כולם מכירים את התחושה הזאת כשאתם מנסים לעמוד על הרגל הרדומה שלכם, זה מעקצץ, ומוזר ולא נעים. אבל מה קורה כשהרגל שלכם מסרבת להירדם? תסמונת הרגליים חסרות המנוח (RLS) מאופיינת בתחושות אי נוחות שמעוררת בסובלים ממנה את הדחף להזיז את הרגליים ללא הפסקה, לצעוד הלוך ושוב או להקפיץ את הרגל בעת ישיבה. זה בדרך כלל קורה בדיוק ברגע שכבר יושבים או שוכבים, וכשמנסים שהגוף יהיה רגוע ורפוי.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"התסמונת הזו היא תופעה שנורא קשה להגדיר אותה וגם הסובלים ממנה מאוד מתקשים להסביר בדיוק מה מפריע להם", אומר ד"ר חן הלוי, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבי"ח כרמל, חיפה. "ההגדרה הטובה ביותר היא שמדובר בתחושת אי נוחות - לא כאב, לא שורף, לא דוקר ולא עקצוצים. לרוב, אי הנוחות הזאת מתרכזת בעומק הרגל, בין הקרסול לשוקיים. זה מצב מאוד לא נעים והוא מוקל מאוד על ידי תנועה של הרגל, ומכאן השם".

התסמינים מופיעים לרוב לקראת סוף היום, בערב כשאנחנו הולכים לישון. "הסובלים מזה מרגישים צורך להזיז את הרגליים כשהם שוכבים במיטה, וזה מוחמר עם מצבים של חוסר שינה", אומר ד"ר הלוי. "בנוסף, זה קשור לעייפות, וזה בפירוש מתגבר בשעות הערב ובלילה מה שמעלה את הקשר לשעון הביולוגי. ישנם מחזורים הורמונליים בגוף שמשתנים לפני מחזור היממה, ולקראת הערב יש ירידה בייצור הדופאמין".

איך זה קורה?

ברוב המקרים, הרופאים לא יודעים מה המקור של התסמונת, אך ידוע כי יש לה מקור גנטי. "אנחנו עוד לא יודעים במדויק מה גורם לתסמונת, אבל יש כמה השערות מעניינות מאוד שמתבססות על מחקרים ועל תגובתם של האנשים האלה לטיפול, ודברים שנמצאו בהדמיה", אומר ד"ר הלוי. "מה שאנחנו כן יודעים הוא שהיא מופיעה בקרב 5-15 אחוזים מהאוכלוסייה, כלומר די הרבה אנשים, שהיא משפחתית בלפחות 50 אחוז מהמקרים, אך למרות זאת עדיין לא נמצא הגן שמסביר את התופעה".

קפה אספרסו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הימנעות מקפאין יכולה לעזור | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

התסמונת שכיחה יותר בנשים מאשר בגברים, אך זה רלוונטי רק לנשים שכבר ילדו. "כנראה שיש קשר לתהליך שעובר על הגוף בזמן ההריון לבין RLS, ואכן התסמונת נוטה להופיע בזמן הריון, ומתגברת לקראת הטרימסטר השלישי", מסביר ד"ר הלוי. "בנוסף, אנחנו יודעים שתרופות אנטיהיסטמיניות (נגד אלרגיות) מאוד מחמירות את התופעה, וכך גם נוגדי דיכאון וקפאין. מלבד זאת גם אנשים שסובלים מאי ספיקת כליות נוטים לסבול מהתסמונת".

מלבד זאת, הופעת התסמונת נמצאה כקשורה לירידה במאגרי הברזל במוח. "במוח יש מאגרי ברזל כחלק מהפיזיולוגיה התקינה של המוח, ולאנשים שסובלים מ- RLS יש ירידה בהם", אומר ד"ר הלוי. "בנוסף, המצב נמצא קשור לירידה בדופאמין במוח, על אף שזה לא הוכח מחקרית עדיין. מה שגורם לסברה הזאת הוא שהמטופלים מגיבים היטב לטיפול בדופאמין, כך שברור שיש קשר לנוירוטרנסמיטור הזה".

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מדעי: איך תהיו יותר מאושרים?

