כחולי סוכרת אתם יודעים בדיוק מה אתם צריכים לעשות: לשמור על תזונה דלת פחמימות, לבצע מעקב אינסולין, לקחת תרופות כשצריך ולהישאר בקשר קבוע עם האנדוקרינולוג. ומה עם הקרדיולוג, ביקרתם אותו כבר?
יכול להיות שמרפאת הסוכרת שלכם כבר הפנתה אתכם לקרדיולוג, ואם לא - אתם חייבים לבקש מיוזמתכם הפנייה. למה? הנה חמש סיבות:
1.כי סוכר עודף מייצר בדם שומנים פוגעניים
אם אתם חולי סוכרת סביר להניח שיש לכם יתר שומנים בדם, מה שעלול לפגוע בכלי הדם ובלב שלכם. פרופ' שאול עטר, מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי לגליל, נהריה, מסביר: "הסוכר העודף בגוף הופך לטריגליצרידים, ואלה הופכים לשומן, שבהמשך פוגע בלב. הסוכרת גם גורמת לפגיעה בדפנות כלי הדם בכך שהיא תורמת להסתיידות שלהן, דבר שמוביל לאיבוד האלסטיות, וזה גורם להתפתחות יתר לחץ דם בגיל צעיר ובשכיחות גבוהה יותר משאנחנו רגילים לראות בשאר האוכלוסייה".
2.כי השומנים האלה מסכנים את הלב שלכם
"הלב של חולי סוכרת מושפע מהסוכרת בשני אופנים", מסביר פרופ' עטר, "פגיעה בכלי הדם, והתפתחות אי ספיקת לב. מבחינת פגיעה בכלי הדם, לחולי סוכרת יש סיכוי גבוה פי שניים לפתח טרשת עורקים, שעלולה להוביל להתקפי לב ולתעוקת חזה במאמץ או במנוחה, וכן יש להם שכיחות גבוהה יותר של מחלות נלוות שעלולות להוביל לסתימות בעורקים. למשל, קרוב ל-70 אחוז מחולי הסוכרת סובלים מיתר לחץ דם".
"הפגיעה השנייה היא התפתחות קרדיומיופטיה, פגיעה בשריר הלב שהיא אופיינית וייחודית לחולי סוכרת. המחלה הזאת מובילה לירידה ביכולת ההתכווצות של הלב וביכולת ההרפיה (האלסטיות) שלו. המצב הזה מוביל לאי ספיקת לב, והוא שכיח כמעט פי שניים בחולי סוכרת".
3.כי מעקב תקופתי ימנע סיכונים מיותרים
פרופ' עטר מסביר שכל חולה סוכרת צריך לראות קרדיולוג, אבל קבוצות הסיכון להתפתחות מחלות לב צריכים לראות אותו בהקדם האפשרי. מי בסיכון גבוה? "ישנם מספר פרמטרים שמעלים את הסיכון למחלות לב", הוא אומר. "משך הסוכרת - ככל שהסוכרת יותר ממושכת הפגיעה בכלי הדם והלב מתעצמת. חומרת הסוכרת - ככל שהסוכרת לא מאוזנת כך הפגיעה בלב ובכלי הדם משמעותית יותר. עישון - מעשנים נמצאים בסיכון פי ארבעה למחלות לב וכלי דם. השמנת יתר - אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית ויש להם עודף משקל נמצאים בסיכון גבוה ביותר. וכמובן - מי שיש לו את כל ארבעת הגורמים יהיה בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות מחלות לב ולאי ספיקת לב".
אז מה צריכה להיות תדירות המעקב? "ההמלצה היא לעבור סקירה של הלב אחת לחמש שנים לפחות, כשאנשים בקבוצות סיכון יגיעו בתדירות גבוהה יותר. הסקירה הטובה ביותר היא לבצע אקו לב, ובמצבים מסוימים לבצע גם בדיקות לזיהוי חסימות של כלי דם דרך אולטרסאונד או צינתור וירטואלי".
4.כי הוא ייתן לכם עצות לחיים
למניעה ולאורח חיים בריא יש השפעה עצומה על אופן התקדמות המחלה וחומרתה, והקרדיולוג שם גם כדי לכוון ולהדריך. "אורח החיים היום יומי משפיע בצורה מכרעת על התפתחות מחלות לב בחולי סוכרת", קובע פרופ' עטר. "הכלל העיקרי הוא שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, ועל משקל גוף תקין, וכמובן הימנעות מעישון - אלה אבות יסוד בטיפול בסוכרת. אגב, לא מעט מחקרים מראים שאצל חולים עם השמנת יתר חולנית (BMI מעל 40), ניתוח לקיצור קיבה יכול ממש לרפא סוכרת - וגם אנחנו הקרדיולוגים לפעמים נמליץ על כך".
5.כי הוא ירשום לכם תרופות מהפכניות
בשנים האחרונות, מבשר לנו פרופ' עטר, ישנו שינוי מהפכני בטיפול בסוכרת על ידי הכנסת שתי קבוצות של תרופות לארסנל הטיפולי, שמטרתן העיקרית היא להוריד את הסיכון של הסוכרתיים לפתח התקף לב, אי ספיקת לב, או מוות מסיבה אחרת הקשורה ללב.
"קבוצת התרופות הראשונה ניתנת בכדורים, והיא בנויה על מעכבי הקולטן SGLT-2 - שגורמות להפרשת הסוכר דרך הכליות והשתן, וכך הן מורידות את רמת הסוכר בגוף. נמצא שהתרופות האלה גם יכולות להוריד את הסיכון של המטופל לפתח אי ספיקת לב או מוות מסיבה קרדיאלית".
"הקבוצה השנייה מחקה את הורמון GLP-1 וניתנת בזריקה אחת ליום או אחת לשבוע, ובעצם גורמת לשיפור בתגובתיות של הגוף לאינסולין שקיים באופן טבעי בגוף של המטופל. נמצא שהן מורידות את הסיכוי להתקף לב". פרופ' עטר מסביר כי שתי קבוצות התרופות הללו נמצאות בסל התרופות וניתנות לחולי סוכרת שיש להם רמת סוכר מעל הרצוי ושיש אצלם כבר עדות למחלת לב וכלי דם. "שתיהן גם יודעות להגן על תפקוד הכליות, וזה מאוד חשוב, כי לסוכרתיים יש לעיתים קרובות אי ספיקת כליות והתרופות האלה מקטינות את הסיכון לכך".
*מוגש כשירות לציבור מטעם חברת נובו נורדיסק ללא מעורבות בתכנים.