אתמול, במסגרת צילומי אופנה של חברת גולברי, חשפה פרזנטורית המותג, אילנית לוי, כי היא נושאת את גן סרטן השד. הקמפיין צולם במקרה לרגל חודש המודעות לסרטן השד שייערך באוקטובר, במטרה לעודד נשים צעירות להיבדק. לוי, שיתפה כי מאז שאביה נפטר מסרטן לפני 15 שנה, היא מבצעת בדיקות בכל שנה, ובאחת הפעמים התגלה גוש בשד. לאחר ביופסיה היא עברה ניתוח להסרת הגוש וגילתה כי היא נושאת את הגן האחראי על סרטן השד. מאז היא נבדקת בכל 3 חודשים.

"כל אחת חייבת לפנות מסדר יומה כדי להציל את עצמה", אמרה לוי. "אם העובדה ששיתפתי את הסיפור האישי שלי תגרום לנשים לקום ולהיבדק, עשיתי את שלי".

הדרכים לאיתור הגן

פרופ' רינת ירושלמי-מישאלי, מנהלת היחידה לאונקולוגיית השד במרכז דוידוף בבלינסון, מסבירה כי ישנן כמה דרכים שמאפשרות לגלות אם נשים נושאות את גן ה-BRCA האחראי לסרטן השד. הדרך הראשונה היא לבצע בדיקות גנטיות – "כיום כל אישה ממוצא אשכנזי רשאית לקבל ייעוץ גנטי דרך קופת החולים, זה כלול בתוך סל הבריאות. הסיבה לכך היא שלנשים ממוצא זה יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן שד מבחינה סטטיסטית. גם נשים שאינן אשכנזיות ומעוניינות בייעוץ גנטי יכולות לפנות באופן עצמאי לבדיקה, לאחר התייעצות עם רופא המשפחה". דרך נוספת שמאפשרת, לדבריה, לאתר את הגן היא באמצעות ביופסיה שנלקחת מגוש לאחר שהוא מאותר בשד – ממש כפי שקרה ללוי. בנוסף, היא מציינת כי הגן האחראי על סרטן השד BRCA, אחראי גם לסרטנים מסוג: לבלב, ערמונית ושחלה, ולכן גם במקרה של סיפור משפחתי של אחד מסוגי הסרטן האלה, האישה זכאית לקבל בדיקה גנטית דרך הקופה. לדבריה, כל סיפור של סרטן במשפחה, מצריך ביקורת ומעקב בכל חצי שנה.

פענוח בדיקות ממוגרפיה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ממוגרפיה - בדיקת מצילת חיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה עושים ברגע שמתגלה הגן?

"אם הבדיקה אכן מראה שאישה נושאת את הגן, כמו במקרה של לוי, מתווספת לבדיקות המעקב הרגילות - ממוגרפיה ואולטראסונד, גם בדיקת MRI שניתנת דרך קופת החולים. חשוב להוסיף כי ברגע שנושאים את הגן וחולים בסרטן שד, יש סיכוי גבוה לחלות גם בסרטן השחלות, לכן מומלץ שכל אישה במצב הזה, תפנה להליך הוצאת השחלות כאקט מניעתי, לאחר שהיא מסיימת לתכנן את המשפחה וללדת".  

ד"ר נועה בן ברוך, יו"ר איגוד סרטן שד במסגרת איגוד אונקולוגי, מנהלת לשעבר של המכון האונקולוגי בבה"ח קפלן מוסיפה: "כיום מומלץ לכל אישה לבצע מעקב מגיל 50 ומעלה, הכולל: בדיקת כירורג, ממוגרפיה ואולטראסאונד. לאישה עם סיפור משפחתי מומלץ להתחיל במעקב כבר מגיל 40. בנוסף, חשוב לציין שאם אישה מרגישה כל שינוי בשד, כגון: גוש, שד נפוח או אדום - יש ללכת ולהיבדק ללא דיחוי".