הכל התחיל כאשר רודוי, 67, ביצע בדיקות דם שגרתיות, שבהתאם לתוצאותיהן הומלץ לו לעבור ביופסיה.  לאחר ההליך והבדיקות השונות, התקבל אבחון מדויק: רודוי חולה בסרטן הערמונית בדרגה 4. ההנחיה הייתה חד משמעית: לגשת מיד לניתוח. רודוי, ששנתיים לפני שאובחן עבר שינוי בחייו, הרגיש שמלאך המוות דופק לו בדלת. "הייתי מהנדס, גרתי בכרמי יוסף עם משפחתי. חייתי חיי שגרה, בית, עבודה. ואז הגיע משבר אמצע החיים, החלטתי לעבור עם המשפחה לערבה. תכננתי לעסוק בחקלאות". אבל לחיים יש חוקים משל עצמם. שנתיים לאחר מכן, התפרקה המשפחה. רודוי נשאר לבד במערכה. "אני מניח שגם זה תרם לעניין המחלה. אחרי הכל דברים מצטברים לך בבטן".

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

באותו הרגע, יוסי הבין כי דבר לא יהיה יותר כפי שהיה. "אמרתי לעצמי שאני לא הולך לעבור את הניתוח הזה ויהי מה. חיפשתי דרך אחרת, הרגשתי שחייבת להיות אחת כזאת", הוא מספר. "ההרגשה הנוראית שתקפה אותי הייתה חזקה. סביר להניח שמי שהיה במצבי יכול להזדהות עם התחושה הזאת: הנה מגיע מלאך המוות ומתייצב מולך במלוא הדרו. דופק בדלת ולא מחכה שתפתח לו".

דיאטה נוקשה וחוקני קפה

רודוי החליט לפנות לכיוונים פחות מקובלים על מנת להילחם במחלה. "ידעתי שאני מחפש משהו אלטרנטיבי, עוד לא ממש היה אינטרנט כדי לחפש מקורות. לכן שאלתי והתעניינתי. במהלך הדרך, טעיתי, חוויתי הכרויות לא סימפטיות והלכתי לשרלטנים שהבטיחו לי ניסית ונפלאות באמצעות שימוש באצות יפניות, אינפוזיות של ויטמין C ועוד". אומר רודוי. לאחר חיפושים רבים, הוא מצא  את הדרך החדשה שלו בהתבטאה ב-2 מישורים: הראשון מבניהם כלל שינוי תזונתי קיצוני ואפילו "אכזרי" לדבריו. רודוי פעל לפי *שיטת "גרסון", במהלכה, היה חייב להקפיד על כללים נוקשים ביותר שכללו:

1. שתיית מיצי ירקות (אורגניים) כל שעה. בהתאם לתכנית קבועה, בעיקר על בסיס גזר וחסה.
2. חוקנים של קפה –קפה שמוחדר לגוף באמצעות חוקן, אשר, לדבריו, "מנקה" את הכבד, מרחיב את כיס המרה וכך מגביר את פליטת הרעלים למחוץ לגוף.
3. דיאטה נוקשה ביותר, במהלכה אסור היה לו לאכול שום דבר שיש בו מתיקות או אחוז מינורי של סוכר (אפילו פירות), או גם מאכלים מלוחים וכל דבר שיש בו שומן. משמעות העניין היא בעיקר צריכה מרובה של ירקות וקטניות. במהלך הדיאטה היה עליו לצרוך תוספי מזון ספציפיים, כגון אשלגן שיועד לתהליכי שיקום התא.

אבל למרות שיטת "גרסון" הנוקשה שעבר, החלק המשמעותי ביותר לדבריו הוא עבודת ה"גוף-נפש" שעבר. "במקביל לשיטת גרסון התובענית, התחלתי לעשות עבודה רוחנית", הוא מספר. "קראתי כ- 20 ספרים ששעזרו לי להתחזק, כאלה שמדברים על פילוסופיית חיים, ספרים מאת לואיז היי (LOUISE HAY) למשל. פתאום הבנתי את העוצמה של האמונה בכוחות הגוף וביכולת שלו לרפא את עצמו. בנוסף, הקפדתי לבצע מדיטציות שתרמו רבות לעבודה על הנפש".

- אם היית יכול לבחור היום לא לחלות בדיעבד, היית מעוניין לעבור שוב את כל מה שעברת?

"מבלי להסס לרגע. כל מה שעברתי רק תרם לאישיותי ולכוחי. למזלי, בשלב מסוים ראיתי בסרטן הרבה יותר 'הזדמנות' מאשר מחלה. כן, אני יודע שזה נשמע כמו קלישאה אבל זה באמת שינה את חיי מהקצה אל הקצה. עברתי תהליך של סליחה, שחרור כעסים,  ובסופו של דבר גם שחרור של הפחד שהיה בי. היום אני בן אדם חדש ממש בזכות הסרטן", הוא מספר.

יוסי רודוי (צילום: דוד רודוי)
. יוסי רודוי"בשלב מסוים ראיתי בסרטן הרבה יותר 'הזדמנות' מאשר מחלה" | צילום: דוד רודוי

- אז בעצם, כל מי שחולה במחלה יכול לעבור את הדרך שעברת ולהחלים?

"אין מאה אחוז הצלחות. צריך שתהיה לך יכולת התמדה חזקה. הטיפול אורך כשנתיים וזה לא קל להתמיד בזה בייחוד כשאתה חולה וחלש. מי שמגיע לקליניקות שפועלות בשיטת גרסון בעולם זה בד"כ מי שמוגדר כ'סופני', או אנשים שעברו המון טיפולים ובאו לנסות משהו אחר שיציל אותם. אז יש כאלה שמגיעים כשמאוחר מידי, אבל לחלק מהאנשים זה עוזר".

