מחקר מדאיג שפורסם לאחרונה בכתב העת  OPHTHALMOLOGY GLAUCOMA בארה"ב, בדק את רמת ההיענות לטיפול בקרב חולים במחלת גלאוקומה המטופלים באמצעות טיפות עיניים. התוצאות העגומות הראו כי מרבית החולים במחלה – מעל 50 אחוזים, אינם משתמשים כלל בטיפות. יותר מכך, המחקר הראה שאלו שכן מנסים לעשות זאת, לא עושים זאת באופן נכון. גם בישראל, ההערכה היא שרק כמחצית מהחולים בגלאוקומה מממשים את מרשמי הטיפות שרשמו רופאי העיניים שלהם, ועוד פחות מכך מקפידים על שגרת טיפול נכונה ומתמשכת. ההשלכות עשויות להיות חמורות מאוד.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מהי גלאוקמה?

גלאוקומה, שנקראת גם "הגנב השקט של הראייה", מתאפיינת בלחץ תוך עיני גבוה. הלחץ הגבוה בתוך העין אינו כואב ואינו גורם לשום הפרעה אחרת עד לשלבים המאוחרים של המחלה. מנגנון הפגיעה בעין מתרחש כאשר הלחץ התוך עיני גבוה מידי והוא גורם לשחיקה של עצב הראיה ולפגיעה בשדה הראיה, בהמשך הלחץ גורם לאיבוד הדרגתי של הראייה ועלול להביא לעיוורון מוחלט אם איננו מטופל.

האתגר הראשוני בגלאוקומה, נעוץ עוד בשלב איתור המחלה. לגלאוקומה אין סימפטומים או סימנים מקדימים, כך שהחולים בדרך כלל לא מבחינים בהידרדרות הראייה שלהם. כשמופיעות תלונות הקשורות לראיה, המצב כבר מאוחר מדי. זאת עקב העובדה שניתן לכל היותר לבלום את התקדמות המחלה, אבל לא ניתן לתקן פגמים שנוצרים בשדה הראיה.

עוד ב-mako בריאות:
>> כל היתרונות הבריאותים של הדבש
>>מה תורם לקמטים על הפנים?
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

לאור העובדה כי מדובר במחלה הגורמת לנזק בלתי הפיך, ישנה חשיבות אדירה לכך שבני ארבעים ומעלה יקפידו על בדיקה אחת לשנה אצל רופא עיניים, על מנת לאבחן את המחלה עוד בשלביה המוקדמים. לאתגר השנה מתווספת מחלת הקורונה, שעשויה לגרום לחולים במחלות כרוניות להזניח את הטיפול במחלה שממנה הם סובלים, מתוך חשש להידבק בנגיף בזמן היציאה מהבית.

גלאוקומה (צילום:  ARZTSAMUI, shutterstock)
בדיקה שנתית מגיל 40 | צילום: ARZTSAMUI, shutterstock

למה טיפות העיניים חשובות כל כך?

במקביל, המחקר שפורסם בארה"ב מראה כי גם אם מחלת הגלאוקומה אובחנה בשלבים המוקדמים, אין בכך די בכדי להבטיח טיפול מיטבי. הטיפול המקובל הראשוני שניתן ברוב המקרים עד לאחרונה, הוא טיפול על ידי טיפות עיניים. אולם הצלחתו תלויה בשמירה על משטר טיפול מדויק של הזלפת טיפות לעיניים מספר פעמים ביום. מלבד אי הנוחות הכרוכה בטפטוף קבוע של טיפות לעיניים, חלק נכבד מטיפות העיניים לטיפול בגלאוקומה עלול לגרום תופעות לוואי מקומיות כגון אדמומיות, צריבה, הפרעה בשכבת הדמעות הגורמת לעין יבשה ועוד. כתוצאה מכך, חלק גדול של המטופלים אינם מצליחים להשתמש בטיפות עיניים לאורך זמן והמחלה מידרדרת ומסכנת את ראייתם.

טיפול חדשני בלייזר

על רקע אתגרים אלו, גברה תדירות השימוש בטיפול לייזר, שיכול לטפל ביעילות במחלת הגלאוקומה. יותר מכך, מגזין Lancet בבריטניה פרסם לאחרונה מחקר גדול בשם LiGHT Study, אשר הוכיח את יעילות הטיפול כטיפול קו-ראשון עוד לפני תחילת הטיפול בטיפות עיניים.

בעבר, הטיפול בלייזר היה מלווה בחסרונות משלו: הוא דרש מגע ישיר וקרוב בין פני המטופל לרופא המטפל - אלמנט פחות רצוי בימי מגפת הקורונה, תפעול על ידי רופא עיניים בעל מומחיות ספציפית בטיפול בגלאוקומה וכמובן זמינות של המכשיר. הוא גם היה כרוך בהצמדת עדשת מגע טיפולית לעין בזמן הטיפול, צעד שיכול לגרום אי נוחות.

אולם, טיפול חדשני שנמצא בניסוי קליני בארץ בימים אלה יכול לפתור את הבעיות האלו. מדובר בלייזר חדש המבצע את הטיפול באופן אוטומטי ממוחשב, ללא מגע יד אדם. הטיפול מתבצע על ידי אלגוריתם מתוחכם שמאתר את מיקום הטיפול בעין על ידי מערכת אופטית ממוחשבת ואף עוקב אחר תנועת העין. טיפול הלייזר החדשני נמשך מספר שניות, איננו דורש מגע ישיר בין המטופל למפעיל או מיומנות מיוחדת מצד המפעיל. הכול מתבצע אוטומטית בלחיצת כפתור. טיפול זה, פרי פיתוח חברה ישראלית בשם בלקין ויז'ן, יכול למנוע את הידרדרות המחלה.

לאחר ניסוי ראשוני שהתבצע ביחידה לגלאוקומה במרכז הרפואי שיבא תל השומר נמצא, כי הטיפול יעיל בהורדת הלחץ התוך עיני ללא כל תופעות לוואי משמעותיות. בימים אלו מתבצע ניסוי קליני בכ-200 חולים במספר מרכזים בישראל ואירופה והתקווה היא שתוך שנים ספורות ניתן יהיה לקבל את הטיפול בכל מרפאה, בנוסף לבתי החולים, כטיפול קו ראשון למניעת הידרדרות מחלת הגלאוקומה.

בינתיים, חשוב שהחולים במחלה לא יזניחו את הטיפול ולא ידחו בדיקות שגרתיות, גם בתקופת הקורונה. הנחיה זו עלולה להיות מצילת חיים. התקווה היא, שההתפתחות הטכנולוגית, תבטיח כי בקרוב כל החולים בגלאוקומה יוכלו ליהנות מנגישות קלה לטיפול לייזר חדש, ולקבל אותו בשלבים הראשונים כשיעילותו גבוהה יותר, במקום  בשלבים מתקדמים של המחלה, כפי שהיה רווח עד כה.

ד"ר מודי גולדנפלד הוא רופא עיניים ומומחה למחלות עיניים ולגלאוקומה בתל השומר