ההתדדרות במחלתו של ברוס וויליס בן ה-67 שדווחה בסוף השבוע האחרון, משגעת את העולם. לפני כמה ימים בתו, רומר ויליס פרסמה פוסט באינסטגרם בו כתבה:" אבי אובחן עם דמנצייה, שנה לאחר שפרש ממשחק ולאחר שאובחן עם אפזיה - הפרעה בשפה ובדיבור.
ד"ר אופיר קרת, נוירולוג מומחה, בעל תת התמחות בדמנציה ואלצהיימר, ומוביל מרפאת דמנצייה אצל צעירים בבית החולים בילינסון, מסביר כי דמנצייה היא למעשה אחת מהמחלות הניווניות של המוח. לדבריו, "המחלה מתבטאת בגוון תסמינים המצביעים על פגיעה בתפקודי המוח הגבוהים: בעיות זיכרון, שפה, יוזמה, זיהוי, תפיסה, שיפוט, שינויים התנהגותיים וירידה תפקודית.
ד"ר אמיר גליק, מנהל השירות לנוירולוגיה קוגניטיבית, בבלינסון, מסביר כי סוג הדמנצייה שאותרה אצל ויליס מכונה FTD, והיא פוגעת בעיקר בצעירים מתחת לגיל 65 ומתבטאת בקושי במציאת מילים ובהבנת משמעותן. "אם מונחת כוס על השולחן למשל, החולה לא יזכור מהי ולמה היא משמשת".
לדבריו, כ-5% ממקרי הדמנצייה מאובחנים כיום אצל צעירים. "בשנה האחרונה פתחנו מרפאה של דמנציה לצעירים בבלינסון, ניתן להפחית שליש מהמקרים בקרב צעירים ומבוגרים".
מה גורם לדמנצייה בקרב צעירים?
לדבריו ד"ר גליק, הגורמים למחלה אצל צעירים עד גיל 65, הם גנטיקה לצד גורמי סיכון סביבתיים כמו: יתר לחץ דם, סוכרת או עודף כולסטרול. לדבריו, "אפשר להפחית כשליש ממקרי הדמנציה אצל צעירים בארץ, ע"י הפחתת מדי הכולסטרול, מעבר לתזונה נכונה ופעילות גופנית".
ד"ר קרת מוסיף כי בעוד שהסיבות לדמנציה אצל מבוגרים הן לרוב גנטיות, אצל צעירים מדובר בעקר בסיבות סביבתיות. לדבריו, בישראל ישנם 150 אלף חולים, מתוכם כ-6,000 חולים מתחת לגיל 65. החולה הצעירה ביותר בישראל היא בת 32.
מהם הסימנים המחשידים לדמנצייה בקרב צעירים?
ד"ר קרת מסביר כי סימנים שיכולים לעורר חשד אצל אנשים עד גיל 65 כוללים: איבוד זיכרון, איבוד מילים, אפתיות, שינויים במצב הרוח, קושי בדיבור ובשליפת מילים או הבנת שפה, בעיות ראייה בלתי מוסברות או הזיות ראייה, בעיה בשימוש בידיים או הליכה, הפרעות שינה ואף התקפי אפילפסיה.
איך מטפלים?
"דרכי הטיפול בדמנציה הן רבות, והן מותאמות לתופעה המרכזית ממנה סובל החולה. אפשר לתת תרופות נוירולוגיות, פסיכיאטריות, לאנשים הסובלים מהפרעות שפה עושים שיקום דיבור או פעילות גופנית ותזונה מתאימה", מסביר ד"ר גליק. "אם יש חשד לתחילת המחלה, יש לגשת לרופא המשפחה ולאחר מכן לגשת למרפאה נוירולוגית קוגניטיבית לשם איבחון".
מה צפוי לברוס בהמשך חייו?
"אצל רוב חולי הדמנציה, התסמינים צפויים להחריף, אבל בגדול מדובר במחלה שלרוב מתקדמת באיטיות לאורך שנים. לכן, גם במקרה ברוס וויליס, ככל הנראה תהיה התקדמות איטית והמצב יחריף בהדרגתיות".