>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
הטיפול המהפכני שימיס לכם את השומן
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות"  

איך הגיבה המשפחה?

"יש לי אח רופא שאמר שאני פשוט מתאבד אם אני לא עובר את הניתוח. לקח לו כמה שנים לקלוט שאני עדיין חי". את המשפחה הקרובה הוא בחר לא לשתף מיד כשגילה אודות המחלה. "סיפרתי להם רק כשהייתי בטוח בדרך שאותה אני רוצה לעבור. הילדים, שהיו אז בני 12-15-17, קלטו את הביטחון שלי בדרך וזה עבר אליהם. הם הבינו".

לא היה רגע שחשבת שאתה טועה?

"לא היה רגע שלא חשבתי שאני טועה. אחי ניסה לשנות את דעתי בכל רגע נתון. הוא טען שבזמן שעובר אני רק מגדיל את הסיכון לגרורות". כשנתיים לאחר הטיפול שבחר יוסי לעשות, הוא ביצע שוב ביופסיה, הפעם הבדיקה נעשתה במכון מור. תוצאות המעבדה השאירו את כל הספקנים פעורי פה: הגידול הצטמק כלא היה. הרופאים הקונבנציונליים נשארו מחוץ לתמונה. יוסי בחר לא לשתף אותם בתוצאה ולא היה מעוניין לשמוע את חוות דעתם. מבחינתו הוא היה בריא.

כיום, 15 שנים אחרי שהתגלה הגידול, יוסי מתנדב בעמותת "תעצומות", המסייעת לחולי סרטן, הוא בריא וחזק מתמיד ותורם מניסיונו האישי. למתמודדים עם מצב דומה, הוא מנדב כמה טיפים מניסיונו האישי:

1. המחלה היא תוצאה של 20 אחוז מה שאתה אוכל ו-80 אחוז מה ש"אוכל אותך", היו מודעים לכך.
2. בין אם בחרתם בטיפול קונבנציונלי ובין אם באלטרנטיבי, אל תוותרו על הריפוי הפנימי - זה הריפוי האמיתי.
3. לא לקחת מכל הבא ליד: בחרו דבר או שניים ממה שמתאים לכם ולכו איתם עד הסוף.
4. לא משנה מהו הסרטן שלך - הדרך היא אותה דרך לכולם.
5. מילת המפתח היא נחישות. נחישות, נחישות, נחישות.

מג'דרה מאורז מלא ושעועית מש (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
במהלך תהליך ההחלמה, יוסי צרך רק ירקות וקטניות | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

לתזונה יש השפעה של 30-40 אחוז במניעת סרטן

אז מהו באמת הקשר בין תזונה לסרטן? ד"ר שרון בר-גיל, נטורופטית אונקולוגית, במרכז האונקולוגי דווידוף ובבלינסון, מסבירה כי התזונה היא ממש כלי למניעת או להפחתת הסיכוי לחלות במחלה הקשה. "ממחקרי האגודה למלחמה בסרטן עולה כי לתזונה יש השפעה של כ-30-40 אחוז על הסיכויים לחלות בסרטן. בנוסף, התזונה יודעת לשנות את 'ההתבטאות הגנטית' שלנו, כלומר – בכוחה לגרום לגנים להיות פעילים יותר או פחות", היא מסבירה. "לראייה, קחו למשל מחקר שנעשה לאחרונה בפורטוגל והתפרסם ב"אמריקן ניוטרישן" (American journal of clinical nutrition), לפיו הסתבר כי תוחלת החיים של חולי סרטן המעי המקבלים ייעוץ תזונתי רלוונטי, גדולה ב-50 אחוז מאלה שלא קיבל ייעוץ כזה". מסבירה שרון. בר- גיל, ניתן לייחס לתזונה השפעה בעיקר בשני היבטים:

בהיבט המניעתי: אפשר לייצר בגוף סביבה יותר "דלקתית" ופחות "דלקתית", יותר סוכרתית ופחות סוכרתית - בין סביבות אלה לסרטן יש קשר הדוק. ההמלצה הכללית היא לבסס את התזונה על כמה שיותר ירקות ופירות ואוכל מהטבע ולהתרחק מאוכל מעובד, משומר ומצבעי מאכל. "עם זאת חשוב להדגיש כי התזונה היא אינה הגורם היחיד, אלא חלק ממכלול גורמים כגון: פעילות גופנית, שינה, מצב נפשי, גנטיקה. אם כי היא נחשבת 'שחקנית ראשית' במערכה".

בהיבט הטיפולי:

1. התזונה משמשת ככלי להקלה ולמזעור תופעות לוואי של כימותרפיה (בחילות, עצירות, תשישות ועוד).
2. מניעת נזק עתידי - הרפואה הקונבנציונלית פועלת להרס התאים הסרטניים ויש לכך השפעות קצרות טווח ורחוקות. בעזרת התזונה ניתן למנוע חלק מהנזקים העתידיים, כמו למשל אפשרות למזער נזק ללב ונזק לבלוטת התריס.
3. מזעור הסיכון להישנות המחלה. 

 הוצאת ספרי הבריאות פוקוס, הפורטל לתזונה בריאה Eatwell  יקיימו אירוע ראשון מסוגו "תעצומות במוזיאון", שעיקרו שיטות טבעיות לריפוי ולהחלמה מסרטן. האירוע יתקיים במוזיאון תל אביב, ביום שישי 5.6, בין השעות 15:00-8:30. רכישת כרטיסים באתר או בטלפון 03-6767320.

>> מה באמת סטרס עושה לגוף שלנו?