תומר אובחן כסובל מסרטן מעי גס בהיותו בן 32, הוא עבר ניתוח לכריתת הגידול וטיפול כימי אינטינסיבי במשך חצי שנה אך מיד בסיומו פיתח חסימת מעיים שהצריכה ניתוח חירום. במהלך הניתוח התגלה  כי הסרטן חזר בחלל הבטן. הגידול של תומר היה מסוג מיוחד ובעל פרופיל גנטי שמעיד על כך שהגידול עשוי להגיב לטיפול בתרופה חדשנית אימונותרפית. התרופה אז לא היתה בסל הבריאות, אך למרות זאת הושגה ותומר החל לקבלה. כיום, 5 שנים אחרי האבחנה הראשונית, אין כל עדות לגידול בגופו של תומר והוא מנהל אורח חיים שגרתי. למעשה הוא אף הפסיק לקבל את התרופה ונמצא במעקב בלבד.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בישראל – מדי שנה מתגלים כ-3,000 חולים חדשים הסובלים מסרטן המעי הגס, רובם בגיל 65 ומעלה. הגורמים הנפוצים הידועים לסרטן המעי הגס קשורים להרכב הדיאטה (דלת סיבים ועתירה בפחמימות, שומנים ובשר מעובד) ומיעוט בפעילות גופנית. מיעוט ממקרי סרטן המעי הגס הוא על רקע שינויים גנטיים או תסמונת גנטית בשם לינץ'. בתסמונת זו מספר בני משפחה אחת עלולים לחלות בסרטן מעי גס, סרטן רירית הרחם, סרטן דרכי השתן ועוד. אופייני שהחולים הם בגיל צעיר מתחת ל-50.

בבדיקה גנטית של הגידול ניתן לזהות את השינוי הגנטי האופייני. הבדיקה נקראת MSI או MMR. חשוב לזהות את החולים עם הגן הפגום, מכיוון שהטיפול בהם יהיה שונה ומותאם. בשנים האחרונות למדו הרופאים כי גידולים בעלי השינוי הגנטי MSI HIGH  (או חסר MMR) מיוחדים ושונים משאר גידולי המעי הגס. בגידולים אלה תרופות אימונותרפית – תרופות המשפעלות את מערכת החיסון – משיגות שיעורי תגובה יפים, והתגובה נשמרת לטווח ארוך ובמקרים מסוימים אפילו לשנים ארוכות. התרופות האימונותרפיות נכנסו לשימוש בחולי סרטן גרורתי MSI HIGH והביאו לשינוי של ממש בהישרדות המטופלים, ובחלק מהמקרים אף להעלמות מוחלטת של המחלה לשנים ארוכות – דבר שלא נצפה כמעט מעולם בעבר תחת טיפול כימותרפי או ביולוגי.

>> 7 דברים שחשוב לדעת על סרטן המעי הגס

בכנס ASCO האמריקאי האחרון שנערך בסוף מאי הוצגו תוצאותיו של מחקר חשוב (בניצוחו של Luis A. Diaz, מהמרכז הרפואי הניו יורקי Memorial Sloan Kettering Cancer Center) שהדגישו יותר מתמיד את חשיבות הטיפול האימונותרפי בסרטן מעי גס MSI HIGH. במחקר זה חולים גרורתיים חולקו לאחר משתי זרועות טיפול: קבוצת חולים שטופלה בתרופה האימונותרפית פמברוליזומאב, וקבוצה שנייה של חולים שטופלה בטיפול הסטנדרטי שכולל תשלובת של תרופות כימותרפיות וביולוגיות. תוצאות המחקר הראו בבירור כי בקבוצת החולים שטופלה בפמברוליזומאב המחלה נעצרה לפרק זמן ארוך יותר בצורה משמעותית, ולמעשה בתום שנתיים של טיפול ומעקב במחצית מהמטופלים בפמברוליזומאב נשמרה השליטה במחלה (לעומת חמישית בלבד בזרוע הכימותרפיה).

עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשלא מחליפים מסכה? רופאה מסבירה
>> רופא איטלקי: "החודש התמונה השתנתה לחלוטין"
>> הגיעה למיון, שוחררה עם משככי כאבים - ומתה

בנוסף נמצא כי בחולים שהגיבו לטיפול התגובה היתה ארוכה בהרבה בטיפול פמברוליזומאב (ולמעשה טרם הושג חציון משך התגובה) לעומת הכימותרפיה (שם משך התגובה החציוני היה 10.5 חודשים בלבד). תוצאה חשובה נוספת שנצפתה היא ששיעור תופעות הלוואי היה נמוך פי 3 לעומת כימותרפיה.

ניתן לומר שטיפול אימונותרפי יכול להחליף את הטיפול הכימותרפי לאור תוצאות טובות יותר של שיעורי שליטה במחלה ורעילות פחותה. למעשה הטיפול האימונותרפי מהווה סטנדרט חדש כקו טיפול ראשון בחולי סרטן מעי גס גרורתי MSI HIGH.

ד"ר עינת שחם שמואלי, מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במרכז הרפואי שיבא תל השומר