>> לא רק מחלת עור: בעיות בתפקוד מיני לחולי פסוריאזיס
>> יש לך כרס של אבא? האימון שיעלים את הבטן

ואם חשבתם שזו תסמונת מוזרה, זה רק כי לא שמעתם על תסמונת הזזת הרגליים מתוך שינה, שהיא אמיתית לגמרי. "יש איזשהו קשר בין התופעה הזאת לבין (periodic leg movement of sleep -PLMS) – תופעה שמתרחשת בשינה, והיא בעצם מתבטאת בהזזת הרגליים מתוך שינה, אבל ממש במרץ", אומר ד"ר הלוי. "הרבה מאוד פעמים המטופל בכלל לא מתעורר מזה, רק בני הזוג מתעוררים מזה, כי הם פשוט חוטפים בעיטות".

דרכי טיפול

התופעה הזאת שכיחה, לא מסוכנת ולא מובילה למחלות קשות, אלא רק נורא מעצבנת והיא באמת פוגעת באיכות החיים. "כנוירולוג אני רואה את המטופלים האלה וזה פוגע בהם מאוד, בעיקר משום שהמצב הזה נוטה להיות כרוני", אומר ד"ר הלוי. 

אז מה עושים? הולכים מהקל אל הכבד. משום שיש תופעות לוואי רבות לתרופות, תמיד נעדיף להתחיל בטיפול התנהגותי ולא תרופתי. "בשלב הראשון ננסה להימנע כמה שיותר מדברים שמחמירים את התופעה- נצרוך פחות קפאין, נקפיד שלא יהיה לנו חוסר בשינה, נוריד תרופות שיכולות להחמיר את התופעה ונתחיל להקפיד על פעילות גופנית קבועה", אומר ד"ר הלוי. "לאחר מכן, גם השלמה של ברזל מאוד משפרת את הסימפטומים, ויש גם מכשיר שמיועד להקלה על הסימפטומים - מעין כרית כזאת ששמים עליה את השוק והיא עושה ויברציה לרגל, כך שיותר קל למטופל להירדם".

בעיות שינה (צילום: ShutterStock)
הרגל לא מפסיקה? יש פתרונות שיעזרו לכם להירדם | צילום: ShutterStock

השלב הבא בטיפול הוא תרופות, וזה רלוונטי למקרים חמורים יותר בהם התופעה פוגמת באיכות החיים ולא מגיבה לטיפולים הראשוניים. "התרופות היעילות ביותר הן כאלה שמגבירות את פעילות הדופאמין במוח, ולמעשה מדובר בתרופות שהן יעילות גם לטיפול לפרקינסון", אומר ד"ר הלוי. "אנחנו נותנים אותן במינונים ממש נמוכים כי יש פוטנציאל לתופעות לוואי כמו הימורים פתולוגיים או קניות כפייתיות – זאת משום שהתרופות האלה מורידות עקבות, ולכן יכולות להוביל להתנהגות מוזרה וחסרת גבולות,  אין תחושת היי, אבל שאר ההשפעות הן כמו של סמים".

האם טיפול בקנאביס עוזר?

"התשובה היא שברוב הבעיות שקנאביס מתיימר לטפל, אין מחקרים שתומכים בכך, אבל יש אנשים רבים שלקחו קנאביס ואמרו שזה עזר להם. אני כנוירולוג לא מתלהב לתת את המרשם הזה. גם כי זה לא אפשרי לתת מרשם כזה בכל מצב, וגם כי באמת אין אפילו רמזים בספרות שזה עוזר. בנוסף, לקנאביס יש פוטנציאל מאוד גדול להתמכרות ותופעות לוואי פסיכיאטריות קשות, לכן יחס הסיכון מול תועלת אינו מוצדק בעיני", מוסיף ד"ר הלוי.

אז אם אתם סובלים מאי נוחות בשוקיים, שגורמת לכם להרגיש שאתם פשוט חייבים להזיז את הרגליים וזה חוזר על עצמו כמה פעמים בשבוע, דעו שאתם כנראה סובלים מ-RLS. התסמונת היא כל כך אופיינית שכמעט כל אחד יכול לאבחן את עצמו - אם יש תחושת אי נעימות בשוקיים שהיא פשוט מחייבת אתכם להזיז את הרגליים והיא חוזרת על עצמה שוב ושוב בלי סיבה ברורה, זה הזמן ללכת להיבדק ולקבל טיפול שיקל עליכם", מסכם ד"ר הלוי.

>> בחנו את עצמכם: מה הכושר שהכי מתאים לכם?