בחמישי האחרון דווח על אושר דרעי בת ה-23 שמתה כתוצאה מתגובה אלרגית לחלב, לאחר שאכלה במסעדה כשרה קינוח חלבי שהוגש בטעות. הטרגדיה הזאת בהחלט מטרידה והיא מעלה מחדש את חשיבות השיח והמודעות לאלרגיות מסכנות חיים.

"תגובות האלרגיות הן חלק מהביטוי של מערכת החיסון", מסבירה פרופ' רונית קונפינו כהן, מנהלת המערך לאלרגיה ולאימונולוגיה בבית חולים מאיר. "ישנם מקרים של אלרגיות למזון או לגורמים אחרים, שיכולות להסתיים במוות. במקרה כזה, למעשה מתרחשת תגובה אלרגית מיידית". פרופ' קונפינו מסבירה שתגובה כזאת יכולה להתרחש רק לאחר שהגוף כבר נחשף בעבר לאלרגן הבעייתי. "רק לאחר החשיפה הראשונית, הגוף כבר מכיר את הגורם ומפתח כלפיו נוגדנים מסוג IGE. בפועל, נוגדנים אלה עלולים לגרום לסימפטומים חמורים כמו קוצר נשימה, עילפון ואיבוד הכרה, שעלולים לגרום לחנק ולמוות".

לפי הדיווחים, הצעירה לא נשאה איתה מזרק אפיפן, מהי הפעולה שהמזרק בעצם אמור לעשות?

"מזרק האפיפן מכיל אדרנלין – זהו החומר היחיד שלמעשה יכול להציל חיים בזמן שתגובה אלרגית חמורה כזאת מתרחשת. תפקידו הוא להרחיב את הסימפונות, מה שמאפשר לנפגע לנשום; וגם לגרום לכיווץ של כלי דם, שמונע עילפון ואיבוד הכרה. חשוב שכל מי שסובל מאלרגיה יצטייד במזרק כזה וילך איתו לכל מקום".

כיצד היית מציעה למי שסובל מתגובה אלרגית חריפה לפעול בפעם הבאה שמקרה דומה מתרחש חלילה?

"הדבר החשוב ביותר הוא להזעיק ניידת טיפול נמרץ ללא היסוס. בשום אופן אסור להתפנות באופן עצמאי לבית החולים. מעבר לכך, אני חושבת שכדאי שכל מקום שמגיש מזון יחזיק מזרק אפיפן למקרה הצורך וידאג לפירוט המרכיבים האלרגניים בתפריט".

אושר דרעי (צילום: פייסבוק, צילום מסך)
אושר דרעי ז"ל | צילום: פייסבוק, צילום מסך

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מה גורם לכך שילדים יסבלו מאלרגיה כזאת? יש מה לעשות כדי למנוע אותה מראש?

"מערכת החיסון שלנו פועלת בדרכים מסתוריות. לא ברור מדוע הגוף של חלק מהאנשים מפתח נוגדנים שעלולים לסכן את חייהם, בעוד שאחרים נהנים מכל סוגי המזון ללא חשש. ובכל זאת יש כמה דברים שאני תמיד ממליצה להורים שיכולים לסייע למנוע אלרגיות. ראשית, חשוב להקפיד לחשוף את התינוקות למגוון של מזונות כבר מגיל 4 חודשים (בהתאם לנחיות טיפת החלב המטפלת). ידוע שפעולה זו מפחיתה באופן משמעותי את הסיכוי שלו לסבול מאלרגיות למזון בעתיד". חשוב לחשוף לפורמולה חלבית גם תינוקות שיונקים באופן מלא מיום לידתם. המטרה היא לגרום לגוף 'להכיר' את הרכיבים השונים וגם כדי לבחון תגובות אלרגיות שונות".

