבחן באמצעים פשוטים ע"י בדיקת סקר פשוטה, לא כואבת ולא חודרנית, פשוט להגיע לרופא עור מומחה בקופת חולים. הרופא יסרוק את כל העור כולל קרקפת, לוע, גניטליה וכפות ידיים ורגלים ויחפש נגעים חשודים.

מה מגביר את הסיכון לסרטן העור?

שמש היא אחד מגורמי הסיכון לסרטן עור אבל לא רק. יש הרבה עניין גנטי משפחתי, יש מחלות או תרופות (למשל תרופות מדכאות חיסון) שעלולות להגביר סיכוי להופעה של סרטן העור וכמובן חשיפה לשמש. כל סוגי סרטני העור קשורים לחשיפה לשמש והסיכון הוא בעיקר באזורים החשופים ביותר כמו פנים, קרקפת, מחשוף, גב וידיים. גם למלנומה יש קשר לחשיפה לשמש למשל לכוויות שמש אבל מלנומה יכולה להופיע גם באזורים שאינם נחשפים באופן קבוע לשמש.

קבוצת סיכון לחלות בסרטן העור כוללת אנשים בעלי עור בהיר או כאלו עם היסטוריה במשפחה עם סרטן העור, אנשים שנחשפו הרבה לשמש בעבר והעור שלהם מבטא הרבה נזקי שיש כמו כתמים, קמטים ונגעים טרום סרטניים, מי שהולך באופן קבוע למכוני שיזוף (זה אפילו יותר גרוע משמש רגילה), כאלה שנוטלים תרופות שמדכאות את מערכת החיסון ואנשים שעוברים הקרנות.

בדיקת נקודת חן. אילוסטרציה (צילום: StockPhotoMg, shutterstock)
חשוב להיבדק | צילום: StockPhotoMg, shutterstock

איזו שומה נחשבת למסוכנת ואיזו לא?

יש הרבה סוגים של נגעים בעור. חלקם שפירים לחלוטין ולעולם לא יהפכו לממאירים וחלקם שפירים אבל שיכולים להפוך לממאירים. בנוסף, יש נגעים שמוגדרים כטרום סרטניים שהם שלב ראשוני ומוקדם של סרטן העור ולכן גם בהם חשוב לטפל.

לא תמיד אפשר לזהות מהו נגע שפיר ומהו נגע ממאיר ולפעמים גם רופא עור עם דרמוסקופ לא יכול לקבוע באופן ודאי ובמקרה כזה מבצעים בדיקת ביופסיה אבחנתית. הרבה פעמים מגיעים לבדיקה בגלל נגע "ענק מפחיד" אשר מסתבר בסוף שהוא סבוראיק קרטוזיס - שזה נגע שפיר לחלוטין. מנגד, לעתים במהלך בדיקה שגרתית אני נתקלת בנגע קטנטן שנראה לכאורה תמים אבל הוא מתברר כמלנומה.

סקירת שומות אצל רופא עור עם דרמוסקפ היא כלי יעיל, בטוח ולא אגרסיבי כבדיקת שגרה ולמעקב. לפעמים אנחנו נעזרים בצילום על מנת לעקוב אחר נגעים.

זוג משתזף בשמש עם קרם שיזוף (צילום: Getty Images, Thinkstock)
עוד מעט קיץ - אל תשכחו למרוח קרם הגנה | צילום: Getty Images, Thinkstock

איך להפחית את הסיכון לסרטן העור? 

אנחנו נמצאים במדינה שבה יש חשיפה לשמש כל הזמן כמעט בכל עונות השנה. לא ניתן להימנע לחלוטין מחשיפה אליה (וגם לא צריך). הגנה משמש הוא הרגל שצריך להיכנס לשגרת החיים שלנו מילדות ועד עולם. נזקי השמש מצטברים אט אט. העור "לא שוכח" את הנזקים שנגרמו לו בצעירותינו ותמיד הוא ינסה לתקן אבל מרגע שנחצה סף מסוים הוא כבר לא יצליח לתקן אותו.

חשוב למרוח מסנן קרינה יעיל, פעיל ונח לשימוש (לא דביק ולא לבן) על פני כל האזורים החשופים לשמש. אופן השימוש צריך להיות קבוע ויומיומי. יש להמעיט בחשיפה לשמש גם כאשר אנחנו עם מסנן קרינה ולחבוש כובע ומשקפי שמש.

בנוסף יש להגיע בקביעות בין פעם בשנה לפעמיים בשנה (אנשים עם ריבוי שומות וגורמי סיכון) לרופא עור בקופת חולים וסקירת שומות עם דרמוסקופ.

יש לשים לב לכל נגע חדש או נגע קיים שמשנה את צרתו או צבעו. סרטן עור הוא נגע שעובר שינוי. בכל שינוי בנגע או חשש יש להקדים להגיע לרופא עור (ניתן  להיעזר בשירותי האונליין של הקופות לתור מהיר). יש לבדוק שומות גם בילדים וקשישים.

מה לעשות אם בכל זאת רוצים עור שזוף לקיץ? יש תכשירים משזפים מכל מיני סוגים שהם בטוחים לשימוש ונותנים מראה שזוף לעור ללא סיכון, ויש כמובן שיזוף בהתזה. שיזוף במכוני שיזוף הם אסורים ומסוכנים ביותר.

_OBJ

להיות מוגנים מפני סרטן העור ב-8 צעדים:

  1. יש להגיע לבדיקה תקופתית קבועה אצל רופא עור אחת לשנה (כשאין גורמי סיכון).
  2.  בבדיקה חשוב לבדוק את השומות גם בעזרת דרמוסקופ. בדיקה פשוטה ולא כואבת יכולה להציל ממצבים בריאותיים חמורים.
  3. נקודות משתנות, לא סימטריות, גדולות, בעלות מספר צבעים, חשודות יותר. במידה ויש  כאלה, יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא. אולם חשוב לדעת כי יש נגעים שפירים לחלוטין בעור אשר שינוי בהם אינו משמעותי ולא מסוכן.
  4. גם ילדים צריכים להיבדק בדיוק כמו מבוגרים, אמנם סרטן עור נדיר יותר בקרב ילדים, אך זה קיים.
  5. יש לשים לב ולבדוק נקודות חן גם במיקומים חבויים כמו קרקפת, כפות ידיים, אצבעות רגלים ומפשעות. 
  6. שומות מולדות מומלץ לרוב להסירן כיוון שיש להן סיכוי גדול יותר להפוך לסרטן של העור.
  7. כל פצע שאינו מגליד לאחר זמן סביר מומלץ לבדוק וכן אם שומה גדלה או מדממת.
  8. יש למרוח רבע שעה לפני היציאה מהבית שכבת קרם הגנה שתכסה היטב את העור (בספריי - שלוש שניות על כל אזור ולמרוח כך שיהיה כיסוי טוב). לשים לב שהמסנן איכותי ובעל תו תקן ומכסה גם uva וגם uvb. לא לשמור אל המסנן קרינה ברכב בקיץ זה עלול לפרק את החומרים פעילים. 

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור