יוני ונעמה (השמות האמיתיים שמורים במערכת) הם בני זוג בשנות העשרים לחייהם, שניסו להרות במשך חמש שנים. הם נדדו בין בדיקות לבין מומחים שונים, כאשר בשלב מסוים נעמה החלה לבצע טיפולי הפריה על מנת לשפר את סיכויי ההיריון המיוחל. למרות המאמצים, שום דבר לא הועיל.

ד"ר דנה ליבנה, אורולוגית ומומחית לפריון הגבר ב"מאיר", שטיפלה בהם, גילתה שספירות הזרע של יוני היו נמוכות מאוד, מה שלמעשה העיד על כך שהוא מייצר מעט מאוד תאי זרע. להשערתה, ייתכן שעובדה זו היא שגרמה למומחים רבים להביע פסימיות בדבר סיכוייהם להשיג היריון.

לאחר מספר בדיקות, ד"ר ליבנה הבינה שיוני למעשה סובל ממצב המכונה 'וריקוצל' (דליות האשך). היא מציינת כי כ-15% מהגברים באוכלוסייה מאובחנים עם מצב זה בדרגות שונות, אולם לא כל מי שסובל מוריקוצל בהכרח יסבול גם מבעיית פוריות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"וריקוצל הוא תופעה שכיחה יחסית. בקרב גברים הפונים למרפאות פוריות שיעור הוריקוצל יכול להגיע עד 80%. הספרות הרפואית מראה כי כאשר פותרים את הבעיה ניתן לשפר את ספירות הזרע ב-70% מהמקרים. עדיין לא ברור לחלוטין מדוע, אבל ההשערה היא שחימום יתר של האשך כפי שעשוי לקרות במצב של וריקוצל, פוגעת בתפקודו", מסבירה ד"ר ליבנה.

למרבה השמחה, הסטטיסטיקה אכן שיחקה לטובתם של בני הזוג. ספירת תאי הזרע של יוני השתפרה, וכיום לאחר שעבר את הפרוצדורה לטיפול בבעיית הוריקוצל, נעמה נמצאת בתחילת הריונה הראשון.

משיכה בין בני זוג (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זוג נמשכים מושכים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"שילוב של חוסר מודעות עם בושה מוביל להימנעות מבדיקות"

ד"ר ליבנה מציינת כי סיפור זה אינו נדיר. "בכל שבוע אני נתקלת בזוגות שמנסים להיכנס להריון שאינם מודעים לכך שמה שעומד בדרכם להשגת ההיריון המיוחל הוא בעיה קלה ופתירה, שבמקרים רבים מאובחנת דווקא אצל הגבר. מה שחבל בעיני זה שבמקרים רבים, מי שמשלמות את המחיר הן הנשים, שנאלצות לעבור טיפולי פוריות רבים, כואבים ומתסכלים לחינם.

"אני מעריכה כי שילוב של חוסר מודעות עם בושה אצל הגברים מוביל לכך שהם נמנעים מבדיקות וכך יוצא שמי שעוברת טיפולים מיותרים היא האישה. זאת למרות העובדה שבערך 50% מבעיות הפוריות מקורן בגבר. טיפולים כאלה כרוכים במחיר גופני, ובעיקר נפשי ולעיתים רבות אפשר לוותר עליהם אם מטפלים במקור הבעיה הגברית. אגב, בעיה שנפתרת, כמו וריקוצל למשל, יכולה לשפר גם סיכוי להיכנס להיריון בעזרת הפריות. מדוע לא לחסוך את זה מנשים?".

בעיות פוריות אצל הגבר והקשר לבריאות הכללית

הבעיה, לדברי ד"ר ליבנה, מורכבת אף יותר, כיוון שחלק מבעיות הפוריות שמקורן בגבר עלולות להעיד על בעיה בריאותית, לעיתים מסוכנת. "ישנן הרבה מאוד סיבות לכך שגבר לא מייצר מספיק תאי זרע החל ממחלה סיסטמית, דרך סוכרת ועד מחלות ממאירות. היום אפילו יודעים לומר שקורונה עשויה לפגוע בספירה.               

"כאשר מתחילים את התהליך לברור אי פריון, ובייחוד כאשר נאמר לזוג שספירת הזרע אינה תקינה, הבירור חייב להיות נרחב ומעמיק יותר ולכלול בדיקה מקיפה אצל מומחה המתמחה בפריון הגבר. בדיקה אצל אורולוג/ית מומחה לעניין, הכרחית לא רק לצורך מציאת פתרון מהיר וקל יותר של בעיית הפוריות, אלא גם על מנת לאבחן מצבי מחלה העשויים להתבטא בבעיית הזרע ואף לסכן חיים, כגון מצבים של סרטן האשכים ומחלות שונות".

כאב באשכים (צילום: shutterstock)
כאב באשכים | צילום: shutterstock

הגורמים הסביבתיים המשפיעים על פוריות הגבר

ד"ר ליבנה מסבירה כי מעבר לגורמי התחלואה המוכרים, ישנן סיבות שונות שעלולות לגרום לבעיות פוריות, ואם אלה מטופלות, הסיכויים להרות באופן טבעי עולים. ביניהן היא מציינת למשל: אורח חיים "יושבני", שתיית אלכוהול, עישון סיגריות/קנאביס וגם השמנת יתר שפוגעת בכמות הטסטוסטרון – שהוא כידוע הורמון חיוני לייצור תאי זרע.

לדבריה, בדיקת דם פשוטה המבוצעת לגבר, יכולה לסייע באיתור הגורם הבעייתי. בעיות בבלוטת התריס למשל הן עניין שכיח למדיי שרבים אינם מודעים אליו והוא עלול לפגוע בסיכויים להיכנס להריון – בין שהיא  נוכחת אצל הגבר ובין שהיא נוכחת אצל האישה.

אגב, ספירת זרע היא אינה המדד היחיד שעשוי לפגוע ביכולת הגבר להיות פורה, כפי שמסבירה ד"ר ליבנה: "ישנן בעיות מולדות או גנטיות, שדורשות התייחסות שונה, ישנן מחלות שונות שחייבות להיות בהפוגה כדי שבני הזוג יוכלו לנסות להיכנס להריון בזמן הרלוונטי ביותר. בהקשר זה חשוב להבהיר שגם גיל הגבר בהחלט יכול להשפיע בעניין. לגברים יש 'גיל ביולוגי', ומחקרים רבים כבר הראו שככל שהגבר מתבגר, כך ספירת הזרע שלו יורדת.

"כך או כך, חשוב לבחון כל מקרה לגופו, וכדאי שזוגות שאינם מצליחים להשיג הריון, תמיד יביאו בחשבון את האפשרות שמקור הבעיה יכול להיות בגבר וגם ילכו לבדיקה אורולוגית בהתאם לצורך. כשם שלא יעלה על הדעת לא לבדוק את האישה בדיקה מקיפה, כך צריך וראוי לבדוק את בן הזוג. בדיקתו במקביל עשויה לאתר בעיות בצורה מהירה, לטפל בהן ולקצר שנים של סבל בדרך להשגת ההיריון המיוחל".