<< מספר הילדים הסובלים מאלרגיות קטלניות הוכפל בעשור האחרון 

העניין הבעייתי ביותר בעניין אלרגיות למזון, לדברי פרופ' קונפינו, הוא שקשה לחזות מראש אם אכן תתרחש תגובה מסכנת חיים. "חשוב שכל הורה שרואה שהילד שלו מגיב בצורה חשודה כתגובה אלרגית למזון, יבחן את העניין אצל אלרגולוג. גם אם נדמה שמדובר בפריחה חולפת, בהקאה או בכל תגובה לא רצויה אחרת - כאמור, החשיפה הראשונה לרוב אינה מלווה בסכנה ולכן כדאי להבין קודם כל אם אכן מדובר בתגובה אלרגית, ואם זה המצב תמיד צריך להיערך לכך שהתגובה יכולה להיות חמורה יותר בפעם הבאה ושיש לה פוטנציאל לסיכון. מומחה לאלרגיה יוכל לבחון את המצב באמצעות בדיקה פשוטה ולהנחות את ההורים כיצד לפעול אם אכן מתגלה אלרגיה".

"הדבר החשוב ביותר הוא להזעיק ניידת טיפול נמרץ ללא היסוס. בשום אופן אסור להתפנות באופן עצמאי לבית החולים. מעבר לכך, אני חושבת שכדאי שכל מקום שמגיש מזון יחזיק מזרק אפיפן למקרה הצורך"

פרופ' רונית קונפינו כהן, בי"ח מאיר

בחלק מבתי החולים מתקיימים טיפולי חשיפה לטיפול באלרגיות, מה דעתך על היעילות שלהם?

"מדובר בטיפולים שבמהלכם חושפים את הילד/ה למזון שאליו הוא אלרגי, בכמויות קטנות, כדי להרגיל את הגוף לתגובות מתונות יותר. אמנם הטיפולים הללו קיימים כבר כמה שנים, אך הם עדיין נחשבים ניסיוניים. הם אינם מיועדים כדי לרפא אלרגיות אלא למנוע מצב שבו האלרגיה מסכנת חיים. במובן הזה אני חושבת שיש להם חשיבות רבה. חשוב להביא בחשבון שטיפול כזה דורש השקעה והתמדה רבות מצד ההורים והילד. מעבר לכך, הם אינם קיימים בסל הבריאות ולא כל ההורים יכולים להרשות לעצמם טיפולים כאלה.

"בשורה תחתונה, חשוב לזכור שאפשר לחיות עם אלרגיה למזון עד 120 כל עוד נוהגים לשמור על הכללים המתחייבים. ברוב המקרים ניתן למנוע מראש את התגובה האלרגית ולהציל חיים", מסכמת פרופ' קונפינו.

"מאתגר לדאוג לכך שהילד תמיד יהיה מוגן"

דור מירושלים, הורה לנועם - ילד בן 3 שסובל מאלרגיה לחלב, מסביר על הקושי לגדל ילד אלרגי בארץ: "לא פשוט לדאוג לכך שנועם תמיד יהיה מוגן. זה מתחיל מהעובדה שאנחנו כבר חצי שנה מנסים להשיג מזרק אפיפן ואין באף בית מרקחת, וממשיך בזה שבאף מקום ציבורי אין מודעות או אמצעים כמו אפיפן שיעזרו למנוע סכנות. מעבר לכך, יש חוסר הבנה וחוסר מודעות ציבורית בנושא. כמה פעמים שמענו על הורים שמתלוננים על כך שמבקשים מהם להימנע מהכנסת מוצרי חלב לגן שבו נמצא ילד אלרגי? אנשים לא מבינים שיש פה סכנת חיים. גם כשדיווחו על הצעירה שמתה מחלב בחדשות, שמעתי שדיברו על רגישות לחלב. זו לא רגישות זו אלרגיה שגרמה למותה. אני משלם עשרות אלפי שקלים בשנה כדי שהבן שלי ילך לגן פרטי שמקפידים בו על הנושא, למה זה צריך להיות כך? למה אני צריך לחשוש לשלב אותו בגן ציבורי?"

