שלשום (שישי), נקבע מותה של תמר חיה טורפיאשוילי, בת 9, שלקתה בדום לב בזמן שנשמעה אזעקה בעיר לפני כשבוע. המקרה המצער מוביל לתהיות רבות, שכן מקרי מוות מבעיות לב בקרב ילדים בגיל הזה הן נדירות, וודאי כשמדובר בנסיבות המתוארות.
ד״ר אלה לובוביץ, קרדיולוגית וסגנית מנהלת רפואית מחוז מרכז של מאוחדת, מעריכה שמדובר במחלה תורשתית נדירה. "אומנם קשה לדבר על המקרה הספציפי בלי להבין מה בדיוק אירע במהלכו, אבל בד"כ תופעות כאלה מצערות מתרחשות בשל מחלה תורשתית שפוגעת במערכת החשמלית של הלב. מדובר בקבוצת מחלות בשם 'טכיקרדיה קטכולאמינארגית פולימורפית חדרית' - CPVT, שבמהלכן נגרמת פגיעה בהולכת מינרלים חיוניים ללב, כמו מינרל או נתרן למשל, הנחוצים לשם פעילות חשמלית תקינה של הלב".
עוד מציינת הד"ר כי מצבי סטרס בהחלט עשויים להשפיע על ביטויי התסמונת. "מצב כזה קורה פעמים רבות כאשר משתחרר בגוף אדרנלין – כתוצאה מסטרס או מפעילות גופנית למשל, ובאופן טבעי גם אזעקות עלולות לגרום לחרדה וללחץ שמשפיעים על כך. בפועל, מה שקורה בגוף זה שהסטרס עשוי להוביל להפרעות קצב, כלומר לפרפור חדרים".
תסמונת פתאומית שמתרחשת ללא כל התרעה
לדבריה, התופעה המסוכנת מתרחשת לרוב באופן פתאומי ללא כל התרעה מוקדמת. "מדובר באנשים או בילדים לרוב בריאים לחלוטים שמתפקדים כרגיל, ולכן בד"כ גם לא ניתן לחזות מראש את המצב הזה, אלא אם יש קרובי משפחה שסבלו ממננו. אם אכן ידוע על קרובי משפחה שסובלים מהבעיה, חשוב שכל המשפחה תבצע הערכה קרדיולוגית. אם מאתרים את הבעיה בזמן לרוב אפשר למנוע סכנת חיים ע"י השתלת דפיברילטור. גם אנשים שסובלים מזה ועוברים החייאה בזמן יכולים להינצל, אבל אם אין סיפור משפחתי או איבוד הכרה פתאומי (בעיקר לאחר מאמץ), אי אפשר למנוע את הסיכון".
אופציה נוספת שיכולה להסביר את המקרה הטרגי, אם כי פחות סבירה לדבריה, היא "תסמונת הלב השבור". "מצב כזה לרוב עשוי להתרחש בקרב אנשים מבוגרים, בעיקר אצל נשים מעל גיל 50. אגב, גם במלחמת לבנון תוארו לא מעט מקרים כאלה – אנשים שהיו במתח רב שהשפיע על פעילות הלב. התמונה הקלינית דומה להתקף לב – קוצר נשימה, הפרעות קצב. אבל בניגוד להתקף לב, אם נמצאים תחת השגחה ומקבלים טיפול תומך, זה לרוב חולף מעצמו". אבל כאמור, לרוב מדובר במצב שמתרחש בקרב מבוגרים ולכן פחות סביר לדבריה שזה מה שהוביל למות הילדה.