פרקינסון היא מחלה נוירולוגית הפוגעת במערכת העצבים באופן סלקטיבי, בתאים במוח המייצרים דופמין, החומר המשמש להעברת מסרים בין התאים המשפיעים על היכולת לבצע תנועות באופן תקין. הירידה ברמת הדופמין המופרשת גורמת לפגיעה הדרגתית במערכת העצבים עם הופעת סימני המחלה.

המחלה שכיחה בעיקר בקרב אוכלוסייה הנמצאת בעשור השישי לחייה. מעל גיל 55 מחלת הפרקינסון פוגעת ב 1 ל-1,000 אנשים. מעל גיל 65 אחד מ-100 אנשים סובלים מהמחלה, אולם היא עשויה להופיע גם בגילים צעירים יותר.

איך מאבחנים?

האבחנה של המחלה קלינית בלבד. אין בדיקת הדמיה או בדיקת דם היכולה לאבחן פרקינסון ב-100 אחוז. הגישה הרפואית דוגלת בזיהוי המחלה כבר בשלביה המוקדמים על מנת לנסות ולהאט את קצב התקדמותה, שכן, מדובר במחלה כרונית ואין טיפול שיכול לרפאה. אבל, בהחלט ניתן לשפר את תסמיניה ואת איכות החיים בעזרת טיפול נכון והתמדה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

התסמינים של מחלת הפרקינסון מתפתחים בהדרגה, מכאלה שבתחילה קשה להבחין בהם ועד להפרעות ניכרות מאוד לעין הגורמים למגבלות תפקודיות קשות לחולה. התסמינים המרכזיים הם:

  1. רעידות בעיקר במנוחה.
  2. אובדן שליטה על השרירים ונוקשות בשרירי הגפיים המגבילה את התנועות.
  3. איטיות בתנועות הגוף והשהייה בתחילת תנועה הגורמת לקושי בהליכה וכן ביציבות
  4. שינויים בדיבור ובכתיבה ואיטיות בבליעה הגורמת לעיתים לנזילת רוק.
  5. שינויים במימיקה בפנים הגורמים למבע בפנים המזכיר מסיכה.
  6. הפרעות בזמן עמידה עם נטייה לכיפוף של הצוואר ושל הגוף.

נוסף לשינוים המוטוריים יש גם שינוים בחוש הריח, הפרעות בשינה, דיכאון, ירידה קוגניטיבית, עצירות, ירידה בלחץ דם, שינוי בתנוחה של הגוף המלווה לעיתים בסחרחורת.

הגורמים שמשפעים על מחלה הם פקטורים גנטיים וסביבתיים, בשנים האחרונות הרפואה מתקדמת לגלות גנים וחומרים כימיים שגורמים למחלה.

איך מטפלים?

לאחר האבחון של המחלה מתחיל הרופא בטיפול תרופתי, אין דרך כאמור לרפא את מחלת הפרקינסון, אך בשנים האחרונות יש טיפולים שונים שיכולים בחלקם להיטיב עם החולה ולהאט את התקדמות המחלה.

הטיפול בחולי הפרקינסון כיום הוא בעיקר באמצעות תרופות המעלות את רמת הדופמין במוח. נטילת הדופמין בצורת כדור בליעה אינה אפשרית משום שהוא אינו יכול להגיע למוח אך למרות המגבלה הזאת קיימות תרופות המאפשרות להעלות את רמת הדופמין ובכך לשפר את פעילות הדופמין במוח, , יש תרופות המוחדרות דרך משאבה בגוף ויש טיפולים שמטרתם לשפר חלק מהסימפטומים כגון רעד.

לאחרונה יש טיפולים כירורגיים עם תוצאות טובות מאוד בעקר לחולים שסובלים מרעד , מדובר על קוצב מוח וטיפולים של נזק מכוון במוח באזורים שיכולים לשפר את הרעד שלא מגיב לטיפולים השונים.

עוד ב-mako בריאות:

>> 25 הטיפים הכי חשובים לתזונה נכונה
>> עייפים? בואו לגלות איזה סוג עייפות יש לכם

נוסף לטיפול התרופתי יש להיעזר גם בטיפולי פיזיותרפיה​ וריפוי בעיסוק. במכון הפיזיותרפיה של כללית בבאר שבע לדוגמה מתקיימים שיעורי ריקוד ופעילות גופנית המותאמת לחולי פרקינסון והמשתתפים בה מדווחים על שיפור בתסמינים ובמצב הרוח.

נדגיש שוב כי כבר בסימנים ההתחלתיים של המחלה מומלץ להגיע לנוירולוג. יש כיום מרפאות מיוחדות להפרעות בתנועה בבתי חולים עם מיטב המומחים בתחום המעניקים את הטיפול הטוב ביותר ותורמים לשיפור איכות החיים. עם התקדמות נוספת של המחלה יש להיערך לעזרה נוספת של מטפל/ת שיוכל לסייע במשך כל שעות היממה. צוות המרפאה יוכל לסייע בהדרכה כיצד לפנות לביטוח הלאומי לקבלת הסיוע.

* ד"ר פטר פרקש הוא רופא מומחה בנוירולוגיה, מנהל המחלקה הנוירולוגית בכללית המרכז לרפואה יועצת סאלד באר שבע