אסתמה היא אחת המחלות הכרוניות הנפוצות בישראל. זו מחלה דלקתית כרונית של דרכי האוויר שמתבטאת בתגובתיות יתר של דרכי האוויר, לרוב אחרי חשיפה לגירויים חיצוניים (כגון אלרגנים, כימיקלים, זיהום אוויר). התסמינים המאפיינים את החולים משתנים מיום ליום ומעונה לעונה ויכולים להתבטא בקוצר נשימה, שיעול וחנק. באמצעות טיפול נכון  הניתן על ידי רופא משפחה או רופא ריאות יכולים חולים אלה לנהל חיי שגרה לצד המחלה. הטיפול מבוסס בשאיפת תרופות ממשאף מסוג מרחיבי סימפונות ותרופות אנטי-דלקתיות סטרואידים.

בישראל, כחצי מיליון חולי אסתמה, מתוכם רבע מוגדרים כחולי אסתמה קשה. חומרה של אסתמה מוגדרת באמצעות תדירות ההתקפים, חומרתם ותגובה לטיפול תרופתי קודם. בקבוצת האסתמה הקשה נכללים חולים שאינם מאוזנים טיפולית, והם מטופלים במינונים גבוהים של סטרואידים בשאיפה או שמטופלים בסטרואידים דרך הפה/הזרקות . כמו כן, על מנת להיכלל בהגדרה של אסתמה קשה, עליהם לחוות לפחות שני התקפים או יותר בשנה/אשפוז או ירידה בתפקודי ריאות. התסמינים של קבוצה זו מקשים לרוב על החולים בפעילויות שגרתיות ומשפיעים על איכות חייהם, והפוטנציאל לפתח אי ספיקה נשימתית מהווה סכנת חיים הדורשת טיפול רפואי מיידי.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

מכאן קיימת חשיבות רבה בגילוי מודעות לאסתמה קשה ומניעת התקפים קשים עם התערבות מוקדמת, אך אחת הבעיות בגילוי היא חוסר ההבנה ואי הידיעה של החולים מה זה אומר לא להיות "מאוזן", ואי לכך המשך קבלת טיפול אצל רופא המשפחה ולא אצל רופא ריאות מומחה. בעיה נוספת של חולי האסתמה הקשה היא שחולה הצורך מינונים גבוהים יותר של סטרואידים, מגביר את הסיכוי לתופעות הלוואי הכוללות חולשת שרירים, אוסטיאופורוזיס/שברים, לחץ דם גבוה, בעיות עיניים, זיהומים, קרישיות יתר של הדם, בעיות שינה וריכוז, סוכרת ועוד. במרכזים הרפואיים המתמחים בטיפול באסתמה קשה, כל חולה אסתמה קשה עובר הערכה מקיפה של מחלתו מכל הזוויות, כולל הערכת רופא ריאות, הערכת אחות, בדיקות אלרגיה, בדיקות של תפקודי ריאות בשיטות מתקדמות.

חשוב ביותר להדגיש כי בתוך הקבוצה של חולי האסתמה הקשה ישנם תתי קבוצות נוספות. למשל, קיימת תת קבוצה של חולים הסובלת מריכוז גבוה במיוחד של תאי דלקת בכלי הנשימה (אאוזינופילים). לחולים הנמצאים בתת קבוצה זו, הטיפולים הקיימים בשוק בשנים קודמות לא היו אפקטיביים והם נאלצו לקבל טיפול בסטרואידים בכמויות גבוהות מה שגרם לתופעות לוואי מסכנות חיים. 

בשנים האחרונות נרשמה ההתקדמות הגדולה ביותר דווקא בקבוצה זו. במחקרים קליניים נמצא כי טיפול חדש בנוגדני IL5, מונע התלקחות של אסתמה, משפר את איכות חייהם ואפילו חלק מן החולים שהיו מטופלים באופן קבוע בסטרואידים דרך הפה הצליחו לרדת מהסטרואידים באופן מלא וחלקם באופן חלקי. 

דוגמה לכך היא אורנית, נערה בת 19 שבעקבות אסתמה קשה התאשפזה פעם אחרי פעם, לא ישנה לילות שלמים במשך שבועות עקב שיעולים והתקפי קוצר נשימה. היא הייתה כל כך חולה שכמעט לא יצאה מהבית ונשרה מלימודים. במשך כל הזמן הזה היא נטלה סטרואידים דרך הפה למרות כל תופעות הלוואי. בבדיקת רופא ריאות התברר כי אצל אורנית רמת אאוזינופילים בדם גבוהה במיוחד (פי 5 מהנורמה). בעזרת אבחון מדויק וטיפול בנוקלה, תרופה ביולוגית ראשונה מסוג ANTI IL5, הניתנת כזריקה תת עורית כל ארבעה שבועות במינון קבוע ללא תלות במשקל המטופל, הרגישה טוב יותר בתוך כחודשיים, והצליחה לרדת בכלל מסטרואידים וחזרה ללימודים.

משתעל (צילום: file404, shutterstock)
אחת הבעיות היא חוסר ההבנה של להיות מאוזן | צילום: file404, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת

התרופות החדשות מבוססות על נוגדן לחלבון IL-5 (סוג של חלבון המופרש על ידי תאי מערכת החיסון), ונמצא כי הן מצליחות להפחית את האאוזינופילים ומביאות להטבה משמעותית אצל החולים – שיפור במצב המחלה, במניעת החמרות (ההתקפים) שלה, בסימפטומים של האסתמה ובעיקר בצורך בנטילת סטרואידים. התרופות נוקלה, סינקייר הינן סוג של חלבון – "נוגדנים מהונדסים". אחרי הזרקה לגוף, הנוגדן נקשר לחלבון IL5 שמופרש מתאי דלקת. לכן ה IL5 לא יכול להתחבר לייעד שלו (קולטן IL5) על מעטפת תאי האוזינופיל. ישנה תרופה דומה  פסנרה שנקשרת  לקולטן ומתיישבת עליו, וכך מונעת התחברות של ה IL5 עצמו. לתרופות החדשות אנטי IL-5 יש מעט תופעות לוואי והן נחשבות בטיחותיות מאוד. התרופות ניתנות בהזרקה פשוטה או הזלפה לווריד כפעם בחודש. יש להיות כל הזמן במעקב רופא מומחה ולוודא שהתרופה יעילה.  

* ד"ר בן פוקס הוא מנהל מכון ריאות במרכז רפואי שמיר, אסף הרופא