זה קורה פעם בחודש, פחות או יותר. הגוף הנשי מתמודד עם שינויים הורמונליים שגורמים לנו לשינויים במצב הרוח, משפיעים עלינו עם תסמינים גופניים, כמו נפיחות, רגישות בשדיים וכאבי ראש, שינויים בתיאבון או בדפוסי שינה ועד עייפות או חוסר אנרגיה. זה סיפור מוכר וידוע וחומר טוב ללא מעט קלישאות ובדיחות לעוסות וצפויות. ויש לו שם: תסמונת קדם-וסתית, או בשמה הרפואי Premenstrual Syndrome (PMS), אך ישנן נשים שיחוו תסמינים בצורה חמורה עוד יותר ואז זה הופך להיות הרבה יותר מורכב והרבה פחות מצחיק. 

פרופ' אמנון בז'זינסקי, מומחה לרפואת נשים, ומנהל לשעבר של מרכז בריאות האישה בהדסה, מסביר על התופעה, מה התסמינים שבדרך כלל נשים חוות, ומתי כדאי לגשת לקבלת טיפול תרופתי.

1. מה זה בכלל תסמונת קדם-וויסתית?

התסמונת, או בשמה המקצועי PMS, הינה קבוצה של תסמינים גופניים, נפשיים והתנהגותיים שמופיעים כ3-10 ימים לפני הווסת, וחולפים בדרך כלל עם בוא הווסת או במהלכה. 

 

2. עד כמה התופעה נפוצה?

כ-80% מהנשים בגיל הפוריות חשות תסמינים גופניים ו/או נפשיים לפני הווסת, אך רק כ 5-10% סובלות מהתסמינים באופן הפוגע בתפקודן היומיומי והן מוגדרות כסובלות מ . PMS מתוכן כ-3% עד 8% חוות תסמינים בדרגת חומרה גבוהה יותר, ונכנסות להגדרה של תסמונת PMDD (Premenstrual dysphoric disorder , דיספוריה קדם וסתית). PMS נפוץ דווקא אצל נשים שאצלן המחזור החודשי הוא סדיר ורמות ההורמונים בגוף תקינות.

עד היום, אין תשובה חד-משמעית לגורמים לתסמונת ומדוע היא מופיעה אצל נשים מסוימות ולא אצל אחרות. הסברה הרווחת היא שגוף האישה מגיב בצורה לא רגילה לשינויים ההורמונליים התקינים. (לדוגמא, הפרעה בתפקוד נוירו-טרנסמיטורים (קולטנים עצביים) כגון סרוטונין או דופמין או אנדורפינים).

3. מה הם התסמינים שיכולים להופיע ?

ככלל, אנחנו מחלקים את התסמינים ל-3 קבוצות עיקריות: תסמינים גופניים, התנהגותיים ונפשיים. נשים רבות מעידות כי בהיבט הפיזיולוגי הן חוות כאבים בבטן התחתונה, נפיחות בטנית, גודש וכאבים בשדיים, כאבי ראש ושינוי בתיאבון. רוב הנשים מציינות שדווקא מה שמפריע להן זה התסמינים הנפשיים ובתוכם מתח נפשי, מצבי רוח משתנים, נטייה לבכי ואף דכדוך. בנוסף, בהיבט ההתנהגותי יש כאלו שיעידו על עצמן שבימים אלה הן נוטות להתבודד וליצור פחות אינטראקציות חברתיות וקימת אף ירידה בחשק המיני. 

 

4. מה מוגדר מצב קיצוני?

במקרים קיצוניים, כאשר נשים חוות תסמיני PMS בצורה חריגה יותר וחמורה יותר, ייתכן כי הן למעשה סובלות מ-PMDD, הפרעה דיספורית קדם ויסתית שמוגדרת כמצב חמור של תסמונת קדם וסתית. זכור לי מספר נשים שפנו למרפאת PMS בהדסה, עם תלונות המתאימות ל PMDD, בזכות אבחון נכון התאמנו להן את הטיפול התרופתי המתאים להן, תרופות אנטי-דיכאוניות. חשוב לציין כי תרופות אלו עלולות לגרום לתופעות לוואי לא רצויות כגון הפרעות שינה וירידה בחשק המיני, וזו סיבה נוספת לחשיבות התאמת התרופה לאישה.

5. לא כולן חוות את כל התסמינים

לא כל אישה חייבת לחוות את כל התסמינים או תסמינים מסוימים, יכול להיות רק תסמין אחד כמו לדוגמא שינויים במצב הרוח, אך ברגע שהוא מופיע בדרגה חמורה, ניתן להגדיר זאת כ-PMS. זו אחת הסיבות שאבחון על ידי רופא או רופאה חשוב.

במקרים בהם התסמינים מופיעים בצורה עקבית וברורה, יהיה לנו קל יותר לאבחן ולזהות האם המטופלת סובלת מתסמונת PMS, אך גם במקרים מורכבים יותר אנחנו יודעים לתת מענה. ישנם שאלונים וסקרים ייעודיים, בהם ניתן לסמן איזה תסמין מופיע מתי, וכך אנחנו יכולים לאפיין את אותם תסמינים ולראות האם הם עונים להגדרה של PMS. 

אתן לא לבד

ישנם מיתוסים רבים בנוגע לתסמונת ה-PMS, ודורות רבים של נשים חוו ויחוו אותה, ולכן אין כל סיבה לדאגה. עולם הרפואה למד את הנושא, ומגוון הטיפולים ודרכי הסיוע הוא רחב, ולכן, אם את מרגישה שמשהו לא כשורה, מומלץ לבדוק זאת. יש איך לבדוק ולטפל. לטיפול יש משמעות גדולה על מנת שתוכלו להמשיך את שגרת חייכן בצורה הטובה ביותר ללא קושי.

על אף העובדה שעולם הרפואה עוד לא יודע במדויק את הסיבה להופעת PMS אצל הנשים, יש מגוון טיפולים שהוכחו קלינית כיעילים להקלה בתסמינים, וביניהם וביניהם טיפולים ותרופות טבעיות המופקות מהצמח 'שיח אברהם' שהוכחו כיעילים במחקרים מבוקרים, טיפולים הורמונליים בעיקר על ידי נטילת גלולות למניעת הריון, וגם תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת ה- SSRI במינונים נמוכים

 

בנוסף, מומלץ לשנות באופן מותאם את אורח החיים לבריא יותר (תזונה בריאה יותר, הפסקת עישון). ישנם אף מחקרים שהדגימו כי פעילות גופנית סדירה יכולה לשפר את התסמינים.

אני מציע לכל מי שחווה את התסמינים בצורה שמקשה עליה לתפקד באופן יומיומי, או במידה וישנה החמרה לקראת גיל המעבר, לפנות לייעוץ רפואי ולבדוק כיצד ניתן לסייע ומה הטיפול המתאים ביותר עבורן.