גם לגבי טיפולי החשיפה דור אומר שאין תורים זמינים: "אחרי שחיכינו למעלה משנה כדי להתקבל לטיפול כזה, החלטנו שאנחנו מבצעים אותו במסגרת פרטית בעלות גבוהה מאוד. אני חושב שהמדיניות הציבורית והרפואית בנושא צריכות להשתפר. חשוב שתהיה יותר הסברה להורים, חשוב שטיפולים רלוונטיים יהיו בסל, ואין סיבה שאנשים או ילדים אלרגיים לא יוכלו להשיג אפיפן".

משקאות בריאות, ג, באיזה חלב להשתמש (צילום: nathan-dumlao-unsplash)
באף מקום ציבורי אין מודעות או אמצעים | צילום: nathan-dumlao-unsplash

"לא פשוט לדאוג לכך שנועם תמיד יהיה מוגן. זה מתחיל מהעובדה שאנחנו כבר חצי שנה מנסים להשיג מזרק אפיפן ואין באף בית מרקחת, וממשיך בזה שבאף מקום ציבורי אין מודעות או אמצעים כמו אפיפן שיעזרו למנוע סכנות"

דור, אב לילד אלרגי מירושלים

עוד ב-mako בריאות:
>> גל שני בהודו: התסמינים שמקשים את אבחון המחלה
>> זאת העיר עם מספר החולים הגדול ביותר
>> 1 מכל 3 מחלימי קורונה יסבול מבעיה נוירולוגית 

טיפולי אלרגיה לחלב: "רק כשני שלישים מהילדים מצליחים להגיע לעמידות" 

 

ד"ר ליאת נחשון, רופאה בכירה במכון אלרגיה באסף הרופא, מסבירה שכיום מתבצעים טיפולי דה סנסטיזציה (אימונותרפיה) לאלרגיים למזון בשני בתי חולים בארץ – אצלם ובבני ציון שבחיפה.

"במקביל לכמה מדינות באירופה, לארה"ב, אוסטרליה, קנדה ויפן גם בישראל, באסף הרופא החלו לטפל באלרגיים למזון באמצעות טיפולי אימונותרפיה, שמיועדים להרגיל את מערכת החיסון לגורם האלרגני ובכך ליצור עמידות. המטרה היא למנוע סכנת חיים, כך שמטופל יוכל להיחשף למזון האלרגני עבורו בלי שתתעורר תגובה אלרגית, או שתתעורר תגובה קלה לכל היותר".

בטיפול, שהחל לפני 11 שנים בניהולו של פרופ' יצחק כץ, טופלו עד היום כבר 1,972 אלרגיים למזון מעל גיל 4. הטיפול מבוצע במסגרת בית החולים, אולם רשימת ההמתנה ארוכה. 

לדברי ד"ר נחשון, אחוזי ההצלחה להשראת עמידות מלאה למזון המטופל הם מעל 90 אחוז בטיפולים לאלרגיה לאגוזים, שומשום בוטנים וביצים. בטיפולים לאלרגיה לחלב, לעומת זאת, שיעורי ההצלחה פחותים יותר ורק כשני שלישים מהם מצליחים להגיע לעמידות. הסיבה לכך אינה ברורה לדבריה. "באלרגיה לחלב קשה יותר לטפל משום מה, נוסף לשני שליש שמצליחים להגיע לעמידות, כ-15 אחוז מהמטופלים מצליחים להשיג עמידות חלקית. כלומר הם מוגנים מפני צריכה שגויה של כמויות קטנות של חלב".

אגב, ד"ר נחשון מציינת שהטיפולים הוכרו באופן רשמי על ידי אגוד האלרגיה האירופי, ששילב אותם בהנחיות הרשמיות, רק מגיל 4-5 ומעלה ורק לחלב ביצים ובוטנים. ה-FDA אישר בינתיים רק את הטיפול עבור אלרגיה לבוטנים. "חשוב להבין שהטיפול כרוך בסיכונים, ולכן ה-FDA והאיגוד האירופי מדגישים שיש לבצע את הטיפולים תחת הקפדה על כללי הזהירות. מסיבה זו לא ניתן לקבל לטיפול מטופלים רבים בו זמנית, מה שתורם לעומס והתורים הארוכים".